Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген

Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген

Снимка: архив. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 г.

Очаквано Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на двете балкански страни, но обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна взимане на решение през есента и коментира, че държави като България "имат нужда от нашата помощ".

България се представи много достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни за Шенген беше призната от всички европейски институции. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение", заяви Демерджиев.

Работата по присъединяването ни в Шенген продължава, увери той. Демерджиев е получил уверение от колегата си от Швеция, която поема председателството на ЕС, че шведското председателство също ще положи усилия в тази посока.

Демерджиев изрази увереност, че в рамките на следващата година България ще постигне положителен резултат за Шенген.

"Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген.

Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно. Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост", каза Демерджиев.

В отговор на въпрос дали България ще предприеме ответни мерки след ветото на Нидерландия, Демерджиев заяви, че "в момента обмисляме диалог, а когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите стъпки".

По-рано журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции, съобщи, че по време на заседанието Германия е оказала натиск да бъдат приети и трите държави, като по негова информация дори е заплашила с вето и присъединяването на Хърватия.

Бившият министър на външните работи на Румъния Кристиян Дяконеску също коментира преди заседанието, че решение за разделяне на Румъния от България за влизане в Шенген би било грешка.

"Ако бъде приета Румъния без България, ще се получи ситуация на отхвърляне. Представете си тогава един милион души, които пътуват към северната част на Гърция, към Солун, един милион души, които отиват в Триест, към Италия, те ще попаднат на нещо като черна дупка, както се казва, в България", коментира за Диджи 24 Кристиан Дяконеску.

България и Румъния трябва да вървят в пакет, не непременно защото имат извънредни симпатии, а защото заедно затварят 640-километрова зона за сигурност, в която, ако и двете страни бяха в Шенген, ФРОНТЕКС щеше да влезе и по същество да охранява външната граница, коментира Дяконеску. Мигрантите не преминават през граничните пунктове. Мигрантите преминават през различни ниши на възможности. Под една или друга форма, допълни той. Бившият румънски министър каза още, че според информацията, с която разполага, в момента Германия и Франция са на страната на Румъния, България и Хърватия. И двете страни изразяват недоумението си от позицията на Австрия. Така че в момента Австрия наистина е сама, заяви бившият румънски външен министър.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Браво на съвета!

    08 Дек 2022 16:44ч.

    Так держать и за €

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    09 Дек 2022 3:18ч.

    Не знам изобщо какво търсим в съюз, в който не сме желани и извличаме повече негативи от колкото ползи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о, йееее

    08 Дек 2022 16:47ч.

    Сега рев и сополи от разни арменски банкерчета! Ляляля-ляляля!!!??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Untermenschen

    08 Дек 2022 16:56ч.

    нечовеци, кьоркьопеци демек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ко, ньеееее

    08 Дек 2022 17:10ч.

    Нидьейти ва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Дек 2022 17:12ч.

    Играят си с нас, изнасят ни постановка от типа "доброто и лошото ченге", смешници, не че на мене лично ми дреме дали сме в Шенген...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Дек 2022 17:13ч.

    Един добър повод за надежда, че не всичко е загубено! Да пада в канала този измислен съюз! По измислен и от Съветския. И.... никакво Евро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hristo

    08 Дек 2022 18:49ч.

    ЕС е на ръба и скоро ще направи крачка. Да погледнем натам, където ще бъдем желани и уважавани- Евразия. Там има бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    08 Дек 2022 17:17ч.

    Прочели са ме тук, но не са ме чули достатъчно добре! Казах, че на срещата трябва да бъдем представени от зам. външен министър, който само презрително да мълчи. Те пратили Зам. премиер. Все е знак, ама и на вас ще ви дойде времето да разберете, че с тези нямаме обща работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Дек 2022 18:27ч.

    Ибрикчии Sir, ибрикчии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Дек 2022 18:59ч.

    Така е. Със сигурност целия МС чака да прочете нещо от тебе, понеже няма тема по която да не можеш да се изкажеш и от личен опит мога да добавя, че след всеки дълъг и префърцунен пост, който аз съм ти прочел, по една бака мозък ми се долива ей тъй неусетно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Дек 2022 17:18ч.

    Днес на Съвета по правосъдие и вътр. работи всичко мина, както се очакваше- Хърватия -да, а България и Румъния -не. Нидерландците искат проверка по механизъм, който е приключил за нашата страна 2019 год., следователно нямат основателна причина, а австрийските ,,приятели'' на политиците ни -че сме част от балканският маршрут на имигрантите-което си е вярно.Офанзивата на политиците и евродепутатите беше безвъзвратно закъсняла/според мен/- знаеха нагласата на 2-те държави. Обещават им нещо,евентуално есента на 2023г... , тогава я камилата, я камиларя. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кеф голям!!!!

    08 Дек 2022 17:51ч.

    Царското облагодетелстване на шепа алчни посредствени българяни се отлага. И дано да си остане така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ура !

    08 Дек 2022 17:55ч.

    Кеф голям ! Отварям бутилка !??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер

    08 Дек 2022 18:58ч.

    Дръжте така и за еврото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Дек 2022 17:56ч.

    Твърдо съм за излизане от ЕС.С влизането в ЕС страната ни загуби и малкото останала промишленост.Загуби селското си стопанство.3000000 изчезнаха( голяма част защото няма работа).Културата и традициите ни са на почти 1500 години (заедно с старата България на Кубрат).Вярата ни е на 1000 години.Имаме си азбука.Земята ни е добра(чернозема е като смола).Планини,море,равнини.Имаме и вода.4 сезона.Ама какви тъпотии слушате за тоя гейши съюз?Сърбия като не е в ЕГС да не е по зле? Осъзнайте се.Трябва да се избавим от предателите в дворът ни.Ако трябва с кръв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даа

    08 Дек 2022 19:09ч.

    Станахме задния двор на Европа. Набутаха ни старите си автомобили, вредни производства, стоки с изтекъл срок на годност в големите вериги. В "Клуба на богатите" имаме ролята на обслужващ персонал. Слугинаж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    08 Дек 2022 19:54ч.

    Подкрепям! ЕС е вреден за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приветстваме невлизането

    08 Дек 2022 17:57ч.

    ЛЯЛЯЛЯЛЯЛЛЯЛЯЛЯЯ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаеше се, че няма да ни приемат, знаеше се и защо

    08 Дек 2022 18:04ч.

    всъщност знаеше се защо няма да приемат нашите пишмян политици, на нас не ни трябва набутвации където и да било; лондон не ни ще- и от това ми става още по добре;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никол

    08 Дек 2022 18:37ч.

    Напълно очаквано. Ние според членове на ЕС сме готови от 2011-2013 г .Въпреки това не ни приемат. Смятам, че на всички е ясно- причините са други. Нашите политици и шефове на партии е добре да престанат да се обаждат и да си прехвърлят вина, каквато вероятно нямаме. Нямаме политици с авторитет, които да поискат точни и измерими причини, а не да се свиват и да козируват. Между другото имаше скоро един министър9председател, който козируваше и в прав текст гордо ни обясняваше, че прави това, което каже Меркел. Та ето това е, нашите партньори не ни уважават и ако за нещо им трябваме, то те го получават на мига. А когато безропотно се подчиняваш на всичко9 ти си никой. Жалко е само, че ни представляват хора, които остава тези "прекрасни" впечатления за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не можаха

    08 Дек 2022 18:50ч.

    Да си купят фабрика на 8.09. Нищо, ще си купят на Девети септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в другия крачол

    08 Дек 2022 19:31ч.

    то колко е до 2123 година, има-няма хиляда години, ей сига шса извъртят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Дек 2022 19:50ч.

    "Пуйките много желаели и леели по Коледата и ... тя взела, че дошла!" Някой може ли да отбележи една смислрна причина да желаем Шенген? Че го играят доброто и лошото ченге и просто на Австрия и Недерландия е заръчано да кажат "не" е ясно като бял ден. А медиите (включително Дачков, когото уважавам) ни заливат с "ама Гърция много ни харесвала, ама Франция не знам какво си ..." Трябва да си пълен дебил, за да не съзираш белите конци. Баш началниците в ЕС са на позиции, които са НАЗНАЧАЕМИ, а не избираеми. Брюксел е едно грдаче с лобисти - имаше филм от сорта на "Брюксел ООД". Аз имам и лични впрчатления, които не мога да споделя. Но това, което ме втрещява е как може със средствата на пропагандата успешно да се внуши на цели сектори от тъпаци, че Шенген е хубаво за тях, без да се изкара ЕДИН ЕДИНСТВЕН що годе разумен довод. Работи се на 100% с провинциалната комплексарщина - "да станете европейци!". Пълна повърня! Наистина всеки да си носи кръста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    08 Дек 2022 20:32ч.

    Смех! Смех! Смех! Преди 33 години, когато България беше тоталитарна дължава управлявана еднолично от лицето Тодор Живков или както знаехме тогава - Бай Тошо, България имаше безвизов режим с, забележете, Австрия, Швейцария и Бенелюкс. Сега две от тия държавици не ни искат в Шенген. Що ли трябваше да сваляме Бай Тошо от власт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    08 Дек 2022 21:09ч.

    " Снощи (7 декември) около 22:00 ч. българско време американската телевизия FoX News излъчи интервю заснето в началото на тази година с американският генерал Джак Кийн, главнокомандуващ на военно въздушните сили на САЩ, който заяви пред репортера на медията : "Накарахме Украйна да воюва с Русия само за 66 милиарда долара мисля, че това е огромен успех за нашата външна политика". Според него "инвестирането в Украйна е изключително печелившо, защото срещу сравнително малки средства за нашите интереси войната срещу Русия се води на територията на Украйна и със техни военни сили и средства“ допълва още той. Малко по късно в интервюто той споменава Полша, Румъния и България като подчертава, че планира тези държави също да се включат във ВОЙНАТА, ако Украйна не задържи сегашните си позиции. На въпрос "как точно" , генерала отказва да даде подробности, като се позовава на военната тайна. С голямо задоволство в края на интервюто Кийн поздравява свойте партньори от ЕС, в частност Европа, за твърдата им позиция към "агресора" Русия и подкрепата им за Украйна. Веднага след като китайската информационна агенция Син Хуа разпространи част от интервюто, видео и текст, американската FoX News го свали от видео платформата си."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????????

    08 Дек 2022 21:14ч.

    Като чета коментарите не само тук, си мисля: темата “Шенген” е важна само за политиците, без разлика кои. Обикновеният народ не страда от решението днес. Даже приветства. Защо ли е това разминаване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреите на германоезичниците

    08 Дек 2022 21:31ч.

    Чета и се чудя няма ли в България хора компетентни по геополитика,икономическа и политическа география. Дестинацията Солун, Петрохан,Лом е най-късото разстояние от Бяломоре ,респективно Близкия изток и Азия до Централна Европа. Ако България бъде приета в Шенген,тооо... товарооборотът на холандското пристанище Ротердам ще се свие на половината. Холандците са евреите на гермоноезичните народи и отдавна са направили тая тънка сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът а

    08 Дек 2022 21:45ч.

    Западът а алчен, лицемерен, арогантен, високомерен, подъл и... обречен на разпад. Да се спасяваме, докато е време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    08 Дек 2022 22:48ч.

    Защо членуваме в съюз, в който не ни искат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв "съюз" е Шенген бе ?

    08 Дек 2022 23:04ч.

    Я се събудете ! Членуваме в ЕС - ФАКТ от 15 години. Шенген е само полицейска система. Въобще не е задължително като сме в ЕС - и да сме в Шенген, даже е по-добре ! Не ни искат в цифровото Гестапо ? Вундаба ! И точка. Лягайте да спите и се молете и догодина ПАК да не влезем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    08 Дек 2022 23:50ч.

    Страхотна новина ! Дано и в еврозоната не ни вземат ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не ни искат"

    09 Дек 2022 0:19ч.

    Достойно представяне е да започнем ние да не ги искаме. Да държим на своето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    09 Дек 2022 8:02ч.

    В Шенген може да не ни искат но съм абсолютно сигурен че националният ни лев ще поискат . В Джендърството и Еднополовите също ще ни поискат . И ние с "огромна радост и благодарност" ще отидем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гурко

    09 Дек 2022 8:59ч.

    Горан Благоев, доброволеца Глиги и вся астальная жълтопаветная, нема ли да спретнат едно пърформънсче пред нидерландското и австрийското посолство? Да поборят люто Нидерландия и Австрия - тия путлеристки агенти и душмани на евроинтеграцията. Доле Путин, телешкото и електриката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • азбука на неосъветския проектантизъм

    09 Дек 2022 9:47ч.

    Аз предлагам да поплачем, воглаве с назначенците им във властта, задето пак не ни приеха в новия формат на Съветския съюз. Гледам, в дир-а тая сутрин вицеплезидентката с клиентелистки плам мощно се възхищава от еврото ИМ и очаква будалите да се хванат на куката й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи