САЩ няма да отстъпят пред Русия по въпроса за гаранциите за сигурност

САЩ няма да отстъпят пред Русия по въпроса за гаранциите за сигурност
Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че всички стъпки по отношение на предложенията на Москва за европейската сигурност трябва да се извършват на двустранна основа, съобщава ТАСС.

Снимка: АП


Американските власти изхождат от това, че всякакви стъпки по отношение на предложенията на Москва за европейска сигурност трябва да се извършват на двустранна основа. Вашингтон не възнамерява да прави отстъпки по този въпрос. Това заяви в понеделник ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс на редовен брифинг за журналисти.


„Фактът, че след срещата на върха между президента Путин и президента Байдън през юни стартира така нареченият диалог за стратегическа стабилност показва, че ние вярваме, че има въпроси, свързани например с контрола на въоръженията, по които можем да проведем ползотворни дискусии с руската страна. Това може да реши проблемите със сигурността, които ни вълнуват (...), а може да бъде и отговор на някои от въпросите, по които Русия изрази загриженост“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство, обяснявайки позицията на Вашингтон.

 

"Говорихме по-специално за разполагането на ракети в Европа, възможностите по отношение на стратегически и нестратегически ядрени оръжия и мерки за контрол на въоръженията, за повишаване на прозрачността и стабилността", добави Прайс. "Ключовият момент тук е, че нито една от стъпките, които ще предприемем,  няма да бъде отстъпка. Те трябва да бъдат на взаимна основа, което означава, че руската страна също ще трябва да направи нещо, което ще спомогне за укрепване на нашата сигурност, нашите позиции в сферата на сигурността“.


На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия договор. Руско-американските консултации по тези въпроси се проведоха на 10 януари в Женева, на 12 януари се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, а на 13 януари тези инициативи бяха обсъдени на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена, припомня ТАСС.

 

 

 


 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  25 Яну 2022 9:53ч.

  Правилно! Всичко ще се реши на "поле боя" в една джентълменска битка! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  25 Яну 2022 9:58ч.

  Ще бъде феерично двете сушки да предвождат ония щъркели, а оцелелите от ремонта след шоуто на площада да поведат прогресивните сили, но както им нареди тов.Си : седем дена преди и седем след си налягайте парцалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  25 Яну 2022 10:13ч.

  Само ще напомня как вчера някой от вас написа нещо важно.Че Кисинджър написал писмо на Тръмп, в което пише как за 240 години в историята на САЩ е имало само 16 мирни години.Останалите 224г.само войни по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данте

  25 Яну 2022 10:15ч.

  Не че ще отстъпите, през глава ще бягате оттук. Стига да сте оцелели преди това. Нещастници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деда йоца

  25 Яну 2022 10:46ч.

  Братци, време е да се организират комитети по посрещане. Да живее Русията, Най-мирулюбивата държава в Слънчевата система. Дори и да напднат Украйна то е в името на мирът. Да живей Русията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на страната на Русия

  25 Яну 2022 10:58ч.

  са силата и правдата. На краварите им останаха само една зелена тоалетна хартия и ненавистта на цял свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • седем гладни години, скакалци, чуми и бесове

  25 Яну 2022 11:06ч.

  Славов, ей тука пише за едни две сушки, и за един не точно щъркел, а да кажем паток: https://www.debka.com/us-israel-air-operations-over-syria-restricted-by-new-joint-russia-syria-air-patrols/ Ако можеш да четеш на английски - ок. Много интересно какво оръжие носят тия две сушки, защо точно там отработват маневри за атака, и защо руските военни не са предупредили израелските си колеги по горещата линия, а направо го пускат като съобщение от пресцентъра на руското МО. Ти как мислиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  25 Яну 2022 11:08ч.

  Ще има много подобни изявления и дрънкане на оръжие от двете страни. Ако има нещо да става, то ще е втората половина на февруари т.г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ няма да отстъпят пред Русия по въпроса за гаранциите за сигурност

  25 Яну 2022 11:18ч.

  Значи те искат гаранции от Русия за собствената си сигурност, че и за Украйна, но Русия няма право да иска гаранции за нейната сигурност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз друга клетва съм давал, още я помня

  25 Яну 2022 11:25ч.

  Когато боят настане, моето място не е в натовската армия. Клел съм се да защитавам Родината си, не и САЩ и Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Floyyd

  25 Яну 2022 11:32ч.

  В интервюто от този линк - https://www.youtube.com/watch?v=HDsAl3yCsto - има интересна теза за изграждане на ос Берлин - Москва - Пекин. Ако тя е вярна, залогът за американците в Украйна се оказва много голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грозен летящ ковчег

  25 Яну 2022 11:35ч.

  Нощес екземпляр на невидимката Ф-35 е паднал в Южнокитайско море. Пилотът е катапултирал, 7 души персонал на самолетоносача "Винсън" са пострадали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Яну 2022 11:37ч.

  Направиха" Майдана" почти в края на зимната олимпиада в Сочи. Руснаците се защитиха, като си взеха на абордаж, "самолетоносача" Крим, който си е бил техен, а искаха да му сложат черното пиратски знаме. Сега какво ли ще стане, по същото време на зимната олимпиада в Пекин? С Тайван? И май и трите днешни велики сили ще са доволни? Без да настане мрак и тишина на планетата! Или не? Според ястребите от OTAN, начело с белоглавия лешояд?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин плаче със сълзи и сополи вече от години, че НАТО му пречел.

  25 Яну 2022 11:38ч.

  Ти да видиш. И понеже имало НАТО, затова струпвал огромна армия, по границите на Украйна. А пък гадните българи толкова са прости, та взеха та се набутаха у НАТОто. Румънци, унгарци, поляци, чехи, естонци, литовци, латвийци, - и те глупаците искали в НАТО. Пък шведи и финландци без да са го и помислили вече 70 години се събудиха и поискаха в НАТО. Защо не помолиха Путин да ги вземе в Червената му армия до сега да се чудиш. Украинци, молдовци, грузинци и те се натискат щото са се побъркали. НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ОТРЕЧЕ НА ПУТИН - КАТО НИКОЙ ДРУГ УСПЯ ДА КОНСОЛИДИРА СВЕТЪТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ. Има ги такива гении.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  25 Яну 2022 11:54ч.

  Това, което ще стане е, че Русия ще признае ДНР и ЛНР и така ще си прибере рускоезичното население в източната част под името Новорусия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин плаче със сълзи и сополи вече от години, че НАТО му пречел. на 25.01.2022 в 11:38

  25 Яну 2022 12:15ч.

  Много пропаганда зобиш, брато. И нивото ти е като на първокласник - такива като тебе в тоя форум им цъкат с език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както българите биха руснаците през 1916 г. в Добруджа, така и украинците ще ги бият в защита на Отечеството си !

  25 Яну 2022 12:17ч.

  Защо червената историография забрави националният ни герой от Сливница, Чаталджа и Добруджа – ген. лейтенант Тодор Кантарджиев? Днес се навършват 77 години от неговата смърт. Кой не иска да честваме по достойнство ген. Кантарджиев ? Професорите до един са с окупиралите ни в Добруджа руски войски, а не с тези славни български генерали, които ги биха и прогониха от територията ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  25 Яну 2022 12:30ч.

  не можах да разбера , кой списва този сайт. Не знам какво могат руснаците, но само на евреите е разрешено да бърникат електрониката на пингвините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  25 Яну 2022 12:46ч.

  Деди Йоци, а мирните мински съглашения кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Яну 2022 13:34ч.

  кога започват ученията с руските подводници срещу статуята на свободата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  25 Яну 2022 14:13ч.

  Чакам великият дребен диктатор да превземе Брюксел и Вашингтон! Треперете янки! Радост за прогресивната русоназобена общественост! Наздраве руски тролчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи