Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Симеон Саксгобургготски, който тогава беше премиер. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Това става след  повече от десетгодишна съдебна битка, която държавата води, за да си вземе обратно дворци, гори и земи. Според нейните юристи те са били собственост на короната, а не лично на монархическото семейство. 

Имотите, за които сега държавата е спечелила дело, представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. Те са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.  

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците - представители на фамилията, и делото спрямо тях е прекратено.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. 

Решението на Софийския окръжен съд не е окончателно, но ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 година.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • бензинджия

    20 Яну 2024 16:49ч.

    единствено за да могат правилните хора да си ги купят за жълти стотинки, предполагам. това е територията, все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лорер, Кирчо и Кокорчо

    20 Яну 2024 18:50ч.

    няма да откажат да ги купят за жълти стотинки. А и не само те...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Яну 2024 20:17ч.

    Горкия Шимон Кохари ..................................затова и Княгиня Калина се напива до безпаметност !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горкия Тихомирчо......

    20 Яну 2024 20:37ч.

    В бедната му кратунка нито лъч просветление. Симеон е традиционно православно българско име, въпреки че е от Вехтия завет. А що се отнася до кохарската жилка, тя е преди всичко в кръвта на дядо му. Цар Борис III e православен цар на третото Царство България, кръстен от руския цар-мъченик, канонизиран като светец от Руската Православна Църква - Николай II. Цар Симеон II, цар на българите по рождение, коронован или не, обедини Българската Православна Църква, която днес е мишена на юдео-масонството и сатанизма, макар и самият Симеон Кобурготски да е масон и въпреки, че събра на 80-я си рожден ден цялата юдео-масонска измет, за да го чества и словослави в двореца Врана. Диалектиката не е проста бакалска сметка и схема. Само Бог Иисус Христос е безгрешен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фердинанд е дошъл в България с един куфар багаж

    20 Яну 2024 16:59ч.

    и нямат право на никакви претенции за имоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    20 Яну 2024 17:47ч.

    Фердинанд е дошъл с един куфар, а се изнесе от България с пълна влакова композиция скъпоценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Яну 2024 21:03ч.

    При тези не са важни влаковите комозиции с мебели, юргани и сервизи. При тях е важна династията. Към кой клан принадлежиш. Когато Фердинанд става княз на България, е първи братовчед санглийската кралица Виктория. Чичо му е крал на Белгия. Оня, Леополд, който сякал ръце в Белгийско конго, а другият му чичо е бил съпруг на испанската кралица. Плюс Бурбонската линия на майка му, Клементина, която е дъщеря на последният френски крал, и внучка на Наполеон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 17:05ч.

    Гражданинът Симеон Сакскобурготски наистина успя да се оправи за 800 дни, нои нас така ни "оправи", че тепърва ще усещаме "оправянето" му! Към това "оправяне" искам да спомена само малка част на обществено известните му оправяния на Родината ни! 1. Затваряне на 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и особенно на 4 и 5 реактори, които бяха модернизирани и за които в последната година бяха дадени над 600 000 000 долара за модернизация! Такова национално предателство е трудно дори да си представим, че някой би посмял да направи, но Кунева и Сакскобурготски го направиха без да им мигне окото! По същия начин беше инищожена армията ни, като бяха нарязани хиляди артилерийски ситеми, танкове и самолети! Бяха унищожени нашите ракетни войски и най-добрите ракети, които нямаха дори американците-СС-23 от които трепереха всички наши съседи! ВСичкото това нечувано предателство се извърши от правителството на Сакскобурготски! Тогава бе приватизирана и БТК за жълти стотинки, при положение, че по закон тя имаше монопол в комуникациите и имаше сгради не само в градовете, но и дори във всяко българско село! Да не говорим за предателството по време на преговорите за присъединяването ни към ЕС и приемането на неизгодни за страната ни условия на селското стопанство и промишлеността! Да Ви припомня и опита за "продажба" на магистрала "Тракия", която не се състоя, поради разшумелия се скандал до ЕС. Също "великия" финансов министър на Сакскобурготски- Милен Велчевуспешно увеличи с 1 милиард долара външния ни дълг в повече само с едно преминаване от долари в евро, макар, че всички български икиномически експерти бяха против! Сакскобурготски с неговото предателско правителтво нанесе непоправими щети на България и най-малкото, което му се полага да бъде прогонен от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 17:07ч.

    По горе се отнася за 4 и 5 реактори на АЕЦ Козлодуй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    20 Яну 2024 17:15ч.

    Все пак пети реактор работи. Последно: трети и четвърти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    20 Яну 2024 17:26ч.

    Бай Иване, обаждай се бързо на Митрофанова, че обърка съвсем опорките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 18:19ч.

    Галя, Освен, че обърках номерата на реакторите, (наистина се отнася за 3 и 4 реактори и това е неволна грешка) Другата информация е самата горчива истина и няма нищо с опорки и други нелепости, които са характерни за жълтопаветния планктон, като тебе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Яну 2024 20:19ч.

    Ракетни войски ги загробиха Първанов и бившия им командващ ген Ангел Марин. Марин е от Батак и бе номиниран от ДПС !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 22:05ч.

    Ракетите СС-23 бяха най-страшното ни оръжие и такива нямаха руснаците, защото предателя Горби ги унищожи. Американците ни натискаха да ги унищожим (вероятно по искане и на турците), но дори Иван Костов не посмя да направи това предателство и това му прави чест, но му костваше властта! Американците имат дял в свалянето му от власт, защото той направи постъпки пред руснаците да ги презаредят с гориво. След това по времето на царското правителство и военен министър Свинаров ги унищожиха! А сюлейман пуси ни обясняваше, че американците ще ни дадат по-добри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Симеон Саксгобургготски, който тогава беше премиер.

    20 Яну 2024 17:24ч.

    Симеонов и сестричката му ще трябва да върнат обезщетението, което неправомерно са получили, а пропуснатите за Държавата ползи през тези 20 години, а изсечените гори в Самоковско?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса Белазелкова

    21 Яну 2024 1:35ч.

    Нищо нама да връщат! Просто скоропостижно ще починат - вече са на преклонна възраст! А наследниците им ще направят отказ от наследство, включително и задължението им по наследство! Така е в айдушкият партийно-олигархичен мутро-милиционерски ченгесаро-фатмашки клепто-корупционен задунайско-турски кенеф на Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧервеноЗелков

    21 Яну 2024 1:44ч.

    Интересно защо и как Европейският Съд по Правата на Човека е допуснал и се е произнесъл вече в полза на кобургите преди да са завършили съдебните дела на всички инстанции в България?! Остава и въпороса за мудната, разточителна и бавна работа на българското кривораздаване по партийно-олигархична мутро-милиционерска ченгесаро-фатмашка клепто-рекетьорска целесъобразност?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българинът

    20 Яну 2024 17:49ч.

    Вземете и горите на турците! Целите родопи са харизани на турци и помаци. Това е кражба на планините ни. Османците за пореден път ни окрадоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еще не вечер

    20 Яну 2024 18:01ч.

    Първо, решението със сигурност ще бъде обжалвано. Второ, дори и окончателно да изгубят делото, въобще не е ясно дали двамата СКГ-ски наистина ще трябва да връщат обезщетението, което беше присъдено заради продължилата прекалено дълго правна несигурност относно имотите, предизвикана от мораториума. Страсбургският съд не е коментирал чия е собствеността (не му е и работа), а какъв е ефектът от мораториума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    20 Яну 2024 18:10ч.

    И да напомним какво каза крадлив дедо пред Кеворк навремето - https://www.youtube.com/watch?v=D6bPWBTxWdA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 18:21ч.

    В партията му НДСВ го наричали с прякора ГОРСКИЯ! Между другото много удачен прякор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга гледна точка

    20 Яну 2024 19:09ч.

    Кой обедини Българската Православна Църква? Кой обезкуражи разколниците в БПЦ? Прав ли е СКГ, че има страхотни крадци на българско държавно имущество (няма предвид себе си)? Със страхотни дворци - не по-малки от двореца Врана? Не че дедо цар е цвете за мирисане, но неговият бодигард със сигурност трепери да не попадне в списъка Магнитски. Защо ли???? А другите крадци???? Мисълта ми е, че не само има по-па-най обирджий на Българското държавно имущество от СКГ, но цар Симеон II изигра и две положителни роли. Първо, разби мега крадците-приватизатори от СДС и елиминира върлия русофоб и тартор на крадците-приватизатори - Иван Костов. Второ, спомогна за преодоляване на разкола в БПЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе май имаше такъв филм

    20 Яну 2024 18:24ч.

    Казваше се "Ограбеният крадец". Вълчето хоро продължава, а за повечето от нас остава само сеирът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все тая

    20 Яну 2024 18:56ч.

    От един олигарх във друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    20 Яну 2024 19:58ч.

    симо горският отдавна трябваше да лежи в затвора! Вместо това, краде и харич като за последно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Яну 2024 20:51ч.

    Е тук сигурно е дал некое рамо, пАрдон съвет, и Тониту Блеъриту. Докато се взе парите, и глей ти какви неща ставали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    20 Яну 2024 22:32ч.

    Крадливия дедо Кохари дойде в България да заграби колкото може! Затова стана премиер. Той няколко пъти е потвърдил своя еврейски произход, където трябва? Той не се смята за българин! Дано има добри съди и българските имоти бъдат спасени! А дедо Кохари е за съжаление, кармично възмездие удари фамилията му! Така Господ ги наказа за греховете им! И не е само чрез Калина и сина му!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    21 Яну 2024 6:16ч.

    Софиянски, кога в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЖалкиНищожества

    21 Яну 2024 9:41ч.

    За по- по-малко от 800дни, както ни беше обещал ,Мадридският шмекер и комарджия бая се нагуши , заедно с онези мошеници - юпитата, които докара за да му помагат в безчинствата .Дори изсече до подраст вековните гори на Чамкурията, за да ни остави поне един траен спомен от "царуването" си. От мен:"Анатема, царю честити!Дано горите в Преизподнята в мъки!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адддд

    21 Яну 2024 10:22ч.

    34 години унищожаване на българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спонсор

    22 Яну 2024 1:14ч.

    Сънувах, че Сакса и сест ра му садят дървета! Вероятно ще го вземат на квартира в БАНКЯ? Нали той произведе другия АЙДУТИН генерал лейтенант без АКАДЕМ ИЯ!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аlex

    22 Яну 2024 1:24ч.

    А танковете почнаха да ги режат при" мъдрото съдействие на ДРАГАЛЕ ВЕЦА, ПИЯНИЯ КУКЕР, ЖАБАТА , АЛ ЙО И ПРОЧ ЕЕ АЙДУЦИ И НОМЕНКЛА ТУРЧИЦИ! БЯХ КОМАНДИ РОВКА В СЛИВЕН, КАТО СЕ ЗАПОЧНА, А ТЪПИЯ БГ НАРОД РЪКОПЛЯСКАШЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спонсор

    22 Яну 2024 1:26ч.

    КО СТАНА С ПИЯНАТА КНЯГИНЯ? НАМЕРИ ЛИ СИ ПАПАГАЛА?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи