Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на новия посланик в Украйна

Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на новия посланик в Украйна

Сенатът на САЩ утвърди снощи кариерния дипломат Бриджет Бринк за посланик в Украйна - пост, който е вакантен от три години, предаде Ройтерс.

Сенаторите утвърдиха единодушно кандидатурата на Бринк, след като по-рано през деня същото стори и сенатската комисия по външна политика. Процедурата премина в кратки срокове по настояване и на демократи, и на републиканци. На 25 април президентът демократа Джо Байдън номинира Бринк, а само две седмици по-късно ресорната комисия в Сената я одобри.

Бриджет Бринк, жителка на щата Мичиган, е понастоящем посланик в Братислава. В 25-годишния си дипломатически стаж тя е работила в мисиите на САЩ в Узбекистан и Грузия; заемала е ключови постове в Държавния департамент и в Съвета за национална сигурност към Белия дом. Бринк говори руски език. Утвърждаването ѝ за посланик в Украйна съвпадна с вестта, че американското посолство в Киев отново е отворено след тримесечно затваряне заради руското нашествие в Украйна.

САЩ нямат посланик в Киев от май 2019 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп внезапно отзова от поста Мари Йованович с мотив, че е нелоялна към него. Впоследствие тя свидетелства пред комисията за импийчмънт на Тръмп, че той е спрял военната помощ за Украйна, за да принуди властите в Киев да разследват Байдън, вероятния му опонент на изборите през ноември 2020 г.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Z T.M.

  19 Май 2022 9:46ч.

  Тази ще си купи фабрика на 9-ти септември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излиза, че

  19 Май 2022 10:10ч.

  проектът Украйна е частен такъв, на семейство Байдън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи