САЩ ще отговорят на предложенията на Русия следващата седмица

САЩ ще отговорят на предложенията на Русия следващата седмица
Русия и САЩ се разбраха следващата седмица Вашингтон да представи писмени отговори на руските предложения за гаранции за сигурността. Това заяви на пресконференция след срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Блинкън заяви от своя страна, че разговорите с Лавров са били откровени и ползотворни, като Вашингтон се е опитал да разбере дали Москва е готова да поеме по дипломатическия път на успокояване на напрежението около Украйна, предаде Ройтерс.

Снимка: ТАСС

 

Антъни Блинкън заяви пред журналисти в Женева, че САЩ са се съгласили да споделят с Русия своите опасения и идеи по-подробно и в писмен вид следващата седмица, и добави, че двамата с Лавров са постигнали съгласие за важността дипломатическите усилия да продължат.

 

"Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения", каза руският външен министър.

 

Сергей Лавров добави, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха да съседката си.

 

Русия, която е разположила десетки хиляди войници в близост до украинската граница и изпрати войски в Беларус за съвместни военни учения, иска НАТО да обещае, че няма да приема Украйна и призова западния военен алианс да спре разширяването си на изток. НАТО отхвърля тези искания.

 

Описвайки днешните разговори като открити и ползотворни, Лавров каза, че Русия не планира да напада Украйна, и че руският президент Владимир Путин винаги е готов за контакти с американския му колега Джо Байдън, но че всякакви контакти трябва да са добре подготвени, предаде Ройтерс.

 

Преди започването на днешните разговори Блинкън и Лавров си стиснаха ръцете в хотел "Президент Уилсън" в Женева и постигнаха взаимно съгласие, че не очакват пробив на тези преговори. "Надявам се и очаквам обаче, че ще можем да изпробваме дали пътят на дипломацията, на диалога остава отворен. Решени сме да вървим по този път за изглаждане на различията си по мирен начин и се надявам днес да изпробвам, дали подобен подход ще проработи", каза във встъпителните си слова на срещата с Лавров Блинкън.

 

Според източник от руската делегация Русия и САЩ може да имат нова среща следващия месец за обсъждане на исканите от Москва гаранции за сигурност, предаде РИА Новости. 
 

 

 

Коментари

 • Живка Павлова

  21 Яну 2022 17:11ч.

  Добре. "Възраждане", свирете отбой в парламента, че да не се изтрепят коалиция и опозиция преди още да сте ги почнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да му теглят една на Путин

  21 Яну 2022 17:42ч.

  Да му кажат на руски “иди на *уй”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да му теглят една на Путин на 21.01.2022 в 17:42

  21 Яну 2022 18:53ч.

  Ами да кажат бе френд. там е работата, че искат, ама май няма да е много добре за тях след това. не може да я караш само на маркетинг и слогани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И после идва олимпиадата в Пекин

  21 Яну 2022 19:27ч.

  А когато има олимпиада в Пекин, сме виждали вече и какво следва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ ще отговорят на предложенията на Русия следващата седмица

  21 Яну 2022 23:13ч.

  Е, това ще е голямото шоу. Ня много пудели ще им се дръпне .... усмивката и ще име се "опне" козината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи