Себастиан Курц: Европа трябва да се откаже от криворазбраната толерантност

Себастиан Курц: Европа трябва да се откаже от криворазбраната толерантност
Според Себастиан Курц, „ЕС трябва да се съсредоточи много по-активно върху проблема с политическия ислямизъм“. „Очаквам да се сложи край на криворазбраната толерантност и накрая всички европейски страни да осъзнаят колко опасна е идеологията на политическия ислямизъм за нашата свобода и за европейския начин на живот“, подчерта австрийският канцлер. „Европейският съюз трябва да се бори с голяма решителност и солидарност срещу ислямския тероризъм, както и срещу политическата база зад него, т.е. срещу политическия ислямизъм“, призовава Курц.

 

Четирима души загинаха, а още 14 бяха ранени в резултат от ислямистка терористична атака в центъра на Виена в понеделник. Силите за сигурност все още работят активно за издирването на онези, които стоят зад екзекутирания престъпник, пише германският вестник Die Welt, цитиран от Агенция "Фокус". 


Според австрийския канцлер Себастиан Курц, за съжаление, след терористичните атаки във Франция и много други страни, е трябвало да се очаква, че нещо подобно ще достигне и до неговата страна, но това все пак е истински шок за всички нейни жители. Полагайки венец на местопрестъплението в памет на жертвите, той си е мислил колко реална и близка е опасността от ислямисткия тероризъм, каза Курц пред Die Welt. По неговите думи, мнозина в Австрия вярват, че страната им е като благословен остров. Те знаят за тероризма и насилието изключително от новините от далечни страни, но не и от своите. Сега ситуацията се е променила. Много австрийци имат познати, които са били в непосредствена близост до мястото на нападението в понеделник вечерта. „Оставя следи и рани върху цялото население“, подчерта Курц. 


Както припомня вестникът, през 2015 г. Австрия прие строг закон, ограничаващ политическия ислям, в популяризирането на който участва самият канцлер на страната. Според Курц Австрия със своя ислямски закон се е превърнала в един от пионерите в Европа и сега е важно решително да продължи тази борба. „И не само с ислямисткия тероризъм, но и с идеологическата база, която стои зад него, тоест с политическия ислям и радикалния ислямизъм“, заяви австрийският канцлер. 


„Радвам се, че вече направихме крачка в тази посока благодарение на закона за исляма от 2015 г.“, продължи той. Сега този закон е частично приет от други държави и някои обсъждат възможността да го вземат като основа за собственото си уреждане на проблема - като Франция. „Така че тази терористична атака в центъра на столицата ни показва, че трябва да останем бдителни и решителни“, отбеляза австрийският канцлер. В интервюто пред германското издание той разкри, че в момента всички усили са насочени към установяване на обкръжението на престъпника. Курц помоли за разбиране и обясни, че в нощта след престъплението специалните сили на правоприлагащите органи са извършили множество обиски. Задържани са 14 заподозрени, а в момента тече разследване, за да се установи дали сред тях има поръчители или сътрудници на терориста, за да им се наложи подходящо наказание. 


Според Себастиан Курц, „ЕС трябва да се съсредоточи много по-активно върху проблема с политическия ислямизъм“. „Очаквам да се сложи край на криворазбраната толерантност и накрая всички европейски страни да осъзнаят колко опасна е идеологията на политическия ислямизъм за нашата свобода и за европейския начин на живот“, подчерта австрийският канцлер. 


„Европейският съюз трябва да се бори с голяма решителност и солидарност срещу ислямския тероризъм, както и срещу политическата база зад него, т.е. срещу политическия ислямизъм“, призовава Курц. Той също така отбеляза, че поддържа диалог с Еманюел Макрон и много правителствени ръководители на други страни, за да координира активно действията в рамките на ЕС. 

 

Австрийският лидер възнамерява да направи тази тема една от водещите на предстоящата среща на върха на ЕС. В интервю за германски журналисти той изрази сърдечната си благодарност към европейските и международните партньори за искреното им участие. Подкрепата и солидарността от германския канцлер, френския президент и Маркус Зьодер от Бавария, непосредствено съседна на Австрия, „дадоха на хората тук много сили“, увери Курц. „През тези трудни часове научихме, че има голяма готовност за подкрепа. Това се отнася, от една страна, за сътрудничеството на въоръжените сили и разузнавателните служби от чужбина. Но това се отнася преди всичко за емоционалната подкрепа от нашите партньори, която сега много помага на Австрия“, подчерта Себастиян Курц в интервюто за Die Welt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Игнат Игнатов

  05 Ное 2020 12:27ч.

  ".... във Франция и много други страни, е трябвало да се очаква, че нещо подобно ще достигне и до неговата страна, но това все пак е истински шок за всички нейни жители." ДУбрУтро! Пет години всеки шок ви е за пръв път. Ощи колко по пет години ще се шокирате? Европа не е обречена. Европа е окупирана! От исляма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Игнажден

  05 Ное 2020 13:08ч.

  Европа не е преставала да бъде окупирана от една от великите сили победителки във Втората световна война. И недейте да настройвате хората едни срещу други на религиозна основа. Истинският виновник за случилото се е онзи който разпали цветните революции и войната в Сирия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Ное 2020 13:15ч.

  Късно е чадо. Те вече са част от обществото и имат съвсем същите права, които имаш ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Ное 2020 13:17ч.

  "Европа е окупирана! От исляма. " ГЛУПОСТИ. Окупация е в резултат на насилствено завладяване. Те не са окупанти, а поканени гости, в някои държави с права превишаващи правата на местното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раьо

  05 Ное 2020 17:13ч.

  Ами, като си поканиш у дома гости ,които да ти изядат храната и да им осигуриш и безплатен подслон ,какво да очакваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемерия

  06 Ное 2020 11:39ч.

  И Куртц беше принуден да говори лицемерщини като Макрон. За какви толерантности и нетолерантности става дума ??? Ало ??? Ако искате да решите въпроса с мюсюлманите в Европа /около 40 милиона/ , незабавно ги ЕКСПАТРИРАТЕ към страните на произхождение !!! Незабавно ! Тези които са родени в Европа и са граждани на европейски страни се покръстват и приемат християнството , като религията на европейците !!! И понеже огромната част няма да искат - и те си заминават към страните на родителите им , с отнети гражданства на европейци. Радикално и от раз въпросът се решава. Границата на Европа става Капитан Андреево. Нито един мигрант повече не се допуска ! Ислямският тероризъм ще изчезне от само себе си в Европа. Може ли да се направи ? Разбира се че може ! Но не това са пъклените планове на сатанистите-атеисти , които дърпат конците на европейските лидери...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  09 Ное 2020 12:13ч.

  До тук - 6 (шест) постинга и само един от тях е стойностен (На Игнажден на 05.11.2020 в 13:08).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вселовод до Полковник Лили Иванова

  09 Ное 2020 12:48ч.

  Въпросът за т. нар. "бежанци" мога да го закрия точно за 24 часа: 1. Всички бежанци (пришълци) трябва да бъдат депортирани по родните им места без оглед на пол, възраст, образование, занятие. 2. Разходите по депортирането се поемат от самите бежанци, тъй като никой не ги е довел тук насила, а те сами са прекосили границите на държавата ни незаконно. Сумите, необходими за депортиране да бъдат заработени от бежанците, като чистят улици, изхвърлят боклуци, ринат сняг и лед, почистват магистрали и пътища, а заплащането да бъде 150-200 лева на месец. 3. Спиране на всякакви субсидии за бежанци. 4. Настаняване на бежанците във временни трудови лагери от закрит тип с телена ограда висока 3 метра, по която тече ток 380 волта. 5. Забрана на бежаците да напускат лагера, освен ако не работят в местните отдели по чистота. 6. Строга дисциплина вътре в лагера. Ставане в 5 сутринта, после работа до 20 часа вечерта, Храна 3 пъти на ден - хляб, чубрика, сол, маргарин, кренвирши и други боклуци (отпадъци, единствено достъпни за пенсионерите) от Кауфланд, Лидъл, Била и ПроМаркет. 7. Забрана на телевизии, радио, мобилни телефони, интернет, лаптопи, таблети, мюсюлмански книги. 8. Изучаване на християнската вяра в свободното време. 9. Всички лагерници да бъдат обръснати, изкъпани, спретнати и чисти с изпрани дрехи и почистени обувки. Заповедта да се спазва строго, при неизпълнение - 10 дни карцер. 10. А Ангелкова НЕЗАБАВНО на турската граница! Да плаши с ангелското си личице пришълците. Така, най-сетне ще направи нещо смислено за Родината ни! ГАРАНЦИЯ, че пришълците ще заобикалят ОТДАЛЕЧ БГ-ТУРСКАТА граница и ще пращат зловещи снимки и СМС-и на роднини и близки да избягват България... https://www.burgasinfo.com/uploads/post/58b8e5ada6916c4d43e5203aef37eb64.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вселовод, не сте прав!

  09 Ное 2020 13:18ч.

  Аз предлагам по границата да се обособят пекарни. Граничните служители да минават курс по хлебарство, финансиран от ЕС. Да се изпратят мисии в държавите на бегълците да се проучи какъв точно го препочитат хляба. Така, граничарите, вместо с оръжие, ще посрещат нарушителите с предпочитания от тях хляб. Да има дежурни, които да пекат погачите. И много строги надзорници по качеството, за да не би някой от неканените гости да е недоволен... а остатъците да се дават на пенсионери срещу солидна цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  09 Ное 2020 14:54ч.

  Самият Запад подхранва политическия ислямизъм с имериалистическата си политика спрямо държавите, от които идват бежанците. Непрекъснато се подклаждат локални войни в Азия и Африка и то в страни с мюсюлманско население. Колко афганци бягаха към Европа преди американците да започнат войната. Когато руснаците бяха там бягаха основно към Пакистан и Иран. Французите водят най-отвратителната политика в Африка. На всичкото отгоре не се поучиха от атентата срещу скапания им "Шарли" и продължиха да с тъпите карикатури на Мохамед. Защо се разбягаха сирийците? Защото пак изостриха страстите за власт между управляващи и опозиция. Навсякъде по света политиката им е разделяй и владей. Приемането на бежанците не беше от състрадание, а по - скоро изместване на вниманието на техните общества, пак с цел контрол. Австрия, макар и една от тях е малка и си е научила уроците от историята и в много случаи се противопоставя на политиката на Германия и Франция, но няма ресурса за да им се противопостави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • младост и илюзии

  09 Ное 2020 19:24ч.

  Млад е Себастиан, простени са илюзиите му. Самите либерали, че и консерваторите са про-ислямизъм. Много пари идват от изток, и не могат да устоят. Продадоха се отдавна, продадоха християнските си корени. Парите са бог. Властта е богинята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа не е жертва

  09 Ное 2020 19:34ч.

  Говорите за Европа като жертва. Не. Европа сама го поиска, не само лидерите, европейците се отказаха от християнството, вярата в науката замести християнството, и хедонизмът би дузпата на европа. Стана срамно и изостанало да си християнин. т.е. да вярваш в Бог преди науката и гонитбата на удоволствия. Предателство отвътре. Има вирус, или външен агент, но има и организъм приемник. Ако втория е слаб, тогава болестта напредва. лидерите предадоха европа, да. Но кой ги пре-избира? Кой пре-избира меркел и судружие за 20 години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ендулус

  09 Ное 2020 21:58ч.

  Толкова сте прости , че по зле не може да бъде, европа ако екстредира , бай ганьо де ке го варнат, а де ке баде гранището- не е ясно, севила не е евроград, Ел хамра на кож е, Саражево град османски, а моста у Мостар, май гранището ке треба у Будин или Виена . Мож ке е по добро то така как сега е а.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  10 Ное 2020 9:49ч.

  Малце поздно, a little bit late, ако го предпочитате на европскиот лэнгуидж...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи