Северна Македония: България направи безотговорна и тежка геостратегическа грешка

Северна Македония: България направи безотговорна и тежка геостратегическа грешка
"Става дума за неотговорна и тежка геостратегическа грешка", смята македонското правителство и твърди, че страната е готова за началото на преговорите.

Зоран Заев, премиер на Република Северна Македония

 

Република България наложи вето на началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз и с това застана на пътя на нашата европейска интеграция", се казва с официално становище на правителството на РС Македония. Оттам категорично декларират, че Северна Македония "никога няма да се откаже от правото на самоопределяне на македонските граждани".

"Македонската национална идентичност не беше, не е и невъзможно е да бъде предмет на преговори. Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото, а в същото време са стълбове на нашето европейско бъдеще", продължава становището на правителството. Изказва се съжаление, че процесът на разширяване на ЕС е спрян от България. "Става дума за неотговорна и тежка геостратегическа грешка", смята македонското правителство и твърди, че страната е готова за началото на преговорите.

Декларира се, че правителството на Северна Македония няма да позволи застой на вътрешните реформи и ще засили темпото, защото стратегическата цел е да се придвижи страната към ЕС и да изгради европейските стандарти. "За нас няма друг път, няма друга алтернатива. Македонското бъдеще е европейско", завършва становището на правителството. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • България направи много грешки

  08 Дек 2020 18:54ч.

  но най-любимата й грешка бе, че ме изпусна да премина оттатък Елба заедно с армията на генерал Венк и да не са мъча десетилетия под комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  08 Дек 2020 18:56ч.

  Мокри сънища на едни нагли лъжци , крадци на история и нахални балкански тарикати . Духайте таратора !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  08 Дек 2020 19:02ч.

  ей , още динари ще трябва да плащат на лобисти. на пък какви са едни 10 години чакане. като утре ще минат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете се!

  08 Дек 2020 19:10ч.

  Глупаци! Гледайте от Северна Македония да не стане Източна Албания, другото е блаблабла!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до първия

  08 Дек 2020 19:11ч.

  Трябваше да почешеш зурлите на прасетата на Слънчев бряг, а не да ми се правиш на дърто фашистче тъдява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • самоопределителен член

  08 Дек 2020 19:12ч.

  Айде, че Израел иска да продава газ на Германия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  08 Дек 2020 19:12ч.

  За първи път България единна защити националните си интереси, без да се съобразява с интересите на други държави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Е Т О ДО ДУПКА.

  08 Дек 2020 19:25ч.

  И нито крачка назад. НЕ СЛУЧАЙНО българските войници през войните от началото на миналия век не са губили битка, а България загуби всичко от некадърни политици. Сега целият български народ е единен и само да посмее политик да отстъпи няма да си намери място в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека македонците почакат,

  08 Дек 2020 19:28ч.

  има време да поумнеят и разберат, че собствените интереси са важни, но не бива да предполагат претенции към териториалната цялост и изопачаване на историята на съседни държави. Покритото мляко котките не го лочат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заев си е виновен

  08 Дек 2020 19:29ч.

  Докато Заев се хили и нарича албанци гърци и българи приятели така ще е Глупав човек е този Разпродаде македонците на лешоядите Да изчезва от политическата сцена Да идва Никола Груевски на власт и нещата на Македония ще се подредат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  08 Дек 2020 19:38ч.

  Никакви компромиси за сръбските мекерета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасението

  08 Дек 2020 19:41ч.

  Още преди две години Русия каза на Македония Ако официално потърсите помощ от нас то Русия като постоянен член на О О Н и с право на вето Никога няма да позволи смяна на името на Македония ивражески набези към индитета на Македонците ... И какво направи Зайко Нищо ... Е сега дано разбра че има само враове насреща всички кряйни националисти А той е един шапшал който си мислеше че ще ги умиластиви На зло куче зъл прът Зайко Ава он нема прът Прът има Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макетата,

  08 Дек 2020 19:46ч.

  псувайте си го Заев, пъдете си го или си го избирайте. Вие си знаете. Заев беше единствения, кото имаше смелостта да каже няколко истини за България. Ама от сръбската кочина още не сте излезли и се мотате като пиле в кълчища. Духайте сръбската супа и чакайте още 20 години с глупака Груевски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоп на лицемерието

  08 Дек 2020 19:51ч.

  Дрън дрън ке одиме в еу Българите подкрепяли Северна Мякедония ама докато не подпишат че няма мякедонци щели да видят Е С през крив макарон Толкова е гнусно всичко .... Бъдете честни българи и кажете Никога няма да ви пуснем мразим ви искаме да ви ликвидираме защото сте македонци Нека знаят истината македонците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков кажи

  08 Дек 2020 20:13ч.

  Дачков кажи какво очакваш спрямо политиката на твоя сайт какви коментари ще ти харесат Че македонците са баклуци и няма македонсщи език Че са бъргари от племето на Крум секъл крака ръце езици Че предават клета майка България .. Имам въпрос към теб Защо никога не публикува отворените писма на българските интелектуалци заставащи против българските изнудвания към Македония Дневник Медиапул ги публикува ти мълчиш Демократ ли си или радикален националист Къде е пресечнатя точка те питам между Русия за Македония и твоята позиция Или само когато ти изнася си русофил Истаната следвай Тя ще те направи свободен Сега си зависим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велизар Енчев

  08 Дек 2020 20:26ч.

  ГЕРБ ПОГЛЪЩА ОП, ПАТРИОТАРИТЕ СТАВАТ ГЕРБАДАЖИИ! Най-после трапезен войвода №1 изплю камъчето и дълго таената истина лъсна: ГЕРБ и ОП планират да са заедно на парламентарните избори, с една партийна листа! От коалиционни патерици на ГЕРБ, МВРО-ООД и НФСБ-ЕТ ще се преустроят в гербаджийски офиси с предмет на дейност „Доживотна власт“. В тях на челно място ще висят позлатеният портрет на бащицата от Банкя и ликовете на двама опитомени патриоти, пожертвали се за Майка България. На оределия патриотарски електорат се предлага търговска сделка: Искат ли вождовете им пак да са зам.-парламентарен шеф и военен бос, да гласуват за Борисов. Искат ли фирми да печелят държавни поръчки за стотици милиони, без търг и конкурс, да дадат вота си за Бащицата. Искат ли нова фантомна ескадрила за два милиарда, да не се двоумят, а да изберат човека със златните кюлчета. Който не гласува за тази листа, е червен! Който избере друга листа, не е патриот! Да живей България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя от снимката

  08 Дек 2020 20:30ч.

  Тоя от снимката кога ке вдене че нема приятели а има вечни интереси Това е закон Нема правда Ако си вълк и доминираш си добре а Македония сега е слаба и я смазват фашисти Закон от джунглата Когато Македония има силен лидер тогва ще просперира Голготата на Македония просългава Баг да и е на помощ на Мякедония Дано разбраха че България е най големия и враг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  08 Дек 2020 20:46ч.

  грешките на БГ са две и са други-първата, че БГ 28 години безусловно подкрепјаше македонците без да тропне по масата и те си помислиха, че БГ е лесна точка. И втората- сега БГ не знае какво точно иска-не може да им објаснјаваш какъв им е езика и идентитетот...това са нешта, за които е дори смешно да се настојава заштото нјама никаква правна основа... но за такива “дреболии“ като преводи на Талев, където те си променјат произволно нештата с народността на герои и автор, и исторически събитија и личности-много им здраве, да не се репчат толкова много за да не си останат с македонскија инат и репченето...след като от инатлък 28 години не се разбраха с гърците, сега да не се правјат на толкова делови за пътја им към Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грациела Келешдимова-дьо Тревиль

  08 Дек 2020 21:53ч.

  Комплексарщината е като за световно, и македонската, и българската. Тази двустранна абсолютна липса на разбирателство и пълна невъзможност да чуеш другия за мен е необоримо доказателство, че това е всъщност един и същ народ в две отделни държави (не включвам албанското население на РСМ, то е друга бира). Сега, дали ще му викащ български , македонски или пакистански на тоя народ, това е без значение (поне за мен)-името не променя същността. Но най много кефи, че крак на РСМ за ЕС подложи правителството именно на тиквариума, който ми продъни тъпанчетата с реване какъв радетел е за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Може би е време да се разбере и в Македония, и в Европа, а и у нас, кой е Боко Тиквата и че това, което говори, няма нищо общо с това, което смята да направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Дек 2020 22:07ч.

  Братя македонци, България е проляла много кръв за вас и сега ви прави голямо добро - да ви отърве от извратеното недоносче ЕС. Радваите се и един ден, ще ни благославяте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Дек 2020 22:13ч.

  Братя македонци, България е проляла много кръв за вас и сега ви прави голямо добро - да ви отърве от извратеното недоносче ЕС. Радваите се и един ден, ще ни благославяте! Заев го натирете! Той си мечтае как да усвоява европейски средства ( да краде ) като нашия Боко. И двамата са предатели на нашия общ народ. И двамата са Проклетници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простотия , ама силна простотия,като мръсния въздух за мръсни души.

  08 Дек 2020 22:49ч.

  България се управлява от опасно прости, неуки и неграмотни същества. Отношенията с Македония и другите православни страни са пълен провал. Всъщност така е било и в миналото.Колко трябва да с и прост за да обявиш война на Англия и САЩ едновременно на 12 страни и те да те смажат от бомби. Или колко трябва да си прост за да сключиш договора в Блед и да си признаеш ,че си окупатор. Колко трябва да си прост за да станеш съюзник на нацистите ,Колко въобще трябва да си неук и тъп ,че да се водиш по германски акъл. Колко трябва да си негодник ,че да се откажеш от национален суверенитет и да обявиш Русия за твой враг № 1. Колко трябва да си безмозъчен,че веднага след като са ти подарили свободата, да искаш и да молиш турски султан отново да ти бъде цар. Колко трябва да си малоумен ,че да си търсиш цар небългарин из европейските бърдаци. Абе изобщо, невиждана презряна простотия и няма измъкване. Примерите са безброй ! Жалко за хубавата територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Дек 2020 7:23ч.

  Тия сърбежи не са ми никакви братя и никфа сантименталност към тях в мен няма. Вето до дупка..... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванче Михайлов

  09 Дек 2020 9:12ч.

  Докато не се изчистите от титовистките и сърбомански въшки -никакво лягане на европейски чаршафи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  09 Дек 2020 9:39ч.

  Да, "македонста идентичност" не може да е предмет на преговори...тя може да е предмет само на бурен смЕх! Помним гротеските с "античните паметници" и прекръстването на летища, площади и улици...същата работа е и с въпросната идентичност....днес я няма, утре се пръкнала от нищото...1944г. е знакова там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шоп

  09 Дек 2020 11:53ч.

  Не сакам на мен да е добре, сакам на Вуте да е зле...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  09 Дек 2020 12:04ч.

  Македонците ако не бяха толкова глупави, щяха да се обявят за втора китайска република и да възпеят вечната дружба и президента Жи :) Щяха да поставят целият свят в джоба си и с хитрост да спечелят предразположеността на дракона, който покори света и със сигурност би проявил чувство за хумор и благосклонност! Не знам защо им е нужно да влязат в този европейски вертеп, който е тотално пропаднал джендър клуб, от който няма излизане! Дружбата с Китай би могла да задоволи всяка македонска грандомания!!! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  09 Дек 2020 12:29ч.

  Тежка геостратегическа грешка ще бъде България да не спре държава, изповядваща налудничавата идеология на македонизма! Българската държава е от седми век, църквата и писмеността са от 9 век благодарение на великият княз свети Борис Покръстител! Кога са създадени македонска държава, език и църква? В 20 век! Това са фактите, другото са брътвежи на подлеци и малоумници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми да ги приемат, бе!

  09 Дек 2020 12:39ч.

  САМО ЧЕ НИЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПРОТИВ. Да си намерят връзки, разни македонски лобита и пр. И да влизат. А между нас и тия смрадльовци ще дигнем една 3 метрова стена, че оттам на лошо мирише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде махайте го този

  10 Дек 2020 23:52ч.

  Човек ще си помисли че са центърът на светът .Римляните като са си строили магистралите(за онези времена са си били магистрали) нещо не ги виждам да са ги прокарвали там а са минавали през днешна България.Който се интересува от история знае къде минава via.....Да ви е..... и комплексите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2020 19:24ч.

  Как Заев би нарекъл процес, при който, например, от новоизмислената им нация се отдели един голям регион, да речем Пелагонийския, хората в този регион са изтезавани да се нарекат граждани на република Пелагония, да им се напише нов език и да бъдат научени в учебниците, че македонците са ги завладели и са им врагове? Дали би нарекъл геостратегическа грешка опитите на Македония да отстоява истината? По тази логика, до безкрайност от държавите може да се отцепват отделни провинции, да се насъскват против довчерашните им събратя и да им се дават нови идентичности, които не били въпрос на обсъждане. Значи ние да се червим, заради възродителния процес в България, понеже е неуспешен, пък те да се гордеят като жертви на възродителния процес, който при тях излезе успешен! Значи са по-зле от нашите турци, които се бориха за истинската си самоличнот, пък те, уж по-цивилизовани, изобщо не се борят за своята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи