"Сега": БГ стартъп компания ще лети от Скопие през София за Канада и САЩ

"Сега": БГ стартъп компания ще лети от Скопие през София за Канада и САЩ
Директните полети между София и Скопие, за които се договориха премиерите на България и Северна Македония във вторник, ще бъдат възстановени от родния стартъп “Гъливер” (GullivAir), научи "Сега".

 

Маршрутът, който два пъти бе закриван заради това, че е нерентабилен, всъщност е част от по-големи планове на компанията. Още през март миналата година GullivAir получи официално разрешение от Департамента по транспорта на САЩ за изпълнение на чартърни и редовни полети от ЕС до САЩ. През март или април тази година компанията ще започне да лети по директна линия - София-Ню Йорк.  “Гъливер” има разрешение за директни полети до международното летище “Пиърсън” в Торонто, Канада.

 

В същото време компанията смята да пусне довеждащи полети не само от Скопие, а и от други летища на Балканите - Тирана и Солун за да гарантира заетостта на 335-те места на трите си самолета Airbus A330-200, които ще летят до „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк първоначално два пъти седмично - в сряда и петък. Така дори и да са полупразни самолетите по късите маршрути на Балканите ще бъде гарантирана заетостта на презокеанските директни полети. За да има икономически смисъл в кратките полети, те ще бъдат изпълнявани от малки самолети - "Гъливер" има с двумоторния европейски ATR-72, а цената ще бъде до 50 евро.

 

В момента няма авиокомпания, която да предлага директни полети от София до САЩ. Последният директен полет на “Балкан”, която летеше до Ню Йорк, бе през 1999 г. Тогава Федералната агенция по авиацията (FAA) забрани на наши превозвачи да летят до щатски летища, но през 2008 г. тази забрана бе отменена.

 

В момента GullivAir изпълнява само една редовна линия - до Бургас и  няколко директни чартърни полети от България до далечни дестинации като Малдивите и Доминиканската република, например.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • А така - ей сега ще ви докарат американските македонци

  20 Яну 2022 9:32ч.

  които имат голям принос за Америка, съгласно предложението за резолюция на Конгреса - планирания "Месец на Македоно-американската култура" през септември 2022 г. и прочие. И прочие България колко ще ДОТИРА за този кеф?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албанският журналист Раткоцери: "Просърбската "Дълбока държава" в Скопие пречи на добрите отношения с България."

  20 Яну 2022 9:36ч.

  Тази "Дълбока държава" е построена и вдъхновена върху основите на антиалбанизма и антибългаризма. Тази "Дълбока държава", която е изключително просръбска, антиалбанска и антибългарска, има мощно присъствие в част от медиите, службите за сигурност, съдебната власт, университетите - и по-специално в Юридическия факултет в Скопие, Академията на науките, различни НПО, олигархията, в консервативната част на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, както и в много други по-малки партии. До момента политическите "жертви" на тази държава са трима премиери: Любчо Георгиевски, Владо Бучковски и Зоран Заев, само защото те имаха различен подход към албанците, но и към българите и защото те се опитаха да създадат дистанция от Сърбия. Не рядко тази просръбска "Дълбока държава" е била подпомагана от наивни албански политици. Като типичен пример за начина на действие на "Дълбоката просръбска държава" може да посочим изявленията на бившия министър на външните работи и бивш вицепремиер Никола Димитров, които неслучайно се появиха малко преди посещението на българския премиер /на Кирил Петков в Скопие, бел.ред./ и неговите призиви за по-приятелски подход към Македония. Тази "Дълбока държава" направи невъзможно разрешаването на спора с България, както не позволи от 1945 до 2001 г. , но продължава и в момента да се съпротивлява, за разрешаването на въпроса за правата на техните албански съграждани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куно

  20 Яну 2022 9:37ч.

  Премиерът заяви, че "поне в началото" държавата ще дотира полетите до Скопие, осъществявани от компания летяща до САЩ и "родната" му Канада... Очевидно България е много богата, щом може да си го позволи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е българи и албанци да решим въпроса с РСМ !

  20 Яну 2022 9:39ч.

  И със просръбската "дълбока държава" и с нейният патрон - руския империализъм на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-e не съм ли пророк

  20 Яну 2022 9:40ч.

  Вчера написах крайна дестинация Вашингтон с изчакване на автобуса от Скопие на летище София.Тия Кирчо и Кокорчо са елементарни мошенници,Но ще направят много бели и поразии за 10ки милиарди.По добре Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 9:36 каква "проСръбска" те гони бе момче?

  20 Яну 2022 9:48ч.

  Македония е окупирана от брадърите, ама пропагандата пуска във вентилатора поредната заблуда за "дебили".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 9:48

  20 Яну 2022 9:59ч.

  Всичко ми стана ясно, само не разбрах кои са ви брадърите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само не разбрах кои са ви брадърите

  20 Яну 2022 10:05ч.

  За неразбралия, да поясним Brothers in Arms, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Яну 2022 10:16ч.

  Да се бяха нарекли Лилипут, щеше да е честно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Яну 2022 10:24ч.

  Ала амбициите за бомбастично развитие не спират дотук. Очаква се в скоро време да заработи втора лифтъп компания „Далавер“ (DalAvAir), която ще обслужва довеждащи полети от Скопие през София до Луната като по този начин ще се заздравят връзките с изконните земи. Скопие вече е изпратила нота до ООНе и ООДа, че няма териториални претенции към Луната. Самолетите ще са също иновативна разработка – те ще бъдат с пропелери, задвижвани с ластици от рециклирано бельо. По този начин ще се осигури климатична неутралност и много нови работни места. Навиването и разтягането на ластиците ще бъде извършвано лично от Премиера. Колесниците на новите самолети също ще съдържат подобрения: те ще имат ръкохватки (дръжки) позволяващи аварийното превозване на минимум двама пътника в премеждие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Ганьо

  20 Яну 2022 10:29ч.

  Ето за какво била екскурзията на Кирето до Скопие. Нищо лично, всичко е бизнес, дори и Солунската митница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  20 Яну 2022 10:30ч.

  Дотацията може да е във вид на торти без захар за пасажерите и техните изпращачи .Може да ползват и автомобилите на министърот Събев - до шофьора винаги имат по две празни седалки, а като свалят резервната гума ще има още място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добре върви

  20 Яну 2022 11:38ч.

  Таз година аеронавти, догодина - космонавти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велик си, Зодия Прасе

  20 Яну 2022 12:07ч.

  Който и да си - Господ здраве да ти дава, пари в джоба и попътен вятър! Четем те семейно и се смеем от сърце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе на 20.01.2022 в 10:24

  20 Яну 2022 12:22ч.

  DalAvAir.....добро попадение и напълно подходящо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  20 Яну 2022 13:11ч.

  вие се състезавате по цял ден кой ще се изплюе най-надалече, бе. 99 % от постовете да плюнки и 1 % възхвала на Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  20 Яну 2022 13:24ч.

  още вчера някой от читателите коментира, че това ще е компанията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Яну 2022 14:35ч.

  Купихме стари модели, не произведени самолети на 2 х цената за нови. Сега пак подпомагаме закъсалата американска икономика. Иначе говорим за свободни пазари. Кирчо и Кокорчо са изпечени далавераджии и американски агенти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Smokers

  20 Яну 2022 14:49ч.

  А места за пушачи ще има ли в новите самолетчета ? Щото ние пушиме само пури от 5к долара. Искаме също така кът за дечица , за да могат майките да си изпият кафето спокойно. И аниматори за възрастни +18. За да не скучаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чия офшорна собственост е този GullivAir, който ще дотира бедната българска държава?!

  20 Яну 2022 15:48ч.

  Да не стане като с производителят на еко-коли с прототип e-GO и уж производител Домусчиев с нов завод в Ловеч?! Къде потънаха 34-те милиона държавна инвестиция за еко-количката, която при тестването се разбра, че се разпада и всякакви части от нея се разлитат във въздуха при всяко потегляне? "Гъливер" ЕООД първоначалано е основана 2016 г. в Пловдив от Мирослав Георгиев Чардаков и Иван Стефанов Иванов + "БетаИнвестмънс" ООД, които 2018 г. я прехвърлят на Георги Колев Колев и "БулИнгс" ЕООД в София, през 2019 г. "БулИнгс" ЕООД излиза и на негово място влиза дружеството "ЕЪР ЛОГИСТИК" ЕООД, през 2020 г. си сменя името на ТОП ДЖЕТС на ГЪЛИВЕР, а собственикът открива на 21.април,2021 г. още една ГЪЛИВЕЪР МЕЙНТЕНАНС ЕООД. ---> https://papagal.bg/eik/203947405/fba6 Та, кои са "кумците" на Кирчо и Кокорчо, които се уредиха с тази далавера?! По първа информация авипревозвачът е нискотарифна комания със собтвеност на тир аербъса, един14-годишен приятел A330 от пакистанците, който го представят като A330 Neo и за целта са го пребоядисали. Имат още два аербъса от ТюркЕ:) ---> https://onemileatatime.com/gullivair-bulgaria/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фани

  20 Яну 2022 17:46ч.

  Цеко Минев - Първа инвестиционна банка! А сега, де?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето бизнеса на Киро

  20 Яну 2022 20:49ч.

  Вижте как се става голям бизнесмен по харвардски - с парите на България и вашите данъци.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Яну 2022 21:52ч.

  До Трети март, тези далавераджии да ги няма в България. Канада е голяма и студена, да заминават там да се поохладят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатен помоционален къмършъл

  20 Яну 2022 22:44ч.

  Новата авиолиния на Киро Инкорпорейтед, ''Гъливер в страната на Жуджетата'' вече прдлага на 'премоция' самолетни и аероплани тикети за авио дестинацията София- град Васюки, (световната столица на шахмата) - Скопие Сити - Джоханесбърг- ЮАР. От там с прекачване и вече в компанията на оня перко от Съдърн Африка , Наелон Мъск и чаша шампанско ''Дом Периньон'' в ръка, можете да изФърчите по ваше желание, директно за нЕкоя по-далечна планета, примерно Нептун , Плутон или дори до Муфлон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Яну 2022 4:04ч.

  Едни не са били родени, други ги е хванала амнезията. Балкан имаше слот на ДЖФК заедно с една ирландска компания. Заверата Костов-Зееви продаде слота и не само него разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи