Шефът на КЕВР: Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик

Шефът на КЕВР: Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик

Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. "Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната".Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното, подчерта той в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „КЕВР е взело всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”. 

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. „Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е, да се предприемат сериозни мерки. А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР. 

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ в страната.  „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение – нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ – действително ще го направят”, подчерта той в отговор на въпроса трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през юли ще получим втечнен газ от САЩ.

Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза- дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.

 

 

 

Коментари

 • darkaveng

  16 Юли 2022 11:37ч.

  Защо още не са тези момци-исиоти при бай Ставри? И защо ги търпим????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  16 Юли 2022 12:05ч.

  Не само ги търпим ами и всичкият ни държавен елит им бабува и консултира да направят ОЩЕ едно тяхно правителство. Явно им харесват резултатите до тук. А младежа, Никола на 33години, цял живот работел до полата на майка си щял да ни бъде оттоворен Мин Председател. Видимите резултати не ни мърдат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KNGregory

  16 Юли 2022 13:18ч.

  http://prmoura.com/author/meisogigol/ http://autotest.com.ar/author/smaratelclov/ http://bonniemauldin.com/author/orgamentren/ http://pearlpublichighersecondaryschool.com/author/jourtarcsendidd/ http://sevanawrenstudio.com/author/viavequace/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JessicaWar

  16 Юли 2022 13:40ч.

  As Real As You Want it To be. Fill out this short survey and we'll give you a chance to win an iPhone 13 Pro. Visit http://bonusplus.click

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живял като човек в България

  16 Юли 2022 12:02ч.

  ААбе КРЕТЕН, когато бяхме държава ВОДАТА за един кубик БЕШЕ ЕДНА СТОТИНКА !!!! Ама ти не си бил роден още !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Юли 2022 17:14ч.

  Точно така, докато имахме държава! Държавата е сила, бездържавието е хаос и мизерия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  16 Юли 2022 12:40ч.

  Този дебелочревен екскремент по нищо не се различва от предишния седерасто-герберасткия дебелочревен екскремент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  16 Юли 2022 12:52ч.

  Нямам думи! Остава и въздухът да ни ограничат, ако могат...Сами сме си виновни. че продължаваме да ги търпим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все някой друг ни е виновен

  16 Юли 2022 13:07ч.

  Една и съща песен: „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Някой трябва най-накрая да обясни какво означава "при сега сключения договор"?! Ако плащаме същата цена но по нов механизъм, има ли икономически последици за нас? Или ще воюваме до последния българин само и само да си натрием на масрафа и инатим до дупка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще следвате съветите на Урсула Лайнен

  16 Юли 2022 13:20ч.

  Ще се миете по-рядко. Веднъж в месеца ви стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е богата на води

  16 Юли 2022 13:26ч.

  Водоснабдяването от край време е било с доброволен труд. Старите водопроводи са прокопани и положени с доброволен труд. Затова водата е била безплатна. Но … настъпи капитализъм. Както с всяко друго нещо, частници иззеха държавно и общинско и сега са алчни да печелят. Без положен труд стават милионери. Но нали затова скачахте по площадите. За да ви се смъкнат гащите и да ви го …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  16 Юли 2022 13:27ч.

  Тия от КЕВР изобщо някаква работа вършат ли освен да ратифицират предложенията на картелите и да си гушкат заплатите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова от Швейцария

  16 Юли 2022 13:42ч.

  Сладководната питейна качествена вода е стратегически ресурс на всяка държава. Капитал. Добре е че я има в България. Безплатна вода няма как да има , въпросът е ВСИЧКИ да я плащат. Подмяната на километри водопроводи, пречиствателните станции не са без пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Юли 2022 14:25ч.

  Благодарим за поясненията! Аман от тарикати разни, които разбират от всичко! Да, водата е стратегически ресурс и трява да се управлява от държавата България, а не от вносни персони, чиито семейства издържаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  16 Юли 2022 19:21ч.

  В Швейцария ще влезе закон, който ще задължава мъртвите да бъдат пресовани подобно на боклука, за да заемат по-малко място в гробищата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  17 Юли 2022 8:44ч.

  Водата трябва да се управлява от държавата, както е ставало до налагането на демонокрацията в България! Българите плащат данъци, каквито не са плащани и при турското робство. Тези огромни средства не трябва да отиват за заплати и ДМС-та на половин милион на държавната ясла, а за поддръжка на водопреносната ни мрежа ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  16 Юли 2022 13:58ч.

  Прекрасно е, че идва криза! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  16 Юли 2022 14:03ч.

  Понеже водата от чешмите е скъпа за ниските пенсии по селата и хората си направиха кладенци или помпи на определени места,където има подземна вода.По-малко зеленчуци,примерно вместо 8реда,вече 2-4 за домати.И по малко защото буболечки и жълти мухи бол по домати и пипера.С една дума-малко,но пестеливо,само за семейството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Юли 2022 15:45ч.

  Мдаа, настъпват за втори път тъмните векове за Европа, тоя път и ние сме в кюпа. Никой дори не трябва да се надява на добровален безвъзмезден труд от народа, както е било при социализма. Няма идеали, няма и да има патриотични пориви, да вървят да бачкат ЛГБТ, нали са толелирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  16 Юли 2022 16:04ч.

  Във Варна цената кубик вода вече гони 5 лв. А водата е нещо, което е пряко свързано освен с живота, но и с поддържане на хигиена, за да не плъзнат заразни болести. Управляващите и КЕВР дават ли си сметка, че много семейства в тази криза ще бъдат поставени пред невъзможност да плащат такива цени? И ако плъзнат зарази кой ще носи отговорност за това? Луди и ненаситни твари ли ни управляват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Юли 2022 17:13ч.

  Ще лудуват, докато не ги изхвърлим всички от властта, заедно с външните им "благодетели"! Гледайт Шри Ланка и мислете за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • караколю

  16 Юли 2022 16:31ч.

  Важното е да ви погалят по главицата началниците отвъд океана. А заслужавате бой и тричане, докато започнете да наричате нещата с истинските им имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крушовишката Корни

  16 Юли 2022 16:56ч.

  Сега ще ядете "евтин" хляб на сухо без прескъпа водица! Ще си мечтаете пак да можете да си купите кофичка с кисело млеко или разредено със скъпа вода прескъпо пресно млеко! Да ви е сладко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обсебени

  16 Юли 2022 17:43ч.

  Ей, не можете без Корни? Май ви е изпилила акъла?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВиКи

  16 Юли 2022 17:27ч.

  За да не Ви поскъпва водата , трябва да направите като Дубай - махате данъците и всички идват да инвестират в България. Държавата забогатява и местните българи стават безумно богати като дубайците. Само дето никой няма да Ви го позволи - нито комшии, нито великите сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВиКи

  16 Юли 2022 17:30ч.

  От самите българи какво зависи ? Да скачат като обезумели по полощада и да викат че времето е наше ? Не става. Дубай от едни камилари как стана световна дестинация и си въртят топките и не им пука за нищо и си гледат кефа ? М ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре направете кибика вода 100 лв., киловатчас 500 лв., бензина 1000 лв. за литър...........по-лесно се смята така!

  16 Юли 2022 18:17ч.

  А сопите направете по 1000 000 лв. бройката, че да са по-дефицитни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шефът на КЕВР: Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик

  16 Юли 2022 18:58ч.

  Странно!? В София и по-голямата част от България водата се доставя гравитачно. Гравитацията ли е поскъпнала или кърлежите, които приватизираха водата ожадняха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще има сеч

  16 Юли 2022 19:19ч.

  Ще дойде времето( вече е съвсем близо) когато това вдигане на всичко в България ще е предпоставка, всички вие да слезете под земята, може още тази късна есен, или зима!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  16 Юли 2022 20:01ч.

  Средната цена не ни интересува! Вдигнете цената на водата на богатите софиянци, чиито заплати вдигат средната заплата за България. Направете им цената на водата като тази в Шумен, Разград, Варна, Свиленград... Да видим дали тогава все още ще ви крепят във властта и ще се подиграват на хората от останалата част на България, че били идвали в София да протестират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълготрайност

  16 Юли 2022 20:30ч.

  Положени тръби имат трайност десетки години. Водата, която се пуска по тях, е както е в по-голямата част на България. Т.е. няма нужда от пари за почистването й, нито от помпи. И сега въпрос: Защо водата трябва да поскъпва? За канализацията е друг въпрос, но не и за водата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВиК

  16 Юли 2022 22:41ч.

  Въобще не ми дреме. Където съм, няма човек който да плаща повече от 10-15% от това, което ползва. Можем да издържим и при цена на водата от 20лв на кубик. Ако и това стане ще се правят нови "подобрения" на трасето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Водата поскъпва ...

  16 Юли 2022 23:57ч.

  Ясно. Путин ни е спрял и водата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи