САЩ организират спешна среща във формат 'Рамщайн' заради масираните руски атаки срещу Украйна

САЩ организират спешна среща във формат 'Рамщайн' заради масираните руски атаки срещу Украйна

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Представители на министерствата на отбраната от цял свят ще се съберат в Брюксел на спешна среща в рамките на формата "Рамщайн" на фона на поредицата от ракетни нападения срещу Украйна, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Изданието твърди, че срещата ще се проведе тази седмица, но точната дата не е известна. Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна ще бъде оглавена от представител на САЩ. 

Вестникът съобщава и за предстоящата среща на министрите на отбраната на страните от НАТО и отбелязва, че украински официални лица вече са призовали Запада да ускори прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна заради заплахата от нови масирани руски атаки.

"Руските атаки изглежда са сигнал за значителна ескалация, която увеличава натиска върху САЩ и други европейски държави, които не са склонни да предоставят на Украйна най-новите военни технологии. В стремежа си да избегнат пряк военен конфликт с Русия западните съюзници не бързат да предоставят на украинските сили най-модерните оръжейни системи - тенденция, която се запазва дори когато Кремъл многократно заявява, че борбата му не е само с Украйна, а и срещу САЩ и НАТО", посочва изданието.

Няколко часа след руските удари президентът Володимир Зеленски е провел спешни телефонни разговори с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, за да обсъдят въздушната отбрана и друга военна помощ. Зеленски е обявил, че ще говори на извънредна среща на Групата на седемте индустриализирани държави (Г-7) утре.

"Най-добрият отговор на руския ракетен терор е доставката на зенитни и противоракетни системи за Украйна - защита на небето над Украйна! Това ще защити нашите градове и нашите хора. Това ще защити бъдещето на Европа", цитира "Уолстрийт джърнъл" написаното от министъра на отбраната Олексий Резников в туитър.

Военният министър на Киев напомня, че далеч преди днешния удар украински висши представители са настояли за предоставянето на противовъздушни системи.

Външният министър Дмитрий Кулеба, който прекрати обиколката си в африканските страни, написа в неделя в туитър след руските атаки в Запорожие: "спешно се нуждаем от по-модерни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да спасим живота на невинни хора. Призовавам партньорите да ускорят доставките".

Съветникът на президента Михайло Подоляк също настоя, че "вместо да говорим, се нуждаем от противовъздушна отбрана, MLRS, снаряди с по-голям обсег", визирайки ракетните системи за многократно изстрелване.

Изданието изтъква, че премиерът на Естония Кая Калас във видеопослание, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че съюзниците трябва да доставят такава техника, "за да могат украинците да защитят своите градове и цивилни граждани, защото агресията на Русия определено ескалира до нанасяне на вреда на цивилни граждани".

Украинските военни обявиха, че при нападението в понеделник въздушната им отбрана е свалила 43 от 83-те ракети, изстреляни по нея.

Германското министерство на отбраната съобщи днес, че първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, обещани на Украйна, ще пристигне "през следващите няколко дни", а външният министър Аналена Баербок изтъкна, че Германия прави "всичко възможно" за бързото укрепване на Украйна.

По време на телефонния разговор със Зеленски Еманюел Макрон обеща по-голяма подкрепа за Украйна, включително повече военно оборудване, но все повече се появяват въпроси за това доколко французите действително изпълняват обещанията си, коментира "Уолстрийт джърнъл".

И напомня за неотдавнашна класация на Института за световна икономика в Кил, който заключи, че Франция е похарчила по-малко средства за обявените доставки на оръжие за Украйна, отколкото много по-малки европейски държави като Естония и Чешката република. Като цяло Франция се нарежда едва на 11-то място в света по предоставяне на военна помощ за Украйна до август - "унизителен" резултат за страна, която се смята за водеща военна сила на ЕС, казват критиците.

Украйна се интересува от системите за противовъздушна отбрана, използвани от френската армия, включително SAMP/T. Вестник Le Monde съобщи, че една от причините за колебанието на Франция е, че страната разполага с ограничени запаси от необходимите на самата нея комплекси, напомня вестникът.

Френски правителствени служители защитиха френската позиция и направеното до момента за подпомагане на Украйна, като се позоваха на "дискретност" и загатнаха, че Франция нее обявила официално всички свои доставки за Киев. Те твърдят, че доставките им - включително 18 високоточни самоходни гаубични оръдия CAESAR - са били ключови допълнения на бойното поле. Франция води преговори за пренасочване на допълнителни оръдия CAESAR, които първоначално са били поръчани от Дания, за Украйна.

Критиките, че Франция изостава от по-малките си съюзници в подпомагането на Украйна, изглежда са засегнали Елисейския дворец през последните дни. Докато Макрон се срещаше с други лидери на ЕС в Прага в петък, той обяви създаването на фонд на стойност 100 млн. евро, който ще позволи на Украйна да закупи собствено военно оборудване, коментира още "Уолстрийт джърнъл".

 

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    10 Окт 2022 19:21ч.

    Късно е либе за китка.На бесният кашик Суровикин му хлопа здраво дъската. Препоръчвам нови дрешки и разходки.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе тези малоумни ли са?

    10 Окт 2022 19:23ч.

    Извършват терористични актове пред очите на цял свят и сега се оказват неподготвени за руския отговор. Много странно поведение. Ама те наистина ли се се смятат за коронясани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон после да се чуди защо Путин не иска да говори с него

    10 Окт 2022 19:24ч.

    Това е достатъчна оценка за работата и ролята на Макрон. Подозирам, че му артиса охолния живот с бабичката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Окт 2022 20:21ч.

    Самодържецът се издъни яко и в момента се бори за физическото си оцеляване. Подхвърлете му тия 4 кокъла, щото има опасност на власт да дойде някой още по-луд от него. След което изолирайте напълно руската кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изолация само от Запад не е изолация

    11 Окт 2022 11:52ч.

    Палачинката се обърна. В изолация ще бъдат поставени бившия хегемон и присъдружните му палета..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    11 Окт 2022 0:56ч.

    "Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна ще бъде оглавена от представител на САЩ." Това казва достатъчно за това кой всъщност воюва там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България няма място в тази среща

    11 Окт 2022 4:58ч.

    защото форматът Рамщайн по същество е военна коалиция. Формалното оправдание за нашето отсъствие би било липсата на министър с политически мандат. Картината се допълва от факта, че нямаме решение на върховния орган на българската държава - Народно събрание, за участие чрез военна коалиция във военен конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Окт 2022 7:52ч.

    "Представители на министерствата на отбраната от цял свят."Къде го видяхте този цял свят е загадка велика.Спешни срещи,доставки на супер-дупер оръжия.А всъщност не се изискват огромни усилия за да се спре тази касапница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи