Съдът: Андрей Гюров участва в изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"

Съдът: Андрей Гюров участва в изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"

Автор: Стефан Антонов 

Справка, поискана от "Гласове" за актуално състояние на Политическа партия "Продължаваме промяната" показва, че към днешна дата - 6 октомври 2023 г. подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на партията. Документът е издаден от Фирмено отделение на Софийски градски съд и показва, че ръководителят на Управление "Евисионно" към централната банка (валутният борд) нарушава правилата за независимост на Европейската централна банка.

Като подуправител на БНБ, Андрей Гюров участва в Single Resolution Board на Европейската централна банка, който отговаря за преструктурирането на банките.  Един от принципите в Кодекса за поведение за високопоставени служители на Европейската централна банка е независимостта и е разписан така: „Имайки предвид член 130 от Договора за функционирането на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕСЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията и отговорностите, които са им възложени, действат независимо и обективно в интерес на Съюза като цяло, независимо от националния или личния интерес, и нямат право да искат или да приемат указания от институции, органи, служби или агенции на ЕС, от правителства на държави членки или от други органи“.

Българското законодателство, макар вече 20 години да се преработва с цел да гарантира независимостта на централната банка, така и не съдържа директна радпоредба, забраняваща, политическа активност на управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ. Андрей Гюров все пак попада в нарушение на чл. 12. ал. 5 на Закона за Българска народна банка, който след изричното изброяване на забранените и позволени допълнителни дейности, сочи, че управителят и подуправителите могат да извършват неплатена дейност с изрично единодушно разрешение на целия Управителен съвет, доколкото това не ги поставя в конфликт на интереси. В случая освен трудността на Гюров да убеди УС на БНБ и обществото, че няма конфликт на интереси, след като директно посещава предизборни събития на издигналата го партия, няма и разрешение от УС на БНБ, да участва в изпълнителния съвет на ПП "Продължаваме промяната".

Коментари

  • Haho

    06 Окт 2023 17:54ч.

    Какво им пука на ПП / ДБ за законите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    06 Окт 2023 17:56ч.

    Това не е новина! Новина ще е, ако някой от тази жълтопаветна /или т.на. червенобуржоазна/слузеста пасмина спазва някакви законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    06 Окт 2023 18:03ч.

    Не вярвам прокуратурата да си мръдне и пръста. Катаргейт беше потулен, та за това ли ще се стреснат? Забравил е да се "отпише" от партията. Ще си го премести в другия крачол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мястото, дето беше Мавзолея се е утрепало за ешафод

    06 Окт 2023 18:04ч.

    Даже може да са няколко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хем е безобразие

    06 Окт 2023 18:13ч.

    Хем не прави впечатление, тъй като мега безобразия имаме по 3 на седмица: Последно: Магарев си направи таш*к с миньорите, да постъпвали в армията. Имало много свободни места. :) И нищо! Стене народът, дрънчат окови! Мачът на тази територия е приключил! Няма енергетика - няма икономика - няма държава! Не е ли ясно?!? Да не говорим, че няма съседи крупни производители за внос на скъп ток. Спасяването е поеденично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професора

    06 Окт 2023 18:37ч.

    Жалки кръвосмесени джуджета, но и нагли и крадливи....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че разбирам от физиономии

    06 Окт 2023 20:25ч.

    Този е мушморок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... главец

    06 Окт 2023 20:28ч.

    Гьонсуратски конскоглавец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    06 Окт 2023 21:06ч.

    Стига му се канили, ще вземе да хвърли оставка и да се извини и ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, то това си е напълно нормално.

    06 Окт 2023 22:50ч.

    Евроценнностно! Взима пример от голямата шефка с ваксините. Онази, от демократичната общност, от цивилизованата държава на 4-тия райх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    07 Окт 2023 9:28ч.

    Преди 2 дни се появи информация, че Гюров е присъствал на партийто сборище на ПП в Благоевград, за да подкрепи местния мушморок Байкушев в кметската надпревара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи