Съдът отхвърли плана на парк "Българка" на Тома Белев, който спираше строителството на тунела под Шипка

Съдът отхвърли плана на парк "Българка" на Тома Белев, който спираше строителството на тунела под Шипка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под Шипка, след като, за да го блокира, Тома Белев го включи в резерватна зона в плана за управление на природен парк "Българка", изготвен от еколога. 

Върховният административен съд с окончателно решение отхвърли плана за управление на парк "Българка" на стойност 2.6 млн. лева, изготвен от екип еколози с ръководител бившият заместник министър на екологията - Тома Белев.

Така отпада и последната пречка, която блокираше изграждането на тунела под Шипка.

Припомняме, че както Еко Новини съобщи, на 30 декември 2021 година Министерският съвет на Кирил Петков одобри плана за управление на парк Българка, въпреки че се знаеше, че така ще бъде блокирано строителството на тунела под Шипка. Това се случва само 7 дни след като Тома Белев стана заместник министър на околната среда и водите. Това бе и първото решение внесено от МОСВ в Министерски съвет от тогавашния министър Борислав Сандов. Причината е, че трябвало да се извърши доплащането на поръчката.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Актът на МС бе обжалван от Община Габрово и Национална асоциация „Българско Черноморие“. През април 2023 година Софийският административен съд прие доводите на жалбоподателите и отхвърли плана. Впоследствие МОСВ обжалва пред ВАС и така се стига до решение номер 3832 от 01.04.2024, което потвърждава мотивите на първата инстанция.

Върховният административен съд потвърждава заключението на първата инстанция, че изпълнителите, чрез заобикаляне изискванията на Закона за защитените територии, са обявили резерватна зона, в която попада трасето на тунела Шипка, без да има характеристика на такава.

Съдът констатира и съществени нарушения от Министерски съвет при одобрението на плана. Не са спазени съгласувателните процедури и не са отразени забележките на останалите министерства, както изисква правилника за работа на МС.Според ВАС това е съществено нарушение.

Друг сериозен порок на изработения от Тома Белев план, е че не е спазено изискването да  бъде извършена задължителната преценка за необходимостта от екологична оценка.

Също така не са взети предвид исканията на засегнатите общности, становищата на общините и местните хора.

Освен това е нарушен принципът за достъпност.

Съдът е констатирал, че изпълнителите не са уведомявали обществеността за забраните и ограниченията, които налагат. Тоест, работено е тайно, без публичност, в интерес на зелените неправителствени организации.

В мотивите на съда има описани и още нарушения.

Важно е да се отбележи, че в консорциума на Тома Белев участва клона на швейцарската неправителствена организация WWF, който се управлява от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и фирмата "Марсилеа", която е 100 % собственост на WWF.

Участието на швейцарското НПО е още по-смущаващо, предвид факта, че те са обжалвали пред ВАС оценката за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходният път на Габрово.

Това е нагледен пример и доказателство как зелените НПО злоупотребяват с дадени им права и по този начин забавиха изграждането на тунела под Шипка с над 3 години. Това е един от многото случаи, когато еколозите, чрез различни хватки, обжалвания и доноси до наши и европейски институции, бавят и провалят големи инвестиционни проекти от национално значение.

Източник: ekonovini.bg

 

 

Коментари

 • old_beggar

  02 Апр 2024 18:32ч.

  get it on!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуджо

  02 Апр 2024 19:22ч.

  Тоя тъпак Белев ще плати ли разходите по делото и загубите от забавата на проекта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  02 Апр 2024 19:33ч.

  няма по-окаян и недостоен начин от това, да правиш пари от каузата за чиста околна среда, изнудвайки и държавата, и обществото. това нанася непоправими вреди. тия двамцата, сандюф и белюф, са еманацията на пасмината, която профитира от този рекет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 02 Апр 2024 19:33ч. няма по-окаян и недостоен начин от това, да правиш пари от каузата за чиста околна среда, изнудвайки и държавата, и обществото.

  03 Апр 2024 9:15ч.

  Тези двамцата вероятно не са стока, но на фона на метафората на цяло едно управление - чекмеджето с пачки и кюлчета са света вода ненапита, не ли!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  03 Апр 2024 12:03ч.

  томе, ти ли си, бре? малко странен опит за извинение. нали с оня, с шарените чорапки, бяхте част от алтернативата на Оногова, или нещо бъркам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  02 Апр 2024 21:27ч.

  Този БОКЛУК е чуждестранен агент и при нормална държава трябва да гние в затвора, след което максимум шеф на зоопарка в Каспичан...Това нищожество и ОПГто около него, прибраха милиони и ги похарчиха за кампании срещу интересите на България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти да видиш!

  02 Апр 2024 21:28ч.

  Зелените злоупотребявали и не давали да се съсипва природата! Не щат да работят за Туркия тея зелените, нито да уйдисат на убавците от нато! Бат Боко - тиквеник банкянски -кляка на Ердоган и на натото, а баш американските назначенци не щат! Клякайте бе, пезевенци! Земайте пример от Банкя! Та какво излиза? Тома Белев ведно с Кирча-простото и зеления убосник Сандов са работили ЦЕЛИ ТРИ ГОДИНИ за Путин! Саботирали са тунела под Шипка, през който да преминат тежките турски танкове Leiopard-4, с които Туркия да окупира Княжество България (Източна Румелия вече е отписана) и да преминат през един или повече от петте моста на Дунава, построени от шефа на фирма "Еконт", а след това и в тържествен марш по Червения площад в Масква! Даже и американските 70-тонни абрамси, дето затъват в калта на Донбас, са саботирали! А нещастните абрамси ръждясват девствени,неупотребени в Косово и Метохия... Много съм опечален! Такива агенти на Путин да работят в Еко-министерството! Аз за нашия Кокорчо нямах никакви подозрения, че е агент на Путин - той да вземе комисионната за 30% по-скъпия руски газ, през руски посредник и да се прави на американец! Но за про100Киро не съм очаквал. Колко много са разочаровани ПП-тата и ДуПе-тата. Те да са върли русофоби и да учат децата си, че първият български комунист, революционер и поет Христо Ботев е освободил България от турско робство, и че Русия е лоша, защото за евроатлантиците е най-лошата и омразна държава в света, а руснаците ядат хазарските бебета, защото са орки, а нашите убавци Кирча и Кокорча, ведно с Белев и Томов да слугинстват на Путин-човекоядеца! Какъв позор, какво падение на ПП-тата и ДуПе-тата... Много ми се реве, много, бееее... Много я мразим тази Русия, защото много го обичаме това знаме на дъгата на децата. Дуфалакс, Rainbow! Зелен Чук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 02 Апр 2024 21:28ч. Зелените злоупотребявали и не давали да се съсипва природата! Не щат да работят за Туркия тея зелените, нито да уйдисат на убавците от нато!

  03 Апр 2024 9:16ч.

  Тъжен, но много верен анализ. Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  03 Апр 2024 12:21ч.

  Зелените хем искат да обичат и опазят българската природа, хем да са русофоби (по кръвна, езикова, писмена, религиозна, културна и историческа аксиома русофоб=българофоб). Е, господа зелени евроатлантици и верни слуги на американското посолство в София, това няма как да стане. Време е да се лекувате в специализираните болнични заведения за раздвоението на личността, от което масово страдте. И първото нещо, което трябва да направите, след като се излекувате от русофобията си, е да забраните използването на всякакви пластмасови торбички, кофички за кисело мляко и всякакви пластмасови опаковки на територията на суверенната (по дефиниция) територия на България. Защото тази пластмаса, попаднала в природата се разгражда в продължение на хилядолетия, рибите и хората я поглъщат под формата на пластмасови наночастици във водата, и раковите заболявания растат по експонента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тази гнусна гад 35 г печели пари

  02 Апр 2024 23:18ч.

  от чужди фондации За да действа срещу интересите на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 114

  03 Апр 2024 10:07ч.

  Сега като няма пречки ще се строи ли този тунел? Има ли финансиране, изпълнител и т.н.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Пеев

  03 Апр 2024 10:18ч.

  Зелени талибани и подобни нпо-нца ни разкатават Татковината в интерес на чужди татковини и личен - фамилно - баджанашки...не ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи