Сътрудничка на Навални потвърди, че е той е щял да бъде разменен за осъден в Германия руски агент

Сътрудничка на Навални потвърди, че е той е щял да бъде разменен за осъден в Германия руски агент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: "Билд": Русия, САЩ и Германия са обсъждали скорошна размяна на Навални за руски агент

Шефът на украинското разузнаване: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил близо до това да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, заяви Мария Певчих, сътрудничка на Навални, цитирана от Ройтерс.

В изказване, публикувано в YouTube, Певчих, която твърди, че руските власти са убили Навални - нещо, което те отричат - твърди, че критикът на Кремъл и и двама граждани на САЩ са били напът да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец от руската служба за сигурност, който излежава доживотна присъда в Берлин.

Според Певчих вечерта на 15 февруари тя е получила потвърждение, че преговорите са в ход и са на финалния етап, а на следващия ден Навални е бил убит.

"Преди две години беше изобретено решение, което можеше да работи - хуманитарен обмен. Руски шпиони в замяна на политически затворници. В историята вече е имало такива обмени", каза Певчих.

По думите ѝ заедно с разследващия журналист Христо Грозев екипът на Навални е издирвал и разкривал руски шпиони в чужбина, като в същото време е изготвял списък с руски политически затворници за размяна.

Певчих каза, че изпълнението на този план е отнело две години, тъй като политиците и служителите "не са имали достатъчно политическа воля и желание". Предложението за размяна на Навални било предадено на Путин от олигарха Роман Абрамович, който след войната в Украйна започва да действа като неформален канал за преговори с руските власти. Сътрудниците на Навални са сигурни, че Путин не е искал да разменя специално Навални и затова го е убил.

По-рано Путин заяви в интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън за възможност за размяна на американския журналист Евън Гершкович, който е в руски затвор, без да дава повече подробности. Преди това през септември американското издание The Wall Street Journal" съобщи, че е възможна размяната с "човек, който по патриотични причини елиминира бандит в една от европейските столици" и сега "лежи".

За момента няма коментар по темата от руска и американска страна.

Вадим Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г. Красиков преследвал посред бял ден на велосипед мишената си до препълнена детска площадка в централния берлински парк "Тиргартен". В близост до люлките Красиков извадил от раница пистолет и застрелял в гръб Хангошвили. После слязъл от велосипеда и спокойно стрелял още два пъти в главата на падналия на земята чеченец, наблюдаван от родители и деца, разказаха свидетели по време на делото, завършило с осъждането на Красиков.

Междувременно днес Кремъл нарече "абсурдни" твърденията, че руските власти са оказвали натиск върху майката на Алексей Навални във връзка с погребението на сина ѝ. Президентът Владимир Путин не е участвал във вземането на решения за тялото на Навални, увери неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Говорителката на Навални, който почина внезапно на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, заяви в петък, че руските власти са поставили ултиматум на 69-годишната му майка Людмила да се съгласи в рамките на три часа да го погребе без публична церемония или той ще бъде погребан в затвора.

Ден по-рано майката на Навални се оплака от трудностите при предаването на тялото на сина ѝ и обвини руските следователи, че се опитват да я изнудват във връзка с организацията на погребението.

Тялото на покойния опозиционер беше предадено в събота на майка му в арктическия град Салехард. Все още не са обявени условията за погребението му, посочва Ройтерс.

Запитан дали ще коментира предполагаемия официален натиск върху майката на Навални, Песков заяви днес пред репортери, че "не може да коментира по никакъв начин, защото Кремъл няма нищо общо с това, така че Кремъл не може да оказва натиск". "Това е поредното абсурдно изявление на тези поддръжници (на Навални)", добави той.

"Те почти всички са издирвани (от руските власти) и почти всички са в чужбина. Изявленията им трябва да бъдат третирани по съответния начин", каза Песков. Запитан дали призивите, отправени към Путин от майката на Навални и Юлия, неговата съпруга, са помогнали за ускоряване на процеса по предаването на тялото, той заяви, че руският президент няма отношение към случая.

"Държавният глава по никакъв начин не се занимава с тези въпроси. Има определени служби и съответни процеси, които протичат в съответствие с установените правила за такива ситуации", каза Песков.

На въпроса дали Путин има нещо общо с проблемите около предаването на тялото, което според поддръжниците на Навални е станало подозрително бавно, той отговори отрицателно.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Сътрудниците на Навални са сигурни, че Путин не е искал да разменя специално Навални и затова го е убил.

    26 Фев 2024 16:22ч.

    Луди хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СРОЧНО

    26 Фев 2024 16:58ч.

    Изключително добра новина за цялото човечество!!! Почина митичният Джейкъб Ротшилд !!! Този рептил е нанесъл безброй щети на почти всички държави. Надявам се да са му подбрали достатъчно голям, загрят и подправен с люти чушки казан, а за огняри да са сложили палестинци, които да подържат пърженето в пъкала на чифута !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умрял на 87 годишна възраст караконджула му с караконджул

    26 Фев 2024 17:57ч.

    Путин му е поречил да достигне сто годишна възраст поне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Фев 2024 18:14ч.

    Тази другарка Певчих е доста съмнителна и е била пряка конкуренция на г-жа Навални !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    26 Фев 2024 18:16ч.

    До "СРОЧНО", расизма е една от най-уродливите форми на омраза. Да не говорим за другите гадост които си писал. Не се изживявай като терминален обвинител и съдия, впрочем, ако човек воюва с Христос и не се покае овреме, сам обрича себе си на много по-страшни неща от тези които си писал. И все пак, расизма ВОНИ на мърша, ела на себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    26 Фев 2024 18:26ч.

    "Тази другарка Певчих е доста съмнителна и е била пряка конкуренция на г-жа Навални!" -- тази другарка е доста по-класна от другарката навална. по скромното ми мнение, базирано на задълбочени изследвания по тънката част. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тънката част -да, твърди се , че точно тя е сложила Новичока в гащите на Навални преди 4 години, когато уж го отровиха , и то рланиха уж на лечение в Берлин...

    26 Фев 2024 19:01ч.

    Интересно, тя не се ли страхува да си показва вече лицето? По рано все с маска и тъмни очила се разхождаше... А по новите методики - с лицето ти винаги може да се запрограмира робот-убиец, без значение дали си в Русия, Пекин, Вашингтон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    26 Фев 2024 16:35ч.

    МИ-6....май вече е ясно кой уби Навални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наночастици на смъртта

    26 Фев 2024 16:38ч.

    Няма начин да не изникне английски пръст в мръсното дело след толкова много дирижирана истерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алберт Бурла

    26 Фев 2024 16:46ч.

    се казва убиецът на Навални

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    26 Фев 2024 16:43ч.

    Добре де,как руските власти ще ликвидират този,когото са планували да разменят?!Еми то е малоумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как, как!

    26 Фев 2024 17:59ч.

    Хората ни го обясняват напоително. Пълни кретени, дано се посъбудят мозъците на някои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Фев 2024 16:48ч.

    А има ли изобщо вече някакво значение? ДнЕвалниЯ вече отстъпи от пост!... Айде, журналята да си намерят нова дъвка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • План за действие

    26 Фев 2024 17:04ч.

    Преговорите - в ход, за някакъв очевидно дълъг период били доведени до финален етап. Всичко това очевидно било вършено против волята на президента Путин, доколкото последният, както твърди кака Маря Певчих, не искал размяна. Горкият Путин, очевидно всички в Русия вече го игнорират, а той е велик и всевластен човек, само в очите на западните си врагове! Идиоти, идиоти, идиоти! Голяма част от западняците и всичките им местни марионетки (без изключение) са пълни идиоти! Готвената размяна е ДОКАЗАТЕЛСТВО точно за обратното - никой в РФ няма интерес от смъртта на Навални, по много и разнообразни причини, а подготвяната размяна е просто още една поредена ПРИЧИНА. Просто англичанката го докопа първа. Трябва да и се признае, че се справи превъзходно със задачата си! Предлагам на кака Маря да не се мярка пред очите на съпругата-вдовица Юлия и бързо да забрави, че е била някакъв сътрудник, пък давземе и да се скрие някъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Фев 2024 18:15ч.

    Има връзка като с обвиненията срещу " Нотариуса " - тъкмо да го и те го !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Фев 2024 17:14ч.

    Всички тези "новини" имат за цел две неща: 1. Независимо от казаното от Буданов, да се поддържа тезата, че Навални е убит. 2. Злобата и кръвожадността на Путин е толкова голяма, че въпреки очевидно изгодната евентуална размяна, той е наредил Навални да бъде ликвидиран. Всяко обсъждане на тези "новини", е присъединяване към клеветниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    26 Фев 2024 17:16ч.

    Ако Путин замени американския шпионин за Асандж Светът шапка ще му свали, ама американците няма да го дадат! Свобода за Асандж!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    26 Фев 2024 17:28ч.

    М-да и путин не давал тялото на навални, за да може да се гаври повече с него, преди да замирише по много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    26 Фев 2024 17:32ч.

    Съквартирантката на навални всичко знае, обаче такива преговори се водят доста засекретено, точно за да не стане нещо подобно. Такива като нея ще разберат от медиите след като е станала размяната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    26 Фев 2024 18:22ч.

    Пълни безсмислици, руснаците първо сами започват преговори за размяна, а после се отмята, а още по-после убиват ценния актив за да си направят сами мръсно... Точно когато превзеха с гръм и трясък, по холивудски, най-укрепения град Авдеевка. Мдаа, навремето си мислехме, че т.н. комунисти са тъпи чугунени глави ама тези просто къртят миФки, пълна деградация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гу"ина Грозева

    26 Фев 2024 20:16ч.

    точно за освобождението на конкурента е мечтал..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кукурек

    26 Фев 2024 20:30ч.

    МИ 6 щало да назначава нов президент на Украйна. Първа кандидатка е Юлето Навална, но както изглежда и певицата се намесва в борбата. Но ако Юлка се понапрегне, туку виж и България намазала, покрай интимното й партньорче Грозев-Навална. Ще се окаже че г-н презизиденшата на Украйно може да се случи рядко българско лайно. Те за такова намазване е отишъл каналния плъх при зеленото човече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъже малката

    26 Фев 2024 22:08ч.

    кой ще й даде на нея информация каква размяна и прочие. Не ли пък за Навални. За какво им е на Запада - да бъде шеф на правителство в сянка? Че Навални няма качества... упс то и наш кико няма, ама нА станА премиер. Обикновена лъжкиня и както пишат колеги по-горе ревност по женски е избила ... разсъдъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    27 Фев 2024 2:47ч.

    защото зад него застана най-рейтинговият политик в страната - президентът, а зад Навални кой е? Путин ги пита - какво предлагате - майдан след майдан като в украйна, вече сме го преживели през 90-те, повечето руснаци не го искат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи