Шефът на борсите и тържищата: Ако енергийната криза продължи, може да се стигне до срив на пазара

Шефът на борсите и тържищата: Ако енергийната криза продължи, може да се стигне до срив на пазара

Свидетели сме на една плавна и устойчива тенденция на нарастване на цените на основните стоки. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

 

Зеленчуците към момента отбелязаха рязък скок, който е абсолютно закономерен заради високите цени на тока. Най-неприятно е, че тази тенденция до пролетното производство ще се запази в този вид. Не може цената да нараства до безкрай, защото краставиците и доматите бързо се развалят. Потреблението на краставици ще се свие най-много и всичко, което е оранжерийно е скъпо.


Краставиците за килограм достигат дори над 5 лева. Пролетта, когато ще са необходими по-малко ресурси за затопляне на оранжерийните зеленчуците, Иванов се надява, че цените ще спаднат и ще има една по-добра реколта. Есента ще е по-скъпа и за плодовете. Налагат се спешни мерки, за да се помогне на хората, настоя Иванов.

 

"Нямаме такова търсене, което да обезпечи цени от 7-8-9 лв. за килограм". Потреблението на краставици ще се свие страшно много, прогнозира Иванов.

 

Кашкавалът е поскъпнал с около 10 стотинки. Към момента не се наблюдава стабилен енергиен пазар и докато няма стабилен енергиен пазар, ще се забелязват такива цени на основните стоки и продукти, предупреди Иванов.

 

Хлябът средно се е покачил с 5 стотинки. Свинското месо, оризът и фасулът не са поскъпнали.

 

Ако енергийната криза продължава и цената на тока нараства до безкрай, тогава ще видим сериозен срив на пазара, като тогава ще се наложат и други административни намеси - промяна на административни методологии. Това са крайни, изключително варианти и се надявам да не достигаме до тях, изтъкна Владимир Иванов.

 

Той уточни, че ако пазарът на ток е ключов и ако има стабилизиран пазар на ток, всичко ще бъде решено и цените на основните продукти и стоки няма да бъдат така увеличени.

 

Източници: БНТ, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Жоро

    14 Фев 2022 9:02ч.

    изкуствено създадена енергийна криза заради опита на Запада да се опита да накара Европа да се върне с 100 години назад във ерата на началото на електрификацията. И всичкото под невинния предлог за чиста природа, по точно казано за бавно развиващ се свят!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    14 Фев 2022 9:43ч.

    За мен все още е пълна мъгла защо цените на тока се повишават в България. Няма никаква промяна сравнено с преди ковид (нито в ел. мощности, нито в потребление) та да има скок на цените на електричеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    14 Фев 2022 10:52ч.

    щото в момента произведената енергия тук се търгува на борзата в Гърция и от там реално ние имаме международни -спекулативни цени! А по-рано се сключваха например договори за 6 месеца, за 1 или повече години на определени цени които се дискутираха между производител и купувач! Тая магария се случи заради брюкселските хитреци!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    14 Фев 2022 11:35ч.

    Мерси! А na гръцката борса защо се вдига цената - какво се е променило на гръцкия пазар? Има ли там спрени мощности?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само излизане от ЕС може да върне някаква нормалност в България

    14 Фев 2022 10:23ч.

    А после народен съд за тези, които ни завряха в тази клоака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    14 Фев 2022 11:07ч.

    Излизането от ЕС е много тъпо. България в ЕС може да не е най добре но извън ще бъде прецакана най напред от юг. Империята ще си дръпне каквото си иска. И ще остане Княжество България със столица Велико Търново до Стара планина. На юг ще трябва да учите чужди езици на дърти години. И без това в една четвърт от България българският език е чужд ! Това ли искате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    14 Фев 2022 11:33ч.

    забравяш че ЕС е икономически съюз!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Източна Румелия няма как да я задържим

    14 Фев 2022 13:09ч.

    Това за което говорите Вие е неизбежно и то точно заради членството ни в Европейския съюз и НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи