Със 164 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Конституцията

Със 164 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, днес измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

Промените в основния закон подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, „против“ бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

След гласуването на 6 октомври председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че измененията не събират три четвърти от гласовете и предложението не е прието. Но понеже получава повече от две трети, на първо гласуване проектът може да бъде предложен отново не по-рано от два месеца, считано от 6 октомври, разясни той.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

В проекта е заложено редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие — от председателя на ВАС. 

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор. В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от десет членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - пряко от прокурорите, един - от следователите, и един - от главния прокурор, като член по право. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване, като се ограничават правомощията на главния прокурор. Въвежда се и елемент на децентрализация на прокуратурата.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство.  

По време на днешния дебат председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) обясни какви промени ще бъдат направени между първо и второ четене на промените в Конституцията. Той посочи, че предложението за промяна на националния празник - 3 март няма да бъде подкрепено. Ще бъде преформатирана длъжностната характеристика на главния прокурор по такъв начин, че да отпадне надзорът за законност над всеки отделен прокурор, което беше големият проблем, заяви Чолаков. Ще му бъдат запазени методическите указания, той ще си остане ръководител на върховна прокуратура и представител на прокуратурата въобще – това е консенсусно предложение, включително на професионалните общности, добави още председателят на конституционната комисия. Чолаков каза, че професионалната квота в съдийския съвет ще бъде завишена спрямо политическата. По думите му дискусионен е въпросът по разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, но това, за което има консенсус, е, че ще бъде запазен общ формат. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Изчезването ни като държава е гарантирано!

    08 Дек 2023 14:32ч.

    Толкова идиоти на едно място! Алчни, подли страхливци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • +1 Алчни, подли страхливци + мошенници!

    08 Дек 2023 14:55ч.

    +1 Алчни, подли страхливци+ мошенници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Дек 2023 20:21ч.

    Боко се изказа, че за промените се доверява напълно на Хр Иванов ??!!!! Този екземпляр не е никакъв юрист. Пълна трагедия без стаж и адвокатска такса .....................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата

    08 Дек 2023 14:36ч.

    Освободиха тежък убиец на пътя, защото е синче на империята Фикосота. Справедливостта на капитализма https://www.youtube.com/watch?v=GF-d_eT1N9w Влог на писателя Добри Божилов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...реформа на институцията на служебния кабинет

    08 Дек 2023 14:47ч.

    Да се разбира 'премахване на институцията на служенбния кабинет'. Това е by far най-важната промяна на тези правни илитерати, за която никъде нищо не се споменава! Много им се ще да управляват и в оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    08 Дек 2023 17:56ч.

    преди Радев служебните кабинети бяха определяни от зависими президенти и все едно ги нямаше, ще дойде време и ще съжаляват, както стана с неограничения брой секции в чужбина, трифонов се надяваше да получи гласовете от чужбина, а всъщност гласовете за ДПС от Турция се увеличиха много, а отпадането на изискването на българско гражданство може да ни доведе до кметове от Турция, които не знаят български, ето жената на Петков получи българско гражданство, а не знае български език

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Парламентът прие на първо четене"??? Kak като няма 3/4 ???

    08 Дек 2023 14:50ч.

    малко нищо не разбрах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Дек 2023 15:59ч.

    3/4 им трябват първия път. Втория път са достатъчни и 2/3.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    08 Дек 2023 18:01ч.

    при третото е достатъчно обикновено мнозинство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Дек 2023 19:15ч.

    А при четвъртото им трябва просто да кажат че Галя е позвънила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    08 Дек 2023 14:52ч.

    Ето това е резултатът от безразличието на 64% от населението не участващо в изборите ! Българите сме недостойни да имаме собствена държава. Да ни изтрият паметта. Да ни преформатират децата. Следва/настъпи протекторат ! Ще тачим паметта на летците-убийци на дядовците ни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не пречим на враговете си да грешат

    08 Дек 2023 15:24ч.

    В опита си да си осигурят несменяемост чрез "избори", тия нещастници режат клона на който стоят - остатъците от легитимност на петата българска държава. Ако изобщо това завлечено без референдуми, с измама и насила, да членува хем в ЕС, хем в НАТО, окупирано от чужди войски нещо, може да бъде наричано държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    08 Дек 2023 18:00ч.

    участваха и още как, моите комшии бяха луднали по "промяната", гласуваха дори децата им, забравиха че при предишното им управление нямахме улично осветление точно през зимата, най ми е смешна нинова, която като беше във властта говореше, че трябва години наред да се тегли по 12-16 млрд. заеми, за да се "оправим", а сега възмутена, при това си осигури висока пенсия, а синът ѝ в чужбина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Дек 2023 19:20ч.

    Ъхъ. Имам един такъв познат. Не е прост човек, но мина по веригата - СДС, Царя, Баце, Кики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!

    08 Дек 2023 20:26ч.

    Що само Нинова? Останалите какво - сиромаси ли са? А чаветата им къде са, знаеш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    08 Дек 2023 14:55ч.

    Управляват ни престъпници! Безхаберни, алчни, продажни, нагли и безочливи! Това се оправя само по един начин - нов НАРОДЕН СЪД!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако

    08 Дек 2023 15:07ч.

    този 'Народен съд' не се състои до довечера и тези 164 елемента не бъдат избесени по дърветата, населението на територията си заслужава всичко, което му се случва, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    08 Дек 2023 15:19ч.

    Няма как да стане. Народът винаги е чакал някой да му донесе свободата. Така и с Народния съд - бил е учреден от победителите във войната. А ние сме стадо, което няма водач (разните патриоти са си едни страхливци или актьори с роля в театъра). Та така. Иначе е хубаво да почнат да се издигат дървените стълбове около София, така или иначе ще има нужда от тях......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    08 Дек 2023 15:37ч.

    Kaква е ролята на Великото народно събрание?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конституционен съд

    08 Дек 2023 18:10ч.

    Нашата Конституция вече е променяна 6 пъти, като едната промяна е обявена за противоконституц. В самия текст на К има изрично указани въпроси, по които може да се произнася/променя само ВНС. Има и други въпроси, които могат да се променят от ОНС. Обаче!!!! Дадена промяна може да се атакува в КС с твърдението, че промяна може да направи само ВНС. Въпрос на тълкуване. Този път промените почти сигурно ще бъдат атакувани ВСИЧКИТЕ и след това ще има дълго да чакаме решение на КС. Възникват много, вкл интересни, вкл. спорни въпроси. Б. Цеков твърди, че ако даден текст от К се отмени, а на негово място се гласува нов, който пък в последствие бъде обявен за противоконституц. от КС, в К се получава една "дупка, вакуум". Всичко се върши по един напълно идиотски начин, който направо може да осакати правната система! Дори си представям, как са се получили нещата. Опитали са да кажат на Галя, че така може да стане беля! Тя ги е погледнала строго, те са се насрали. После, обаче, пратили друга делегация защото усетили, че може да стане голяма беля. Въпросът бил отнесен до г-н Мъртър и онзи с кокиновото име, все го забравям! Те се почудили, почесали и отсекли: На тез К всъщност не им трябва, да гласуват там, пък като стане белята, ще го мислим после!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Дек 2023 16:02ч.

    Галя довечера ще почерпи Баце, Шиши и Кики с по едно смути със спанак за добре свършената работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеевска фашистка конституция

    08 Дек 2023 16:42ч.

    Това отваря вратата за пълна джендъризация и диктатура, освен други проблеми. Майната им и да бъдат проклети до 9то коляно. Честито, с новата пеевска конституция започна епохата на българския нео-фашизъм !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    08 Дек 2023 19:12ч.

    Дано с новата Конституция да се подобри качеството ни на живот. Все пак сме изпратили най-умните в парламента. Аз винаги гласувам. Не съм някой нихилист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МишМаша

    09 Дек 2023 0:53ч.

    Ако наистина мислиш, че в сегашния парламент са изпратени най-умните, от който очакваш да подобрят качеството ти на живот, то за бога Sin, умолявам те, никога повече недей да гласуваш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    09 Дек 2023 5:22ч.

    Не се брои. Трябва да се гласува от Велико Народно събрание,защото се променя върховния закон на страната - Конституцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българка

    09 Дек 2023 6:10ч.

    Налагат се няколко извода: в НС, което би трябвало да означава Народно събрание, а всъщност е Народен Срам, има доста мухльовци, които за пари са готови да продадат майка си и я продават, в България също има много мухльовци, които, вместо да излязат на улиците и да изгонят народния срам, стоят до полите на жените си, чакат коледните празници със свинско и винско или клечат около магазините, пиейки и пушейки. И как ние, българките, родихме и създадохме тези мухльовци. В момента всички ние наблюдаваме своя провал и своето предателство пред всички наши предци, които са се борили за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи