Седмокласниците писаха преразказ на "Талисманът" на Красимир Бачков, Х клас - по "Дърво без корен" на Хайтов

Седмокласниците писаха преразказ на "Талисманът" на Красимир Бачков, Х клас - по "Дърво без корен" на Хайтов

Седмокласниците, които се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература, са писали преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков, съобщиха за БТА ученици от столични училища, излизайки от изпита днес. 

По вариант 1 пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 10 часа. Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Разказът "Талисманът" на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в седми клас. Авторът е писател и поет - публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки език. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в седми клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа "По жицата" на Йордан Йовков.

С три текста работиха десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес - научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата "Човекът и общуването", а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение - "Дърво без корен" на Николай Хайтов.

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища.

Изпитите по математика в седми и в десети клас ще се състоят на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. Националното външно оценяване в десети клас включва 14 въпроса с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът в десети клас продължава 90 минути - два слети учебни часа.

Източник: БТА

Коментари

 • Haho

  14 Юни 2022 12:29ч.

  И кой е този Красимир Бачков ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи