С официална нота: Русия поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

С официална нота: Русия поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия поиска Германия официално да признае блокадата на Ленинград и други престъпления на Третия райх като актове на геноцид срещу народите в СССР. Това пише руска информационна агенция ТАСС, която разполага с копие на официалната нота, отправена до Берлин.

"Руската страна отбелязва противоречивия характер на подхода на германската страна към въпроса за официалното признаване на престъпленията срещу човечеството, извършени от Германия в миналото, като актове на геноцид. След като призна нейните престъпления през епохата на колониализма като актове на геноцид, Германия все още не е направила това по отношение на блокадата на Ленинград и други престъпления срещу народите на СССР по време на Втората световна война. Руската страна настоява за официалното признаване от страна на Германия на тези зверства на Третия райх като актове на геноцид", се казва в документа.

В нотата се обръща внимание на изявлението на германското външно министерство по повод 80-ата годишнина от вдигането на блокадата на Ленинград от 27 януари 2024 г. "Изявлението на министерството <...> мълчи за многогодишните искания на руската страна Германия да разшири хуманитарните плащания, които сега прави изключително за евреи, оцелели от обсадата, до всички живи оцелели от блокадата. Русия счита тази практика на германската страна за дискриминация на етническа основа" , се казва още в документа.

Обсадата на Ленинград започва на 8 септември 1941 г. и продължава почти 900 дни. През това време, според различни източници, са загинали от 400 хиляди до 1,5 милиона души. Голямото мнозинство - от глад.

Руската страна смята за неприемливо позоваването на факта, че този въпрос уж е решен чрез изплащане на репарации след Втората световна война.

"По принцип не може да има правна връзка между следвоенните репарации и възстановяването на човешката справедливост по отношение на всички оцелели от обсадата на Ленинград, независимо от тяхната националност. Дългообещаваният, но все още неосъществен "хуманитарен жест" на германското правителство към оцелелите от обсадата на Ленинград е несравнима с мащаба на ленинградската трагедия“, се обяснява в позицията.

Също така се посочва „неморалната“ логика на Германия, която „в продължение на десетилетия редовно е плащала социални помощи на бивши войници от Третия райх, членове на SS и сътрудници на нацисткия режим“. „Подобен подход поставя под съмнение искреността на изявленията на германската страна за историческата отговорност на Германия за ужасните престъпления на нацисткия режим на територията на СССР, включително блокадата на Ленинград, които руската страна разглежда като актове на геноцид на народите на Съветския съюз.Руската страна ще продължи твърдо да защитава правата на жертвите на нацистките престъпления и очаква съдържателна реакция на германската страна“, обобщава нотата. 

Източници: ТАСС, "Труд"

 

 

 

 

Коментари

  • Ghost

    18 Март 2024 18:12ч.

    Още в "Моята борба" Шилългрубер(предполагам авторството на тази част, макар и сериозната редакционна намеса на Рудолф Хес) предвижда именно геноцид при Похода на Изток, за освобождаване на "жизнено пространство"(може само да си я прочетете, както и сборника с речите ми). В навечерието на операция "Барбароса" раздават "паметник" на войските.в които е записано че за разлика от Франция, Белгия, Холандия ....на територията на Съветите няма нужда да се съобразяват с Женевската конвенция при изтреблението на унтерменшоте...целият Дранг нах Остен е геноцидна колонизаторска програма. (Както и днешен Израел)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2024 18:44ч.

    Има достатъчно документи за ролята на др Коба за глада в Ленинград !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Март 2024 18:44ч. Има достатъчно документи за ролята на др Коба за глада в Ленинград !

    18 Март 2024 18:50ч.

    Не се е чуло из демократичната преса за подобни документи, но дори там на територията на демократичното слово се намира информация за ролята на г-н Уинстън за Бенгалския глад уморил минимум 3000000 индийци, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян

    18 Март 2024 18:52ч.

    Какви са тия идиотщини бе? Да не е виновен и др. Коба за умрелите от глас в полското гето или сега в Газа? Хайде редовно си вземай лекарствата!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оффнюз:

    18 Март 2024 18:53ч.

    ""Чърчил нарочно дава заповед за отклоняване на храна за умиращите индийски цивилни към добре снабдените британски войници и дори за да презапаси продоволствията за все още окупираните гърци и югославяни", коментира индийският политик Шаши Тарур, който е и автор на книгата "Безславната империя: Какво британците причиниха на Индия"."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2024 19:12ч.

    " По страшной гримасе истории после окончания войны и смерти Жданова многих из этих начальников расстреляли по «Ленинградскому делу», а музей обороны города закрыли по приказу из Москвы. Чем была так опасна память о пережитой блокаде, что ее пришлось сначала приглушать, а затем и вовсе репрессировать?" ---Това ви е достатъчно . Вземете да прочетете вече разсекретени материали .....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 19:23ч.

    Кожа разселва цели народи, но не пипа основните колаборационалисти на нацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 19:33ч.

    И да! Варшавското гето е създадено не от Германия, а от поляците(без да подценявам замоизолацията в анклави на отказващо да се интегрира(разбирай-асимилира) малцинство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Тихомир Томов 18 Март 2024 18:44ч. Има достатъчно документи за ролята на др Коба за глада в Ленинград !”

    18 Март 2024 20:35ч.

    Недей да ядеш лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомирчо, мамин-сладък, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    18 Март 2024 20:43ч.

    Сега, видно е, че си "мозък", ама без гънки! Та, бацко, дай връзчица към сия полюция твоя, ма не либерална безсмислица! До тогава те причисляваме към Идиотите, ма евро-нещо си! Анадънму, тихчо?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    18 Март 2024 20:54ч.

    Jr ir meod.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не лъжете така нагло, господинчо Тихомирчо Томов. Сталин организира снабдяване на Ленинград през Ладожкото езеро

    19 Март 2024 9:12ч.

    Сталин има основна заслуга за удържането на града и осигуряването на снабдяването със всичко необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Руската страна смята за неприемливо позоваването на факта, че този въпрос уж е решен чрез изплащане на репарации след Втората световна война."

    18 Март 2024 18:21ч.

    Ако въпросът е решен с репарациите, защо дойчовците продължават да плащат на пострадалите евреи и не плащат на пострадалите славяни и други националности?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2024 18:45ч.

    Защото след 7 дневната война има AIPAC, а славянските страни са " чайки " !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тихчо, тварче безмозъчно!

    18 Март 2024 20:46ч.

    И тая ти полюция дикиш няма да хване, каквото и да искаш да кажеш! И, за да ти е "найс", иди у капитал, медиапул, дневник, дир! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! Тихченце, бацко, анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лебервурст Шекелбюргер

    18 Март 2024 18:31ч.

    Ама така Таурусите за Британия верно ще излязат златни. Аз съм обиден. Много обиден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    18 Март 2024 18:38ч.

    Да не забравяме, че в блокадата на Ленинград и зверствата около нея участват и съюзниците на Хитлер - формирования от Естония, Швеция, Норвегия и Финландия (както и италианци, румънци и унгарци). Сред престъпниците от Финландия са и две СС роти, съставени изцяло от финландски евреи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян

    18 Март 2024 18:49ч.

    Пропускаш французи, белгийци, холандци и испанци, като примерно синята дивизия на Франко, дава сериозни загуби, а марокански негодници от т.нар. френски формирования попадат в плен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    18 Март 2024 18:51ч.

    А Синята дивизия на Франко?! Именно нейния опит сега се опитват да използват евроатлантиците. Франко, без да обявява война на СССР, изпраща дивизия от испански доброволци. Не ми се превежда, но все още го има в уикито: " ... Не желая открыто втягивать Испанию во Вторую мировую войну на стороне Гитлера и в то же время стремясь укрепить режим Фаланги и обеспечить безопасность страны, Франсиско Франко занял положение вооружённого нейтралитета, предоставив Германии на Восточном фронте дивизию добровольцев, пожелавших бороться на стороне немцев против Советского Союза. Де-юре Испания сохраняла нейтралитет, в союзники Германии не входила и войну СССР не объявляла. Дивизия обрела своё название по синим рубашкам — форме Фаланги. Министр иностранных дел Суньер, объявляя 24 июня 1941 года о формировании «Голубой дивизии», сказал, что СССР виновен в испанской гражданской войне, в том, что эта война затянулась, в том, что были массовые расстрелы, что были внесудебные расправы. По согласованию с немцами была изменена присяга — они присягали на верность не фюреру, а клялись бороться против коммунизма... 13 июля 1941 года дивизия, насчитывавшая 18 693 человека (641 офицер, 2272 унтер-офицера, 15 780 нижних чинов)[7], под командованием ветерана гражданской войны генерала Агустина Муньос Грандеса отбыла из Мадрида и была переведена в Германию для пятинедельной военной подготовки на учебном полигоне в городе Графенвёр.... 28 августа 1941 года дивизия была доставлена по железной дороге в Сувалки (Польша), откуда она должна была совершить 900-километровый пеший марш[2] до Смоленска, а затем — под Москву. 26 сентября находившаяся на марше под Витебском дивизия была перенаправлена под Ленинград, где была включена в состав немецкой 16-й армии (Группа армий «Север»). За всё время существования дивизии через её состав прошло более 40 тысяч человек (по другим источникам и оценкам — более 50 тыс.)... ДА ВИ НАПОМНЯ ТАЗИ СПРАВКА НЕЩО, А?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 18:52ч.

    Има и българи, макар и бригадата да има една битка април 45-та. Оцелелите са в основата на "българската рота на НАТО"(факт)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 18:57ч.

    В руските филми за "Битката за Берлин" има една голяма измама-при щурма на Райхстага срещу червеноармейците са немско говорящи. Всъщност последните "защитници" на Берлин са испанците от "Синята дивизия" , власовци и узбеки(интресно-в един момент от 4милионна бойна армия на Вермахта 1 милион са "етнически руснаци" но Джугашвили не е разделил нацията в Сибир....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2024 20:00ч.

    Това не е вярно - защитниците на Фюрера са около 300 френски есесовци младежи от дивизията " Шарлеман " с един малък Френски танк , батальон на Хитлерюгенд с 2 тигъра които общо унищожават 108 съветски танка . . Оцеляват само 16 души от дивизията. След това има и разстреляни 12 от тях във Франция за измяна ............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    18 Март 2024 20:13ч.

    Рано или късно, миналия или този век, или в друго време, целта винаги ще бъде една, докато не се постигне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихчо, бацко, пак ли полюции?

    18 Март 2024 20:48ч.

    Дикиш, йок! Ма ти си знаеш! И, козяк, галя, незачет! Дайте на туй евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 21:02ч.

    Фюрер ул т се е гръмнал сам преди щурма на Раххстага

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишете едно към гьотере

    18 Март 2024 21:14ч.

    Синята дивизия е разформирована много преди Берлин, официално. И по-голямата част от състава е върнат в Испания. Остават малко на брой доброволци испанци, които са предадени към немски части и формирования. В отбраната на Берлин се бият отделни групи от разбитата вече дивизия "Шарлеман" - валонци, норвежци, прочутата бойна група на Фане, френскоговрящи които унищожават много съветски танкове, имало е и испанци... Но основната част от защитниците са си германци. Не търсете под вола теле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 18:46ч.

    Мен лично ме кефи СС дивизия "Скендер бег" и как нацитата доказват че бошняците са си чисти арийци, макар и с фес.Всяка расова теория може да се огъне при зор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян

    18 Март 2024 18:57ч.

    А ами то и хърватите (усташите) трябва да се имат предвид. Та те се различават от бошнаците само по религията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 19:07ч.

    Ся, Усташа(Република Сърбия(има такова.дзвер)е присъединена към Кралство Сърбия със системата от версайски договори(Ньойският за нас е един от многото) след това сърбите от Кралството почват да тормозят сърбите от Републиката и се появява "хърватският национализъм". С партия Усташа. А революция не се прави само сус дупе, трябват и пари(като френски крал да финансира Вашингтон) по това време е Хайнрих Химлер от Гестапо. За целта наема Владо Шофьора(на който още кръщаване улици и училища)да подготви терористите им в Марсилия. В крайна сметка Владо Черноземски преценява че курсантите не са готови и кат самурай извършва атентата , платен от Гестапо, за да им покаже как се прави. Между другото Химлер финансира у групата на Щерн в светите земи-един от трите стълба на сегашна ЦАХАЛ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лоша работа! Влошаване на дипломатическите отношения наляво и надясно.

    18 Март 2024 18:58ч.

    Света върви към пропастта с все по-бързи стъпки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ,,Бог е небето, всичко е наред в този свят.''

    18 Март 2024 21:08ч.

    Отиваме там, където ни е мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първата зима по време на блокадата е била смъртоносна

    18 Март 2024 20:34ч.

    Немците са бомбардирали и унищожили всички хранителни складове. Това е причината масова смърт от глад. За следващата зима руснаците са построили ЖП линия и са подсигурили снабдяване с храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    18 Март 2024 21:05ч.

    ами убииците по генезис на какво основание удариха белград кои направи косово самостоятелна държава ами сев кипър ами сев сирия и сев ирак ами 150 000 арменци изгонени от нагорни карабах ами сега в газа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както върви,

    18 Март 2024 22:13ч.

    германците ще се редят на опашка да си купят Лада реекспорт през САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изобщо не са занимавам с руснаците, добри лоши ако не плюят връз снимкана Адолф Путин

    18 Март 2024 22:32ч.

    веднага почвам да ги сича с шашката си и да ги тримирам и кримирам ма скалпа го укачам на кувбойският си кулан, при другите, идин път прибих идна рускиня в клузета на КАТ-Смолян. Следвайти мойат светел примир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браун

    19 Март 2024 10:27ч.

    И РУСИЯ ДА ПОИСКА 100ТРИЛИОНА ДОЛАРА КОМПЕНСАЦИЯ ВСЪЩНОСТ 100000ТОНА ЗЛАТО 24КАРАТОВО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен

    19 Март 2024 12:58ч.

    Както винаги, руснаците не могат да представят своите страдания по ясен и прост начин. Документите показват, че планът на Германия за големите руски градове е бил, не да ги овладяват, а да ги обградят. После да не пускат населението и да чакат, докато то измре от глад. Това е следвало от замисъла на План "Ост": да се намали с 4/5 населението на слабо-плодородните северни нечерноземни части на страната; да се премахнат библиотеките, интелигенцията, всички следи от грамотност, наука, държавност. Не са успели да обградят Москва, но е факт, че 3 години не са щурмували Ленинград, а са го блокирали. Това е било опит не просто за завоевателен поход, а за геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи