Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват войници

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват войници
75 военнотранспортни самолета циркулират денонощно между Русия и Казахстан

Казастанските спецсили приключиха "прочиствателната операция" в центъра на град Алмати


Руски сили взеха под контрол летището в най-големия казахстански град Алмати, където 75 военнотранспортни самолета стоварват денонощно "миротворци" от десантните войски. Говорителят на Министерството на отбраната в Москва ген. майор Игор Конашенков съобщи, че за целта са мобилизирани 70 самолета Ил-76 и 5 Ан-124. Той  каза, че за командир на миротворческата операция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков, който е герой на Русия след участието си в присъединяването на Крим през 2014 г. и е командвал руската операция в Сирия.

 

Сердюков е командир на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко бивши съветски републики, обединени в Организацията на държавите за колективна сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан войници имат реален боен опит и веднага пристъпват към изпълнение на задачите си. "Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит", каза той. С руски транспортни самолети се превозват и войници от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан. 

 

Международната операция се оправдава с твърдение, че Казахстан е атакуван от "терористични банди", наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на "Ислямска държава". Твърди се също, че метежът се ръководи от беглеца банкер Мухтар Аблязов, който бил откраднал 6 млрд. долара и е осъден задочно на доживотен затвор, докато се укрива във Франция.

 

Властите в страната обвиняват протестиращите граждани, че са разбили няколко магазина за оръжие, и затова президентът Токаев е издал заповед на полицията и армията "да стрелят на месо". Вътрешното министерство съобщи, че до днес са задържани 3811 души, 26 са убити, а други 26 са ранени. Тези данни изглеждат силно занижени, защото още вчера се говореше за десетки убити и над хиляда ранени.

 

В телевизионно обръщение президентът изключи мирно разрешение на конфликта: „Екстремистите не свалят оръжие, продължават да извършват престъпления или да се подготвят за тях. Борбата с тях трябва да продължи докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен.“ Той отхвърли призивите за преговори с протестиращите. „Каква глупост. Какви преговори с престъпници и убийци?“, възмути се той.

 

Германия и Франция изразиха днес тревога от нарастващото насилие и призоваха към сдържаност властите в Казахстан и притеклите се на помощ чуждестранни сили.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Так держать

    07 Яну 2022 14:44ч.

    Спукаха балона на англоезичниците, преди да са успели да го надуят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • karabastun

    07 Яну 2022 14:46ч.

    Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и помагат на Казахстан да се спаси от гражданска война. Но трябва да се поставят и някои условия: 1.Да се признае Крим 2. Да се върне кирилицата 3. Руският език да стане втори държавен език като в Киргизия 4. Да се изгонят антируските НПО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • karabastun на 07.01.2022 в 14:46

    07 Яну 2022 14:56ч.

    последното е задължително

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    07 Яну 2022 15:07ч.

    А защо "миротворци" е в кавички?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Край

    07 Яну 2022 15:10ч.

    със зелените сертификати за майдани, нежни, цветни и други авантюри в двора на Баба Меца и околностите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво МОЧА-та

    07 Яну 2022 15:19ч.

    Аз съм все по-уплашен и непрекъснато се озъртам по улиците да не ме приберат руснаците, ако вече са дошли и у нас. Дори престанах да ходя нощем до Паметника на Съветската армия за да го цапам с блажна боя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А защо "миротворци" е в кавички?"

    07 Яну 2022 15:20ч.

    Е как защо: Когато НАТО, без да обяви война, бомби Югославия или нахлува в Ирак - това е миротворческа мисия. Когато по молба на законно избран президент въз основа на сключени договори руски войски влизат в Сирия, Казахстан и другаде, за да изгонят чужди проксита кръволоци или да възспрат превратаджии, това е агресия. Ако някой от нас погрешно смята, че това е законна миротворческа мисия, той просро не е вникнал по същество в обективността, отговорността и независимостта на българската журналистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    07 Яну 2022 15:22ч.

    Е, то и "престъпници" е в кавички.. Изобщо - целият ни достъп информация, журналистиката, ценностите и живот в тоя "прекрасен ЕС" трябва да са в кавички ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същото и

    07 Яну 2022 15:29ч.

    за домакина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кавичките са нищо в сравнение с квалификациите в други БГ медии:

    07 Яну 2022 16:14ч.

    "ръководената от Русия военна интервенция в Казахстан".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо кавички бе!

    07 Яну 2022 16:57ч.

    Ами какво са?Ако са говедата от ФАЩ стрелящи по що де се движи са миротворци без кавички....Обожавам тая статия.Пълна с омраза.Тия "бунтове" за 20 копейки много спонтанни бе.Да не вярваш.И властта да се нагъ$и .....при хилядите разбити магазини,коли,учреждения ли?Има разлика между манифестация (демонстрация) и тотално рушене.Единият "елит" краде по малко там и се скараха вероятно.А ако някой фоб не знае-има договор за взаимопомощ в рамките на бившият СССР. И не се кахърете за там,ами си гледайте своята градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Яну 2022 21:02ч.

    Как не ги е срам, тия лоши рсунаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • stoev

    07 Яну 2022 21:16ч.

    Да дойдат и тук и да УмироТворят Омикрона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи