Сандов и Фандъкова обсъдиха спешни мерки срещу мръсния въздух в София

Сандов и Фандъкова обсъдиха спешни мерки срещу мръсния въздух в София
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова са обсъдили спешни мерки срещу мръсния  въздух в София. „Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София“, се казва в разпространеното прессъобщение след  работната среща.

 

Според Борислав Сандов Министерството на околната среда и водите /МОСВ / е наследило наказателни процедури от Европейската комисия. За да бъдат прекратени, е нужно и действие от страна на общините. Обсъдени са били и спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния  въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

 

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400.

 

Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване. Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. Споделената визия на Министър Сандов бе, че „подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме по-благоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи“.

 

От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. „кални точки“ в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

 

„София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони“, заяви зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Очаква се това да засегне две зони- в центъра и широкия център, и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите на фини прахови частици.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    20 Яну 2022 15:24ч.

    Антивелосипедните табели на Графа, ще изядат главата на местното управление и ще донесат много неприятни последствия за България, ноторният- въглероден отпадък- Йорданка, е замърсител и унищожител на природата, с цел печалба и облагодетелстване! Тези антизелени политики, няма да остане без последствия, а и за всички дизелови "еко" министри с охраните и кортежите на НСО, ще си платите карбоновия данък, при това съвсем скоро, с лихвите! Оставка и съд за Йорданка Фандъкова, ( И Трайчо Трайков)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Иванов

    20 Яну 2022 15:24ч.

    1.Спрете да строите високи сгради, за да не се спират естествените въздушни потоци в Софийското поле 2. Спираш строежите "един върху друг" в кварталите 3. Подменяш дърветата в София и засаждаш нови Няма нужда да ми плащате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    20 Яну 2022 16:01ч.

    Първо да слезнат от луксозни МПС-та, в които се возят, а след това да харчат столичния бюджет и/или да усвояват едни пари по разни екологични програми. А Сандов да изчисли какъв въглероден отпечатък оставя пушенето на марихуана и от кой точно сорт:) А и още да направи нАучно изследване при флатуленция /изхвърляне на смес от газове (флатус, на латински: flatus), през ануса на бозайниците, обикновено придружен с характерна миризма и звук или просто казано пърденето/. Министерството по климатичните промени да напише съответните противофлатулентни мерки, а Кокорчо със Спецов от НАП да направят оценка на въздействието, ръководство и обявят финансови глоби, а правосъдната министърка съответно - други наказателни състави за неспазващите новите противофлатулентни мерки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сандов и Фандъкова обсъдиха спешни мерки срещу мръсния въздух в София

    20 Яну 2022 16:13ч.

    Търкулнало се гърнето, та си намерило похлупака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гъдев Гъдю

    20 Яну 2022 17:00ч.

    кво замърсяване той вятъра ще ни отвее шапките камо ли пушеците .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    20 Яну 2022 17:01ч.

    А дали са обсъдили замърсяването от Ауди-то на Министъра???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гъдев Гъдю

    20 Яну 2022 17:06ч.

    две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво "" Още малко като се задържи цената на газа , и ще ги търсиме тия уреди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    20 Яну 2022 18:02ч.

    Ами ако Сандов се беше загледал в Европейското почистване, щеше да забележи , че май единствено в София се метат улиците от електората на Кметицата в обаци от прах, а не от специални камионетки-прахосмукачки с монтирани специални филтри за улавяне на праха и система за оросяване и овлажняване срещу вдигнатия прах... Но да се говори и нищо да не се прави е характерно за "зелените"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    20 Яну 2022 20:06ч.

    Вашта учителка що се прави на ударена като нашия спортист? Що не оправи първо саждите от печките на сигурния си електорат в маалата? Петък вечер, събота вечер, неделя вечер - коли на улицата няма, а навън вони на екарисаж. И в майнатаун е тъй, а удължения се прави на разсеян. Ай си...!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой разбра ли нещо

    20 Яну 2022 21:21ч.

    От статията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иванчо

    20 Яну 2022 21:32ч.

    да не измислиха как да затворят половината китайски и индийски предприятия и да съкратят говедовъдството на хамериканците поне 5 пъти ?!? що за прахоляк в очите на народа български пак ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи