СЕМ няма да наказва нито Петър Волгин, нито БНР

СЕМ няма да наказва нито Петър Волгин, нито БНР

Съветът за електронни медии /СЕМ/ няма да наказва Българското национално радио заради предаването на Петър Волгин "Политически некоректно" на 10 април, в което той съобщи непотвърдена информация за българските моряци в Мариупол. 

Членовете на медийния регулатор излязоха с мониторинг, че няма нарушение на Закона за радио и телевизия от страна на БНР. На заседанието бе поканен да присъства и генералният директор Милен Митев.

Констатира се обаче, че радиоводещият Волгин е нарушил Етичния кодекс на българските медии и Правилника за редакционната дейност на БНР, като е съобщил в ефира непроверената информация, че нашият екипаж на кораба "Царевна" е взет за заложник.

Само един от членовете на СЕМ не се съгласи с решението на останалите, че няма нарушение на медийния закон.

Розита Еленова, чийто мандат в СЕМ изтича заедно с този на София Владимирова и Бетина Жотева, настоя пред шефа на БНР Волгин да бъде свален от ефир. Тя обяви, че в СЕМ са получени над 20 сигнала срещу него от началото на войната в Украйна. Еленова определи изнесеното от журналиста като дезинформация и отправи забележка, че нямало плурализъм дори в зрителските обаждания в неговото предаване. 

Водещият Петър Волгин не може да бъде наказан, защото СЕМ, по Закона за радио и телевизия, може да накаже само БНР, а радиото пък не може да бъде санкционирано за дезинформация, тъй като такова понятие няма в закона, контрира я София Владимирова. Всяко преекспониране, което води до цензура, е много опасно, предупреди тя.

Соня Момчилова пък цитира текст от закона, който позволява обществената медия да оповести дори непроверена информация, ако тя е значима и от голям обществен интерес. Момчилова беше категорична, че не открива нарушение и не мисли, че водещият е престъпил Етичния кодекс на медиите. Тя дори подчерта, че с днешна дата "главният източник на дезинформацията по случая с българските моряци е именно правителството". "Мисията на журналиста е да търси истината", напомни тя.

"Как си представяте, че СЕМ ще бъде органът, който ще каже кое е вярно и кое - не, кое е дезинформация и кое - не", възмути се и председателят на СЕМ Бетина Жотева. "СЕМ не е господар на истината, СЕМ е регулатор по съдържанието и следи за спазването на плурализма в обществените медии", напомни Жотева.

"Не очаквайте от мен да си вдигна ръката за ограничаване на предавания или за сваляне на журналисти без значение дали съм напълно съгласна с нечии позиции. Тръгвам си от СЕМ много тъжна, защото всички оправдават медийните неудачи със СЕМ", каза в емоционалното си изказване Жотева.

Тя определи като недопустимо "бесни НПО-та" да се опитват да диктуват дневния ред в България.

Галина Георгиева пък отхвърли обвиненията към СЕМ, че много късно са се задействали по казуса и това е станало чак след оставката на Александрина Пендачанска от Обществения съвет на БНР. "Искам да отхвърля обвиненията, че СЕМ чака, спи, почива", каза Георгиева по повод призива на АЕЖ срещу Волгин и другите сигнали от граждани и НПО след неговото предаване. 

Директорът на БНР Милен Митев обясни, че Волгин е санкциониран с най-лекото наказание - забележка, тъй като трудовото му досие е абсолютно чисто. Занапред радиото ще направи промени в редакционните си стандарти - когато се налага да се съобщи непроверена важна информация, това ще става след разрешение от главния редактор. Митев добави още, че самият Волгин е мотивирал решението си да съобщи за моряците на "Царевна" с желание по този начин да бъдат провокирани да се задействат и съответните държавни институции.

Жотева и Момчилова пък поздравиха директора на БНР за позицията и го поощриха все така да застава зад своите журналисти.

По време на заседанието бе представен и мониторинг на актуално-публицистичните предавания на БНТ и БНР от първия ден на войната в Украйна до 15 март. Заключението е, че е имало плурализъм и са канени, както експерти, така и политици, общественици и за първи път - толкова много представители на бесарабските българи в страната. 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Просто избягвам да го слушам

    15 Апр 2022 16:36ч.

    Категорично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Официални медии не слушам и гледам

    15 Апр 2022 16:59ч.

    върна се вренето от соца когато правех същото. Сбъдна се и това пророчества на Петър Дънов, че ще стане по-зле оттогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    15 Апр 2022 17:11ч.

    Наказанието му трябва да е да го изпратят 1 месец в Раша, но не в Москва, в някое село. После ще се върне прероден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В някое село край волга

    15 Апр 2022 18:02ч.

    Да се изпълни с родолюбиви чувства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОДД

    15 Апр 2022 18:55ч.

    А такива, плуралисти като вас трябва да бъдат изпратени във фащ , но не в някое село, а в голям град . После може да няма обаче :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, където бият негрите?

    15 Апр 2022 23:07ч.

    Или където избягаха всички наследници на съветските генерални секретари от Сталин насам? Където децата на днешните имат усадби и имения? В Ню Йорк например, където Маша се омъжи? Пълно е с руснажи там, драги, живеят си живота и обичат Русия отдалеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да обобща

    15 Апр 2022 17:18ч.

    Тия са антисемити, бе! Защо си мислят, че имат гръбнак?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е да, но информацията се потвърди,

    15 Апр 2022 18:38ч.

    нашите моряци не ги освободи правителството, те се самоосвободиха с помощта на войниците от ДНР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    15 Апр 2022 18:50ч.

    Конкретно за това изказване трябва да бъде наказан с нещо повече от забележка. Защото тук не става дума за специфичен поглед към събитията, а за откровена лъжа. При това такава, която наранява чувствата на всички близки на моряците. Представете си, че родителите на някой от тях бяха получили инфаркт? Иначе нека си изразява светогледа, доколкото спазва фактологията поне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    15 Апр 2022 22:29ч.

    Парите, пардон рублите не миришат.....Като е толкова "добре" в Росссия ЗАЩО не се пресели там и да коментира "гнилият запад"......Ама какъв телефон ползва и каква кола кара и какъв телевизор гледа не КАЗВА.....Ама западът и Америка лоши, лоши.....И само да попитам, КЪДЕ са Политковска и Магнитски- при "Мишо-бирата"......И КОЙ ги прати там, сигурно ЕС или САЩ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи