САЩ не смятат, че резолюция на ООН за Палестина ще доведе до създаването на две държави

САЩ не смятат, че резолюция на ООН за Палестина ще доведе до създаването на две държави

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че не смята, че внесената от Палестинската автономна власт (ПАВ) проекторезолюция в Обединените нации, съдържаща препоръка за пълноправно членство на палестинците в ООН, ще помогне за уреждане на израелско-палестинския конфликт на принципа две държави за двата народа, предаде Ройтерс.

Томас-Грийнфилд каза това на пресконференция в Сеул в отговор на въпрос дали САЩ са готови да приемат искането на ПАВ за пълноценно интегриране в структурите на световната организация.

 

Палестинският представител в ООН говори пред Съвета за сигурност, 25 март 2024 г. Снимка: АП

Съветът за сигурност на ООН ще гласува утре по искането на палестинците да се присъединят към световната организация като пълноправен член, предаде Франс прес, като се позовава на няколко дипломатически източника.

В началото на този месец палестинците подновиха дипломатическата си офанзива с искане да получат статут на пълноправен член на ООН, като се позовават на израелската офанзива в Газа.

Искането им има малки шансове за успех поради противопоставянето на САЩ, които са една от петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност и притежават право на вето, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Куци Коньов

    17 Апр 2024 9:03ч.

    Я вижте как хубаво и набързо решихте проблема в Косово, без да се съобразявате с "противопоставянето" на една от страните в конфликта, както и с "противопоставянето" на държави-членки на СС на ООН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    17 Апр 2024 9:05ч.

    Щях да попитам и какво ще правим с мантрата "Правото на самоопределение е принцип на общото международно право, международното договорно право и задължението erga omnes"? И с "Женевските конвенции от 12 август 1949 г. относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти", които дори при "въоръжени конфликти, при които народите водят борба срещу колониално господство и чуждестранна окупация и срещу расистки режими в упражняване на правото им на самоопределение", защитават цивилните? Ама не искам да затормозявам главичките на "цивилизованите" с подобни въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    17 Апр 2024 9:08ч.

    А нещо за Устава на ООН и правото на самоопределение на нациите, а? Ако и това се подлага на съмнение, защо въобще е това ООН? Колегата по-горе всъщност подсказа - за да решават своите си геостратегически задачи - пример Косово. Да беше само едно Косово!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ООН няма бъдеще. Ще има нова подобна организация, но чак когато се утаи пушилката от едва започналата серия войни. Вероятно към 2050 или дори 2060 г.

    17 Апр 2024 9:29ч.

    В днешния си вид ООН е пълно и дори ръководено от държави, които няма да ги има в неговия наследник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    17 Апр 2024 12:31ч.

    Рано е за срокове още, ние дето пишем тук няма да го доживеем да го видим. Аз лично не съм оптимист преди 2100-та и преди сериозен процент население да се изпари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палестина е била държава - срещу - Косово никога не било държава!

    17 Апр 2024 10:16ч.

    Палестина е била държава - срещу - Косово никога не било държава! ЗАЩО НЕ УВАЖАВАТЕ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, ЗАЩО НЕ УВАЖАВАТЕ ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА, а мадам Линда Томас-Грийнфилд, американският постоянен представител в ООН. Виж там отвори историята (която не може да се заличи, колкото и да искате) и прочети мадам Линда, неграмотното говорене е автокомпромат за личността. / Писна ни от простотиите на лъжите за ограбване на народите. Но не на тях не - те нямат никакви угризения, защото все още ползват най-могъщото оръжие срещу човеците - парите! Докато има човеци да мислят, че парите са по-важни от Живота на ближните, ще властват мъченията и смъртта. Презрение за изкусителите, презрение и за изкушените!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    17 Апр 2024 11:39ч.

    Споко, Палестинска държава ще има... Но явно Русия първо трябва да си свърши работата... А тя ще я свърши със сигурност, просто защото е неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    17 Апр 2024 11:50ч.

    great background for a pretty lass (изпълзяла от чичоТомовата колиба?)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи