С бурни аплауси публиката в Загреб посрещна Софийската филхармония на 26 ноември

С бурни аплауси публиката в Загреб посрещна Софийската филхармония на 26 ноември

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С бурни аплауси публиката в Загреб посрещна Софийската филхармония на 26 ноември.Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров вече имаха свои фенове в залата, спечелени при предишното им гостуване там през 2019 г. В първата част, заедно с Веско Ешекнази те представиха блестящ Концерт за цигулка от Менделсон. Известният български цигулар разтопи сърцата и на загребчани с биса „Imagine” на Бийтълс в аранжимент за цигулка. Емоционалната интерпретация на Италианската симфония от същия композитор във втората затвърди реномето на състава като един от най-добрите оркестри, гостували в зала „Ватрослав Лисински“.

Концертът е част от съботния цикъл на залата, в който гостуват престижни състави от Европа, сред които Кралския симфоничен оркестър на Лондон с Василий Петренко, Симфоничния оркестър на Монреал, Чешката филхармония с диригент Семьон Бичков, Оркестърът на Лихтенщайн и др.

Вечерта завърши с покана за ново гостуване на Националния оркестър след ремонта на залата, която пострада при голямото земетресение през 2020 г. Очаква се тя да бъде затворена от 2024 до 2026 за пълна реконструкция.

Сред публиката бяха Н. Пр. Полсаника на България в Хърватска госпожа Генка Георгиева, зам.-министъра на културата г-жа Борислава Танева, много дипломати, генералния директор на зала “Лисински“ и др.

Концертът се осъществи със съдействието на Министерството на културата и Посолството на Република България в Загреб.

Италианската симфония от Менделсон ще звучи и на 12 декември в Берлин, когато Националният оркестър под палката на найден Тодоров ще изнесе своя първи концерт в голямата зала на Берлинската филхармония. Солист ще бъде Людмил Ангелов, който ще представи Третия концерт за пиано на Владигеров. Гостуването в Германия е по покана на Културния ни институт там.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Мери

    29 Ное 2022 14:20ч.

    Не се съмнявам. Българите (немалка част) са/сме талантливи и това ще ни спаси от огромните ни беди през последните 20-30 години. ВАЖНО: На български се пише и произнася ХЪРВАТИЯ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коректор

    30 Ное 2022 8:56ч.

    На български се казва “аплодисменти”, тъпаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    29 Ное 2022 14:27ч.

    бурни Ъплаузи >бг език майка плаче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Ное 2022 17:01ч.

    Аплаузи....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    29 Ное 2022 17:46ч.

    Съвременната публика на симфоничните концерти отдавна е загубила способността си вярно да оценява изпълнителнителското изкуство. Тя посещава концертите единствено заради социални контакти - да се види с нужните хора, да разходи нови тоалетчета и бурно да поръкопляска. Не притежава никакъв усет за добра и вярна интерпретация на музиката. Съдейки от дописката, така е станало и на концерта на Софийската филхармония в Загреб. Поредното еврейско сборище - от композиторите в програмата до солистите и спонсорите над 70% евреи. Това не е най-страшното - погледнете прегръдката между едно от Ешкеназитата и диригента Найден. Все едно се приветстват двама подпийнали оберкелнери. Толкова занемарени костюми на музиканти не съм виждал - провиснали, смачкани, абе тъжна работа. Софийската филхармония става все по-безличен оркестър и то не зрлади дрехите на диригента. А в Загреб аплаузите сигурно са били бурни - публиката обикновено ръкопляска, докато не угасне надписът "Край на аплодисментите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления,

    30 Ное 2022 10:09ч.

    Карачибук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи