С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ИТН депутатите решиха интимната връзка да е само между мъж и жена

С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ИТН депутатите решиха интимната връзка да е само между мъж и жена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Със смайваща скорост – само за едно пленарно заседание, управляващото мнозинство в парламента одобри на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие, внесени от лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. В него беше записано определение за интимна връзка, предложено от десницата, което впечатлява най-много с това, че фиксира точно минималната продължителност на връзката – 60 дни. Иначе казано, под този срок отношенията между двама души няма да се зачитат за връзка, следователно, никой от партньорите няма до подлежи на защита от насилие по този закон. Беше запазено фактическото съпружеско съжителство, което доскоро управляващите възнамеряваха да заличат от закона.

Другото забележително в текста е, че той ще засяга само връзките между мъже и жени. Така се получи, след като пленарната зала одобри предложение на БСП в тази посока, с което се доуточняваше, че интимната връзка засяга отношения между две физически лица от мъжки и женски пол. Тук решаваща се оказа подкрепата на ГЕРБ-СДС - 43-ма депутати от групата гласуваха заедно с "Възраждане", БСП, ИТН, един от ПП-ДБ и един независим, като така събраха общо 110 гласа в подкрепа на предложението на социалистите. Против бяха 89 депутати, почти всички от ПП-ДБ и ДПС. Така се показа наяве едно скрито консервативно мнозинство в Народното събрание, което подкрепя семейните ценности.

Поводът за трескавото и неособено адекватното законотворчество на депутатите, които се събраха на извънредно заседание днес, беше случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора. Самите промени бяха изготвени за броени дни и директно вкарани в парламента, без никакво обществено обсъждане. Това стана въпреки предупрежденията на практикуващи адвокати, че казусът се нуждае от сериозно и продължително обмисляне и работа.

Новото определение за интимна връзка дойде от депутата от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова. Терминът „интимна връзка“ е в основата на законопроекта, тъй като цялата идея на промените е да се разшири обхватът на законовата защита за жертвите на домашно насилие, като в него влязат и интимните партньори.

Дебатът и гласуването в пленарната зала продължиха повече от 7 часа. Съпровождаха ги скандали и обвинения от страна на опозицията, че управляващите са нарушили парламентарната процедура като са прокарали законопроекта в едно заседание, както и че са създали неприложима законова разпоредба, тъй като началото и продължителността на интимната връзка не могат да бъдат доказани.

Какво е интимна връзка?

Според първото определение, което управляващите включиха в законопроекта си, интимната връзка се дефинираше като "доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Редица експерти обявиха определението, наред с останалите предложени промени, за недомислено и прибързано.

Управляващите си взеха бележка и подготвиха редакция на текста. Новата дефиниция, която предложи Надежда Йорданова, гласеше: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължителност от поне 60 дни.“ Към това по-късно беше включена и добавката, че отношенията засягат две физически лица от мъжки и женски пол.

Не се разбра нито защо е избрана продължителност от 60 дни, нито по какъв начин ще се доказва пред съда. Соцдепутатът Иван Ченчев се зачуди кой ще брои дните и какви последствия ще има, ако физическото насилие се случи като са минали 30 дни от връзката, например. „Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите върху безумието, което сте внесли преди това“, обърна се Ченчев към управляващите.

Не стана ясно и защо се записва интимната връзка изрично като сексуална, след като интимност може да съществува и без секс. Последното накара депутатите от опозицията да заподозрат, че скрито се вкарват в закона еднополовите връзки. От БСП изтъкнаха, че когато се говори за отношения между хора, които не са в съжителство, се влиза в противоречие с наименованието на закона, което пряко указва, че законът засяга насилието в дома.

Процедурата разклати закона

Управляващите искаха единствената редакция за второ четене в законопроекта да бъде именно новото определение за "интимна връзка". От "Възраждане" и БСП обаче настояваха, че обсъждането не може да продължи, преди парламентарната правна комисия да разгледа законопроекта и да състави доклад за второ четене. "Вие ще носите отговорност за тази работа!", викаше социалистът Румен Гечев срещу Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която водеше заседанието. Тя вече редовно ръководи колегите си, дори когато се гледат най-сериозни и важни казуси, въпреки че няма опит и подготовка.

Междувременно, шефът на правната комисия Стою Стоев изчете набързо текста на законопроекта, както беше внесен, и Кирова се опита да го подложи на дебат. От "Възраждане" и БСП твърдяха, че никой не е разбрал какво предстои да се обсъжда.

"Такъв абсурд не сме виждали! ... Не мога да разбера как може до такава низост да стигне Народното събрание!", възмущаваше се Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на парламента от БСП. Той поиска заседанието да бъде спряно и да се свика правната комисия, за да разгледа законопроекта на второ четене. "Явно не сте слушал внимателно", рязко му отвърна Кирова, според която процедурата е била спазена с прочетения от Стою Стоев текст. А Йордан Цонев от ДПС обяви, че когато се преминава на второ четене веднага след първото, доклад не е нужен, а само трябва да се изчете първоначалното предложение на вносителите.

Разбирателство не се постигна и след двете почивки, които депутатите направиха. Кирова продължи разглеждането на законопроекта, въпреки че БСП и ИТН настояваха да отстъпи мястото си на председателя на парламента Росен Желязков, който отсъстваше през цялото време. Заместничката му обясни, че Желязков има протоколни задължения. Какви са тези задължения, когато Народното събрание работи по казус, разтърсил цялата страна, това тя не пожела да уточни.

В отговор социалистите нарекоха Кирова "наемен убиец на мнението на опозицията". А Надежда Йорданова обвиниха, че се опитва скришом да узакони еднополовите връзки, след като тя не се съгласи в закона да се запише, че той засяга отношения между мъж и жена. От "Възраждане" пък насмешливо попитаха бившия правосъден министър дали 60-те дни ще се отчитат като работни или календарни. "Тоя Содом и Гомор явно и небесата почва да дразни", отбеляза националистическият лидер Костадин Костадинов, след като посочи, че преди малко е имало земетресение. Той предупреди, че законовите промени ще бъдат отменени от Конституционния съд.

Още в началото на заседанието зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се обяви против свикването му. "Грозно е как управляващата сглобка използва момичето от Стара Загора, за да измие отвратителния си съюз. Как се чувства Кирил Петков неговият подпис да е до този на Борисов и на Пеевски? Заедно с онзи, когото арестувахте и онзи, срещу когото протестирахте, си играете на ротационно правителство", заяви Йорданов. Според него "предложенията, които ще приемем днес, не решават проблема". "По вашето предложение, вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка. Ако мислете, че хората не го виждат, значи сте глупави", заяде се Йорданов.

От "Възраждане"  за пореден път настояха, че целта на законопроекта е да се вкарат неправителствените организации в неговото приложение, а не да се създадат гаранции за защита от домашното насилие. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се върна към обичайната си теза, че целта на законопроекта е да въведе Истанбулската конвенция.

Обвинения в популизъм отправи към управляващите бившият кадър на ИТН и ПП-ДБ Радостин Василев. Той упрекна някогашните си колеги от дясното обединение, че се опитват да "черпят дивиденти" от трагедията с 18-годишното момиче от Стара Загора. Повод за атаката му стана фактът, че съпредседателят на ПП Кирил Петков и коежката му Калина Константинова се появиха на протест в подкрепа на пострадлото момиче.

Предложението за 60-те дни предизвика неуместни закачки от страна на опозицията. Според Радостин Василев от това определение излиза, че "едно ЕООД и едно ООД могат да имат интимна връзка". А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък саркастично попита дали политическите партии могат да бъдат в "интимна коалиция". "Да свалим това правитество преди да изтекат 90-те му дни. Иначе ще трябва да даваме определия - златна сватба ли е, платитена ли е", продължи в същия дух националистът Петър Петров.

На мушката на опозицията попадна депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, който вчера беше обявен за кандидат-кмет на ПП за Бургас. Бачийски обясни в предизборен стил, че е работил за откриването и поддържането на център за домашно насилие. В отговор Радостин Василев го подигра, че е "обърнал резбата и е омекнал", след като преди е участвал в прояви срещу гей прайда. Бачийски отрече да е ходил на подобни протести.

На фона на всичко това съпредседателят на ПП Кирил Петков констатира, че по проблема се мисли "незряло, лимитирано и просташки".

Странно беше решението на залата дебатът да не се излъчва по БНР и БНТ. Предложението бе отправено от Борислав Гуцанов от БСП. "Свикахте извънредно заседание, популизмът е в сила, той е в ход, отвън има хора, които протестират. Защо скрихте дебата от тях? Много е пошло и вулгарно, защото прикривате политическите си индулгенции, които искате да натрупате", заяви соцдепутатът Иван Ченчев.

Източници: segabg.com, "24 часа"

 

 

Коментари

  • malart

    07 Авг 2023 20:49ч.

    Естествено, че ПП няма да гласуват. Не искат да наранят "тати" и Специ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • актуално

    07 Авг 2023 22:12ч.

    ДА КАЖЕШ НЕЩО ЗА ДПС-ТЕ КАКВИ СА ДЖЕНДЪРИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При тях консервативно си използват

    07 Авг 2023 22:51ч.

    "Манаф" ... В мъжката баня - ох , кеф ! Номерът е кой манаф ще си изтърве сапуна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех да му се не види

    08 Авг 2023 2:22ч.

    А как стои въпросът “между мъж и козичка”? За един приятел козар питам. Нямах представа, че Народното събрание се занимава с такива сериозни въпроси. Аз си мислех, че се дърлят само за глупости като бюджета например и пенсиите. А виж ти какво било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос

    08 Авг 2023 20:40ч.

    Случаен секс, брои ли се за "Интимна връзка"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кое му е "смайващото"?

    07 Авг 2023 20:53ч.

    Бързат хорицата да си ходят обратно на село.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Авг 2023 20:54ч.

    Ще един загубен ден и пари на вятъра за хора, които нищо качествено не могат да произведат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    07 Авг 2023 21:16ч.

    Вече започвам да се съмнявам,че български парламент може да роди нещо нормално и професионално изпипано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    07 Авг 2023 21:26ч.

    Чудя се и се мая, това НС само с тъпанари ли е пълно? Като не могат да измислят определение за "интимна връзка" което на български си е живо ебaне, защо не се спрат на английският термин "common-law partners" ("conjoints de fait" на френски) и да ги преведат на Български език, както се процедира за всичко за което няма български думи??? До кога ще се излагат като кифладжии, така ще могат и да узаконят педeрските връзки на които толкова много държат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    07 Авг 2023 22:47ч.

    Вместо "интимна връзка" да се ползва "интимна сглобка". Такива връзки/сглобки ще са между повече от два индивида с различни или еднакви полове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Авг 2023 21:27ч.

    Това е добра новина 1:0 България - Сорос ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истински добра ще е новината, когато…

    07 Авг 2023 23:17ч.

    ПП-ДБ и ДПС изчезнат от хоризонта - тумори в българското общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И оше по-добра ще е новината, когато

    08 Авг 2023 11:55ч.

    ПП-ДБ , ДПС и страхливеца Бойко Борисов изчезнат от хоризонта - тумори в българското общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Авг 2023 21:28ч.

    При домашното насилие има утежняващи обстоятелства като обща собственост, обща издръжка, ако само единия работи, общи кредити, общи деца, които не позволяват на човек да си тръгне на мига, в който му посегнат. Поради тази причина има нужда от специален закон, за да се осигури безопасен преход към живот по отделно. Няма причини законът да се разтегля, за да включи двойки, които нямат подобни утежняващи обстоятелства, тук не е определящо времето, а общите неща. Дори връзката да е стара, ако тези хора се срещат като любовници, но всеки си има професия, свои деца и свое жилище, те не би трябвало да попадат в закона за домашно насилие. Според мен би трябвало да се уточнят самите утежняващи обстоятелства на общия живот, които биха попречили на напускането на връзката от потърпевшия, за да имаме „домашно“ насилие, като приоритетно това са общите деца, общата собственост и финансовата зависимост. Останалите двойки, ако има насилие помежду им, би трябвало да бъдат защитени от досегашния закон, който също не толерира бой, изнудване или друго, но потърпевшият може и е естествено да излезе от връзката веднага. Тук напъните са да се нарече „дом“ нещо, което не е истински дом, у хора, при които само емоциите им са „общи“, но не и имуществото и банковите сметки. В древността бракът е означаван идеограмно с обща чиния, а не с пронизано сърце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудя се

    07 Авг 2023 21:30ч.

    Тези които са гласували за ППДбГерпД(п)С, дали не са изкуствен интелект, в смисъл дали са законови и реални граждани на България. Едни от тях са интересчиикоуто се интересуват единствено и само от себе си, други са трайно напуснали български граждани които имат БГ паспорт само за да пътуват в Европа, и последните са явни зомбита, които нямат способност да разсъждават. Е как да искаме подобно правителство, подкрепено от хора врагове, и да искаме от тях да мислят за доброто на останалите българи. Нито Шенген, нито еврозона ще ви спасят от тези зли сили. Единственото ви спасение е да си изпратите децата в чужбина, а който оцелее там в месомелачката ще се спаси, но временно. Човек без корени, е осъден да бъде роб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Л.Дилов предложи 40 дни интимна връзка (можеше да запишат сглобка), според църковните ритуали, на 40-ия ден се прави Панихида за кончина на връзката/сглобката

    07 Авг 2023 21:34ч.

    Ей, все пак някакъв разум имало в ГЕРБ$СДС да се преборят за ХЕТЕРО връзката мъж и жена! Което обезсмисли "офанзивата" и провали "хомоцелта". .......... Вносителите на Закона за домашното насилие - КАЖЕТЕ в последните 30 ГОДИНИ, КОИ СА ПРИЧИНИТЕ МЪЖЕТЕ ДА БИЯТ ЖЕНИТЕ МАСОВО (масово, според К.Константинова, от трибуната чете доклад)?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да вметна,

    07 Авг 2023 21:45ч.

    че авторите на тоя юридически бисер „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължителност от поне 60 дни.“ са дали намерения да пипат и Конституцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    07 Авг 2023 22:10ч.

    Тука обаче възниква друг проблем. От кога започва да тече срока от 60 дни и кой ще го засича! Ако на 59 ден ( незнайно как отчетен), насиникът си появи нрава, значи според този велик закон роден от правните кретени от ППи ДБ излиза, че няма да има преследване от закона! Тези "юристи" от ППи ДБ направо разбиха всички мои представи до къде може да стигне идиотизма на някои депутати! И тези малоумници се захванали да поправят Конституцията ни, която бе написана от най-кадърните и начетени депутати от Великото Народно събрание! Не мога да повярвам, че това е истина. Сякаш сънуваме всички един филм на ужасите! Явно освен Вселената и човешката простотия е безкрайна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Авг 2023 22:11ч.

    Това наистина е интимна връзка, но не съдържа идеята за дом, затова не би трябвало да има връзка с домашното насилие. Ако говорим за насилие по причини ревност и т.н. чувство за собственост, това тръгва още от училище, където редовно се пребиват по такива причини. Законът за домашното насилие трябва да предпази само хора живеещи в общ дом и споделящи общи средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде сега кретените от ппдб

    07 Авг 2023 23:05ч.

    да дадат определение за ДОМ. Насилието в публичния дом, домашно ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Авг 2023 21:57ч.

    сега не разбрах ако двама от мъжки пол се сбият в леглото и последва смърт какво следва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпотия след простотия...

    07 Авг 2023 22:05ч.

    А документ ще издават ли за "интимна връзка"?Щото документа е важен. Или не?Моите съседи доскоро живяха на " взаимни начала"-(не е в Колонията), и 1 дете имаха, и къща си купиха ( до нас, затова ги наричам-моите съседи).И един ден гледам колата им украсена, и от жената разбрах че са се оженили...След години съжителство, без закони и колониални простотии.Махайте се от тая прогнила колония.Ще ви разкажат фамилията с простотии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагли и жалки политици

    07 Авг 2023 22:16ч.

    За тях човешката трагедия няма никакво значение. Но Господ ще ви накаже, рано или късно. Плащаме им заплатите да създават закони за да ни пазят, те правят закони за да пазят само себе си, плащаме на съдии и прокурори да отсъждат правилно и справедливо, те изопачават реалността и прикриват нарушители и престъпници. Докато не се уволнят всички, няма да има промяна. За какво са се събрали, като от сглобката и бастуна от ДПс, нищо добро не може да мине като закон. Я разтурвайте това НС народно събрание и нови избори, че хората ще побеснеят и може да стане страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курника с име българия

    07 Авг 2023 22:30ч.

    Няма домашно и недомашно насилие. Има насилие и точка. Насилието няма пол, цвят или възраст.Това са глупости останали от соца. Единствената "държава" в света, която не може да се отърси от чудовищата на миналото си. Колкото повече време минава, все повече вървят в обратна посока. Викат им българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВелОсопедист

    07 Авг 2023 22:34ч.

    Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички педерасти са евроатлантици

    08 Авг 2023 0:19ч.

    До един.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адвокат Вържитопков

    07 Авг 2023 22:37ч.

    За да е домашно насилие трябва да бъде извършено в домашна среда т.е. живеят под един покрив, споделят финансова и друга материална отговорност към дома, създават домашна атмосфера и среда, живота им е обвързан и зависим от дома. Текста изключва напълно домашната среда. Питам, колко трудно ще е на добър адвокат да обоснове липсата на основното изискване - домашна среда, за да се счита за домашно насилие? И как убийство в хипотеза на домашно насилие е различно от убийство извън нея? Абсолютни малоумници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докъде стигнахме, Боже

    07 Авг 2023 22:57ч.

    Това ще да е някакъв еретизъм или изкривяване на правата партийна нашингтонска линия... А питахте ли др. Тодар Жи... пардон, Бай Пън, който се явява говорител на душата на американската нация - трансджендърите, какво мисли Партията по тоя въпрос?! Аз съм сигурен, че нашите партньори по ЕС и НАТО ще дърпат уши и ще изключват от правешката атлантическа линия заради дисидентство всички прогасували дупетати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ви ли стана ясно

    07 Авг 2023 22:58ч.

    Че нищо няма да направят, само опитват да потушат общественото недоволство с глупости. Целта е да се обсъжда по медиите, да се натрапва нещо незначително като дъвка. Да не ви остане време да загреете какви измамници са. Те нямат капацитет, нямат познания, житейски опит, нямат професионален опит. Не ги ли виждате какви папагали са, за пример ще дам депутата Митев, този неориентиран младеж, ще ни определя правилата на живота, или пък депутата Рапър. Вие наистина си мислите, че парламента е видеоигра май? Стреляте се наужким. Само след година ще разберете народната любов в реални действия. Когато всички ресурси са изчерпани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В обобщение

    07 Авг 2023 23:00ч.

    От дописката и коментарите разбрах следното. Ако на 61-вия ден от както един мъж и една жена са се н...али се сбият - това е домашно насилие, дори всеки да си живее в собствен дом... А ако на 59-ти ден, от както двама гейове са се черясали за сефте, единият пребие другия в общото легло , под един покрив , където живеят - това не е домашно насилие... Моля някой да ме поправи, ако не съм разбрал добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Авг 2023 23:02ч.

    Разплакахте непеошниците ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    07 Авг 2023 23:36ч.

    Ха ха ха, бат, Бойко пак начука с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако някой срещне някой - в цъфналата ръж - и целуне този някой - някого веднъж, то нима ще знае всякой - де, кога веднъж - някого целувал някой - в цъфналата ръж?

    08 Авг 2023 0:42ч.

    Питекантропите опорочиха и Бърнс. Според тях всичко трябва да се документира, паметна записка - кой, кого, къде, кога. Нотариално заверени подписи и печат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташкомъдев

    08 Авг 2023 1:46ч.

    Усетиха се нещо но нищо ние ше ги харижем безвъзмездно на украйна, там кадировци ще ги посрещнат с бял чаршаф и овча лой за заден масаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оказва се че

    08 Авг 2023 1:48ч.

    Депутатската простотия няма край. Голяма излагация! Вече се питам в тоз парламент има ли поне 5-6 нормални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    08 Авг 2023 2:50ч.

    Ще ми се да разгледаме следния практически казус. Мъж и жена съжителстват в доказана по БДС интимна връзка. И двамата са химици, хабилитирани вишисти. Той е над 60, академик, Тя е малко по-млада, професор. Той поне 10 пъти месечно извършва един и същ ритуал. Съблича я преди лягане и я кара да се изкъпе. След банята я принуждава да застане мирно пред леглото им като гваррдеец на пост пред президенството. Изважда дебел червен флумастер и започва да пише химически формули по цялото й тялото - включително гърди, задник, mons pubis. Пише, после критично оглежда написаното. Чак след това й позволява да си легне. Понякого през нощта пали лампата, кара я отново да застане права и оглежда критично написаните формули. Въпросът е чисто юридически, а не химически - смята ли се този акт за домашно насилие и допустимо ли е той в качеството си на академик да иска от своята интимнна другарка тя да показва написаните върху нея формули на семинари в БАН?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старши асистент Менделеев

    08 Авг 2023 3:40ч.

    Уважаеми доц. Карачибук, колкото и да е странно, Вашият казус е déjà-vu. Пра, пра деда ми Дмитрий, през 1865 г. на заседанието на Съвета на физико-математическия факултет на Санктпетербургския университет, при любезното съдействие на пра, пра баба ми Феозва Никитична Лещева защитава докторската си дисертация „За съединението на алкохол с вода“. Лично аз, никога не си позволявам кощунството да смесвам алкохол с вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЮРИСТ

    08 Авг 2023 4:02ч.

    За да осъдиш някого за каквото и да било трябва да имаш доказателства , свидетели /най малко двама/. Как се доказва интимно насилие след 1 , 2 ,5 , 10 или 20 години ? Никак. Констатация - ненормалните са взели властта , но нормалните се събуждат. Бавно , но се събуждат от зомбираното си съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В края на крайщата резултата от "работата" на законотворците е:

    08 Авг 2023 11:39ч.

    Напънаха се Мравояда, секретарката му Надка и Безухов - яйцето министър и изсраха такова огромно, уникално и неповторимо л@йно именувано закон, което дори Валери Брумел не може да прескочи! Уникален "закон"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • простотия на куб

    08 Авг 2023 11:58ч.

    Вчера мегаглупаците от НС сътвориха мегапростотия. Значи, ако пребиеш жена на 59 ден от запознанството ви, това не е домшано насилие, ако я пребиеш на 61-вия ден, се счита за насилие. Ами ако прекратите връзката за два дни след 60 ден и почнете след това отново - кога се броят тези дни. А как ще се докаже пред съда кога точно връзката е станала интимна, за да почне броенето? И изобщо дали връзката е интимна или не. Всички се смяха на глас на тия простотии, но все пак ги гласуваха, защото така нареждат отвън и те са длъжни да изпълняват. Тези недоказуеми простотии и целенасочения политически натиск върху съдии и прокуратура се превръщат в удобен механизъм да изнудиш и осъдиш всеки, който ти е неудобен под тези предтекст. Това е целта. Утре ако трябва, ще гласуват, че земята е квадратна. Страната ни никога не е имала толкова посредствени, прости, нахални, нагли и безочливи управляващи. При това пълни родоотстъпници и национални предатели. Простотиите им родиха следния виц: Двама комшии се срещат и единият казва на другия: - Комшу, предлагам ти след 60-тия ден ти да биеш моята жена, аз твоята, за да няма домашно насилие! Е това е. Даже при комунизма нямаше толкова вицове, както за простотията на сегашните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализатор

    08 Авг 2023 13:32ч.

    Киро,за Ристо не ми дреме,но ти глупако тичаш към помийна яма и никой вече не може да те спре.Излъга 600.000 българи включително и мен,затова ти желая сгромолясване на предстоящите местни избори на 29-ти октомври."На добър път"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    08 Авг 2023 14:30ч.

    "доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура"'-удивителна несъстоятелност, всяка част на определението е или изцяло абсурдна, или неприемлива като цяло. Напр."сравнително траен съюз". Кой е критерият за 'сравнение'? Времето ли? И ако е периодът от време, как преценихте, че 60 дена за граница за мяра? С какво сравнявате изобщо? И как понятието за 'интимност', което е чисто субективно, се обективизира, за да стане чак юридически фундамент? По какво тази 'интимност' е различна от други интимности като преживявания, напр. преживяване на изкуство вдъхновение), вяра ( озарение, видение), наука ( откривателство)? Предложението няма нито логическа оправданост, нито юридическа издържаност. Следователно, приемането на този 'закон' с противоречиво основно понятие е сатиричен, а не законодателен феномен. За жалост сатирата е водеща в 'законодателството' сега. Но пък хармонира с гамата недопустимости на Правителството: искане за смяна на Националния празник, изпращане на оръжия и жива сила в Украйна, фашистка цензура на медиите, бойкот по презумпция на Държавния глава. Така сатирата извиква отвращението от тази незаконна власт, която прави ...закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Авг 2023 14:38ч.

    Е, поне на джедър-либерастите отново не им се получи, а това си е направо добра новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи