Шефът на украинската държавна енергийна компания подаде оставка

Шефът на украинската държавна енергийна компания подаде оставка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинското правителство е приело оставката на главния изпълнителен директор на държавната енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, предаде Ройтерс.

В съобщение в Телеграм от "Нафтогаз" съобщават, че той ще остане на поста до 3 ноември, без да обявяват повече подробности. Запитан от Ройтерс за причините за оставката му, Витренко отказа коментар.

Юрий Витренко е главен изпълнителен директор на "Нафтогаз" от април 2021 г., припомня БТА. Според Ройтерс оттеглянето му е било очаквано.

Компанията отказа да коментира съобщения в украински медии и от страна на виден депутат, че на поста на Витренко ще бъде назначен Олексий Чернишов - министър на съобщенията и териториалното развитие.

Оставката на Витренко идва в момент, когато украинската енергийна инфраструктура е подложена на тежък обстрел от страна на Русия. "Нафтогаз" от друга страна води тежки правни битки с "Газпром" за транзита на руски газ през Украйна.

Украинците са подложени на повсеместни прекъсвания на електрозахранването в условията на руските атаки

Гражданите на Киев, както и на шест украински области, бяха подложени на планирани прекъсвания на електрозахранването след руските ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, съобщи ДПА.

Електроенергията за потребителите ще бъде поетапно изключвана, заяви днес в Киев операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго". Прекъсванията ще засегнат също така Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска област.

Прекъсванията имат за цел да предотвратят претоварването на електропреносната мрежа. Освен това така се дава възможност на експертите да ремонтират централите, повредени при ракетни атаки и нападения с безпилотни летателни апарати, и да възстановяват тяхната дейност.

От няколко седмици населението на Украйна е подложено на ограничения в електроподаването. Хората бяха призовани да намалят потреблението на електроенергия, особено в най-натоварените часове от деня. Пералните и отоплителните уреди трябва да се включват само през нощта, ако това е възможно.

Жизненоважната енергийна инфраструктура е една от основните цели на руската армия, откакто нахлу в Украйна преди повече от осем месеца.

Киев твърди, че принудителните прекъсвания на електрозахранването имат за цел да накарат украинците да избягат в страните от Европейския съюз и да предизвикат дестабилизация.

Зеленски: Русия е повредила близо 40% от енергийната инфраструктура на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон въпросите за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след руските ракетни удари, предаде Укринформ.

Украинският президент благодари на еврокомисаря за визитата ѝ в Украйна именно в този момент, когато енергийната ѝ инфраструктура става обект на масирани атаки с ракети и дронове от страна на Русия.

Зеленски отбеляза също ролята на Симсон за присъединяването на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава напомни, че след присъединяването си към нея Украйна е започнала да изнася електроенергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на ЕС.

"За съжаление заради ударите с ракети и дронове-камикадзе от страна на Русия срещу нашата енергийна система прекъснахме този процес. Уверен съм обаче, че ще възстановим всичко и в по-спокоен момент, когато се стабилизира положението с нашата енергийна система, ще продължим износа на електроенергия в Европа", отбеляза украинският президент.

Той информира еврокомисаря за последиците от руските удари, които по думите му, сериозно са повредили вече близо 40 процента от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, включително украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

 

Източници: dnes.dir.bg, БТА

 

Коментари

  • teridan

    01 Ное 2022 20:23ч.

    Забелязвам, че Украйна е минала на нова система за осветление - автомобилни фарове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    01 Ное 2022 20:34ч.

    Според моето скромно мнение, с обстрела на украинската енергийна инфраструктура др. Путин намеква на украинците, че руското териториално разширение на тяхна тетория (колкото две Българии) е приключило (може би за тази и другата година), така че Русия е готова за мир. Ако не щете мИира, ще има енергийна секира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи