Рюте показа нидерландските Ф-16 на Зеленски, потвърди доставката им за Киев

Рюте показа нидерландските Ф-16 на Зеленски, потвърди доставката им за Киев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нидерландия и Дания ще оставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви нидерланският премиер в оставка Марк Рюте, предадоха световните агенции.

Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айнховен, в южната част на Нидерландия.

Това е първото реално обещание за доставка на Ф-16 за Украйна и то бе поето само два дни след като САЩ дадоха зелена светлина за евентуална доставка на американските машини от Нидерландия и Дания, които притежават такива.

Рюте освен това заяви, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на Ф-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена.

Премиерът припомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя Ф-16, но на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна.

Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Президентът на Украйна, който пристигна по-рано днес в нидерландска военновъздушна база в Айндховен, разгледа самолети Ф-16, които притежава Нидерландия и които той се надява, че ще бъдат предоставени на Украйна.

В базата Зеленски, придружаван от нидерланския премиер в оставка Марк Рюте, разгледа две машини Ф-16.

Нидерландия преминава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, припомня Ройтерс. От 42-те самолета Ф-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

Дания също днес потвърди, че заедно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изявление на датското министерство на външните работи.  

"Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно сътрудничество със САЩ и с други партньори, когато условията за подобен трансфер бъдат изпълнени", се казва в текста на изявлението.

"Условията включват, но не се свеждат само до, успешната селекция, тестване и обучение на украински персонал, който да работи с Ф-16, както и необходимите разрешения, инфраструктура и логистика", се подчертава в текста.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като историческо, предаде Франс прес.

"Става дума за нов етап към засилване на украинския въздушен щит", подчерта той по време на визитата си във военновъздушната база в Айндховен.

Ден по-рано Зеленски посети Швеция, като основната цел на двете визити е да преговаря за предоставяне на изтребители от двете страни на Украйна.

В Швеция Зеленски декларира интереса на страната си да придобие шведски бойни самолети "Грипен". 

По време на срещата си с шведския премиер Улф Кристершон в събота той коментира, че самолетите "Грипен" са гордостта на Швеция и Украйна би се радвала " да сподели подобна гордост".

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи днес, че украински дронове са били свалени над Белгородска област, предадоха световните агенции. Руската противовъздушна отбрана е осуетила атаката и е свалила два дрона, допълва ведомството. В отделно изявление областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.

Източници: dnes.dir.bg, БТА

 

 

 

Коментари

  • The Man With No Name

    20 Авг 2023 20:23ч.

    Изтребителят е бойна платформа, пренасяща определен залп. Без ракети туй е просто зтренировъчна цел за ПВО на войските(пво на Страната е друга бира) на РФ. Украината и в момента има съветска техника в достатъчни количества. Просто няма джепане за тях(окачаш няколко тона под крилата за час полет)което е абсурд-точно Маяк в Киев произвеждаше ракетите з МИГ 29) Да им дадеш платформа без боеприпаси е да пуснеш още мишени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докога ще плащаме масрафа на реа расисти

    20 Авг 2023 20:24ч.

    Жестокостта е от двете страни, като на война. Спрете ги, та да живнем и бедните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефа

    20 Авг 2023 20:27ч.

    hmmm, простете, но повече ме интересува, какво стана с нашите F16, дали вече са готови за доставка на братска Украйна? Да помогнем на братята ни там, като им подарим наште самолети! Украинците завинаги ще са благодарни за безкористната ни любов към тях. Така трябва и ще бъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефа

    20 Авг 2023 20:28ч.

    Пак съм аз. В Украйна не останаха трактористи по земеделските полета, не останаха безстрашни от огъня металурзи, във фабриките вече няма опитни механици... всичко е мобилизирано и яко мре на фронта. Икономиката на Украйна е в колапс. Да помогнем на нашите братя, пращайки им свежи подкрепления от трактористи, булдозеристи, леяри и механици от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами прати ако намериш

    20 Авг 2023 21:09ч.

    Тези професии бяха закрити у нас след 1997 година когато Костофф деиндустриализира България и разпродаде всичко за 1 лв. Сега тук виреят само меки китки, фашаги и слугинаж на посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    20 Авг 2023 21:10ч.

    Ние такива специалисти нямаме даже за нас. Но, в израз на добра воля, можем да им изпратим много от нашите политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Авг 2023 0:07ч.

    Страхотна идея! Нека всички политици вместо демагогия да докажат на фронта потенциала си. Ще дишаме без тях по-свободно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    21 Авг 2023 0:36ч.

    ...и стефчофци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да помогнем на нашите братя, пращайки им свежи подкрепления от трактористи, булдозеристи, леяри и механици от България!

    21 Авг 2023 11:24ч.

    Които също да бъдат мобилизирани. Хитро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    20 Авг 2023 20:40ч.

    Зеленски е споменал за получаването на 42 самолета като начало. Ако това е вярно, аз очаквам огромна ескалация на конфликта, което естествено ще рефлектира много негативно срещу България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно мнение от холандски

    20 Авг 2023 20:40ч.

    Нидерландия има 24 F16, а Дания има 27. Не може да дадат всички бойни самолети, тъй като доставката на новия F35 е много бавна. За да се дадат 40 бойни самолета, трябва има поне 100. Така само се удължава войната с повече смъртни случаи и Украйна ще стигне до никъде. Освен това въпросът е дали не е твърде късно, тъй като доставката ще бъде чак следващото лято. И защо самите САЩ не участват в доставката? Те имат доста свои собствени. Или САЩ се занимават главно с продажбата на собствените си оръжия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    20 Авг 2023 21:13ч.

    Европа разполага и Eurofighter Typhoon, който e идеален за разглабяне на съветска железария във въздуха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фидел

    20 Авг 2023 22:07ч.

    ЕуроФайтера е като Трабант съпоставен със СУ-35/35S. По-сравним със СУ-27, който, както и да го погледнеш, пак е с превъзходство. Накрая и най-важния аспект - пилота. Руски пилоти срещу красдресърите чичо Ханс от Хамбург и чичо Зигфред от Амстердам, които от Понеделник до Петък са натовски бойце, а през уикенда на прайда? Сериозно???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вели

    20 Авг 2023 22:08ч.

    Що така си мислиш бе, евроатлантик? Щото Тайфун ти звучи яко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой

    20 Авг 2023 22:09ч.

    Ще го играе пилот на този тайфун

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СУ има същите

    21 Авг 2023 0:30ч.

    превъзходства като Луна 25, а специално 57, никой не го е виждал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко (21:30), евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    21 Авг 2023 1:32ч.

    Опорките днес много нефелни, бе! Козяк, незачет! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Авг 2023 21:23ч.

    спрете се с това оръжие веднъж изговорете думите мир и добросъседство направете финансов одит на украина хиляди млади хора загинаха заради вашата алчност за печалби милиони семеиства се почерниха спрете се 21 век е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партизанин

    20 Авг 2023 21:59ч.

    И какв о ще правят 2-3 самолета? И 30 да са, все тая. Откъде ще излитат, къде е наземното подсигуряване, къде ще кацат и кой ще ги поддържа след всеки полет? Това е машина, която се управлява от наземен команден център. Да бяха им пратили 2 тона дървени ножове, по-голяма полза щеше да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    20 Авг 2023 21:59ч.

    в-к „India Today“ (2019): „Мястото на F-16 днес във ВВС на Индия може да бъде само едно – и то е в музея на военната авиация. Желанието на Д. Трамп да ни продаде тези стари самолети е разбираемо. Но за какво могат те да са полезни на индийските ВВС? При евентуално противостояние с ВВС на Пакистан, те изобщо не могат да ни бъдат от полза...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пилот

    20 Авг 2023 22:10ч.

    Да, но на чертеж изглеждат абсолютно страхотно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лудостта продължава!

    20 Авг 2023 22:01ч.

    От време на време гледам ютуб канала на един 40 годишен украинец в САЩ (живее от над 20 год там и по същество си е американски възпитаник ).Не бях го гредал сигурно 4 месеца. Днес случайно излезе каналът му...Каза човекът:не разбирам как се дават имена на улици и площади на хора работили заедно с немците по унищожаване на украинският народ.Как отявлени нацисти се правят герои.Да, някой от тях като Бандера са искали свободна и независима Украйна, но те са били първи помощници на германските нацисти и са избивали свои.Украйна уверено лети към пропаст...Та такива ми ти работи български фашисти.Прометете скъпи демократи какво е включвал прословутият план ОСТ на германците.Но младото колониално и неграмотно поколение е редно да си изпие чашата на позора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трима граждани на Нидерландия са задържани за модерна нарколаборатория за прекурсори (амфетамини) в Омуртаг

    20 Авг 2023 22:33ч.

    Трима нидерландски граждани са задържани при разкриването на нарколаборатория за производство на прекурсори в село Врани кон, община Омуртаг. Съвместната акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС е проведена на територията на областите Търговище, Бургас и Разград. БНР ......... Братя холандци нидерландци наплискайте си лицата със студена водичка за да видите ясно, че ЖИВОТЪТ на всички живи твари е НАЙ-ВИСШАТА ЦЕННОСТ! И спрете да пращате на смърт други човеци. ............ Мистър Рюте, колко руснаци ще убиете с тези ваши нидерландски ефки, изчислихте ли, за да победи Зеления?! Спрете войната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голяма мъка

    20 Авг 2023 22:55ч.

    Зеленски може да отиде и на Байкунур и на Илианци, и все ще изглежда еднакво - все едно пазарува зарзават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    20 Авг 2023 23:01ч.

    Ся, прекурсорите не са мет. Освен това, дори да е , е евтино щастие на конкурентни цени. Всъщност пурви го въвеждат японците всв. Раздават го на работниците за да бичат двойни смени за Императора. В спомените на Манщайн "шофьорският шоколад" изрично е споменат-през ардените шофьорите карат по 72 часа без смяна. До 60-те е в свободна продажба из жял свят, до 91-а го имаше свободно, като каптагон, у нас.Аспирин с мет. Ползваха го студенти и манекенки ..инак Кинтекс го изнасяше за Красная в Афган и Амал в Ливан..та що подскачаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    20 Авг 2023 23:53ч.

    Стига сте се надхващали, тази война се води за икономическите интереси на САЩ с кръвта на украинците и парите на Европа. Войната е предизвикана от САЩ и само те могат да я спрат. Зависи от изборите за президент през 2024 година т.е. дали власта ще остане джендър-фашистите от ДП или ще премине в РП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    21 Авг 2023 0:46ч.

    Руския ВПК произвежда повече ПВО ракети от всички ВПК в целия свят взето заедно. На практика те все още почти не са използвани в Украйна. Явно скоро една малка част от тях ще се наложи да се ползват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги доставят при изпълнени условия

    21 Авг 2023 0:46ч.

    Интересно и срещу какво? Кой плаща? Самолетите са нищо без въоръжението. Няма кой да им достави толкова ракети и бомби колкото могат да изстрелват украинците. Дори да ги доставят най рано след две години ще могат да ги използват. Ние не сме готови още с логистиката за експлоатация на ф 16. А след толкова време я камилата, я камиларя. Но най важното ще стане като с танковете! Руснаците няма да отстъпят господството си във въздуха, а и ф 16 няма да го осигурят защото нямат възможност и не стига само желанието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    21 Авг 2023 1:37ч.

    Тия тъпаци, така ли не осъзнават, че по някое време ще останат без бойна техника ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои, поименно и по държави

    21 Авг 2023 2:52ч.

    Дай някаква статистика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор ама друг

    21 Авг 2023 1:43ч.

    Лично на ме ми е много любопитно кой плаща целия масраф ? Танкове самолети ракети и тн. Ама аджеба това пари струва та кой го плаща ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eдин от плащачите

    21 Авг 2023 2:42ч.

    Е така нареченият "европейски фонд за мир", а фондът се пълни от държавите, членуващи в Еврогейския съюз, т.е. и България е внесла някой и друг милион, съответно и Вие имате участие с някой лев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    21 Авг 2023 4:57ч.

    Междувременно в Украйна хората са помолени да дарят за чували за трупове! Украински доброволец моли публиката си да дари за чували за трупове, казва, че няма достатъчно, те бързо отлитат. Бих се тревожил за въоръжените сили на Украйна, бих им събирал съветски учебници по история. А командването на въоръжените сили на Украйна вече решава проблема с труповете с мобилни крематориуми. За тези, които са все още живи: на честота 149:200 обадете се на "Волга" Видеото можете да видите на: https://rutube.ru/play/embed/f078cb3217f789885d6706369f37b600

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меренето на бойни самолети

    21 Авг 2023 11:49ч.

    Сами по себе си, по характеристики, извадени от контекста на войната, е безсмислено. То би имало смисъл при "идеални" условия за въздушни сражения, но в реалната война никога няма такива. Ако приемем че сума сумарум Западът превъзхожда Русия в бойна авиация количествено , и има повече самолети 4-то, 4+ , 4++ и 5-то поколение от Руснаците, възникват куп уточняващи въпроси ? От които зависи приложението. Първо - каква част от западната авиационна техника може да се достави на украинците ? Очевидно - една малка, нищожна част. НАТО-вските страни не искат да се лишат от собствената авиация, подарявайки я на Украйна. Дават "останки" , дават 4-то поколение, което така и така ще се замества с Ф 35 ! Второ, дори да приемем че Западът е готов да даде повече МФИ , кой ще ги пилотира ? Украинските човешки ресурси са на изчерпване. Бойните им пилоти са останали няколко десетки. Тепърва трябва да се обучават на западни МФИ. Кога, къде, след колко време ще станат обучени ? Трето - най-важния въпрос, лигистиката ! Къде ще се базират украинските Ф 16 /Грипени, Тайфуни...хипотетично/ ? Ако са военни бази в Украйна -те са в обсега на руските ракетни удари. Не се иска особена точност - удряш два "Искандер"-а на "взлетная полоса" и базата става неизползваема за няколко дни. Освен това наземното обслужване ? Украинските летища НЕ МОГАТ да обслужват Ф 16 , може би могат частично "Грипен" , за другите МФИ да не коментираме... Разполагането на самолети в съседните НАТО-вски страни - Полша, Словакия, Румъния... за бойни мисии срещу Русия, не става. Обявява се война НАТО - Русия... Значи все пак трябва да излитат от украинска територия, няколко бази в Западна Украйна. Колко време ще трябва да летят Ф 16 до достигане зоните на бойните действия ? Поне половин час. Предостатъчно време руснаците да ги "видят" и да вдигнат срещу тях своите МФИ , които излитат от много по-близки летища, около Ростов, Крим, и дори от Мелитопол. Географията е изцяло в полза на ВКС РФ. Не трябва да се подценяват руските МФИ 4++ , Су 30 и особено Су 35 които могат да водят наравно , а и с превъзходство въздушен бой със леките МФИ Ф 16. Руснаците имат в близост и Миг 31 с далекобойни ракети за въздушен бой. Руски ракети въздух-въздух имат обсег до 380 км. в насрещен курс /макари за по-големи цели/ . И накрая руската ПВО е най-мощната в света. Руснаците и в момента свалят от своя територия украински въздушни цели дълбоко в територията , контролирана от ВСУ . Ф 16 не е стелт технология, "свети" на радарите ! Ще бъде свалян не по-зле от сегашните Миг 29 , Су 24 и Су 27 на Украйна... Всичко това се знае отлично от американците и западните им съюзници. Точно за това не се бърза с доставките за Ф 16. Чакат да избегнат неизбежните имиджови загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    21 Авг 2023 12:35ч.

    "А тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път"... ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нидерландия=Ниандарталци

    21 Авг 2023 16:27ч.

    Слуги Избиха ви един сингапурски полет и го приветствате или сте съочастнисти, жалко, нещастието е ви е вход Помисле ти си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи