Руският посланик призова САЩ да не изпращат на Украйна ракети с голям обсег

Руският посланик призова САЩ да не изпращат на Украйна ракети с голям обсег

Снимка: ТАСС

Руската страна се надява, че здравият разум ще надделее и САЩ няма да изпратят на Киев ракети с голям обсег. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като бе помолен да коментира появилата се в американски медии информация, че Белият дом се готви да достави на Украйна ракетни системи за залпов огън, предаде ТАСС.

"Подобна информация трябва да бъде внимателно проверена. В момента изхождаме от изявлението на говорителя на Пентагона Джон Кърби, че окончателно решение по този въпрос не е взето. Надяваме се, че здравият разум ще надделее и Вашингтон няма да предприеме подобна провокативна стъпка", заяви руският дипломат, цитиран на страницата на посолството в Телеграм.

Си Ен Ен съобщи по-рано, позовавайки се на неназовани представители, че администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие.

Администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие, които сега са основното искане от страна на украинските представители, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица.

Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ и помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, твърдят източниците на телевизията.

Високопоставени украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, през последните седмици молят САЩ и техните съюзници да им предоставят ракетни системи за залпов огън. Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват ракети на стотици километри - много по-далеч от която и да е друга от системите, с които Украйна вече разполага. Според украинците това би могло да промени хода на войната.

Друга система, която Украйна иска, е системата за залпов огън с висока проходимост (HIMARS).

Администрацията на Байдън от седмици се колебае дали да изпрати системите на фона на опасенията, изразени в Съвета за национална сигурност, че Украйна може да използва новите оръжия за нападателни атаки на територията на Русия, твърдят служители.
 
Министерството на отбраната на САЩ не потвърди информацията на Си Ен Ен, че администрацията на Байдън се готви да изпрати ракетни системи с голям обсег на действие в Украйна, посочва АП. 

"Със сигурност имаме предвид и сме наясно с исканията на Украйна, частни и публични, за ракетна система за залпов огън. И аз няма да изпреварвам решения, които все още не са взети", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Уилт

    28 Май 2022 8:29ч.

    Ама разбира се, украинците нямат право да защитават страната си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    28 Май 2022 9:11ч.

    Това тяхна страна ли е, или открадната територия? Добруджанците също имат "право да защитават" областта си, обаче в границите на България. Не така стана с македонците, обаче по иманентната ти логика, ти явно си на страната на северомакедонските крадци на история и територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо да е открадната територия?

    28 Май 2022 9:18ч.

    Така се е получило в миналото. Москва така е очертала границите, после са се разделили. Той и Хитлер е почнал с тези аргументи. Австрия, Судетите, после останалата Чехословакия и всичко това още преди истинската война. А Колективният Запад му уйдисвал, за да има мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    28 Май 2022 9:35ч.

    Големите империи не разчитат на случайности - зад всяка привидна случайност или "получаване" обикновено се крие небудно съзнание или откровено предателство. Господ рано или късно слиза да си прибере вересиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    28 Май 2022 10:03ч.

    Нямат разбира се, те страна нямат, това са руски земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    28 Май 2022 11:25ч.

    Уилт е нискотарифен американо-турски трол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    28 Май 2022 13:26ч.

    Нали бяха фашисти, бе Мунчо ? Сега станаха руски земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    28 Май 2022 15:09ч.

    Не съм нискотарифен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Май 2022 8:35ч.

    ами очевидно кинжалите и калибрите ще калибрират Киев и Лвов....укронациките са пълни нещастници и си заслужават всичко, което им се случва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Май 2022 8:37ч.

    Дълбокият стратег и изключителен анализатор Тов.ЗИП е убеден, че реднеците нямат топки за подобен ход защото Русия вече обяви, че това е преминаване на "червената линия". Ако все пак се случи най-вероятно Киев ще бъде разрушен и ще се нанесат превантивни удари по Полша и Румъния....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Май 2022 8:57ч.

    Изказването на Небензя има протоколен характер - "Да не кажете, че не сме ви казали". Нищо не може да помогне на хохлите, а подобни оръжия ще променят характера на операцията и ще отпадне приоритетът "Минимизиране на броя на цивилните жертви".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    28 Май 2022 11:23ч.

    По-точно не може да бъде описано. Браво !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    28 Май 2022 9:11ч.

    Ескалацията продължава за радост на побеснелия комик. Явно последното което го интересува е спасяването каквото може от страната и народа му. Целият свят да се затрие ама неговото да е..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карибска криза 2

    28 Май 2022 9:15ч.

    Всичко, което САЩ са давали за въоръжаване на режима, ще им се върне пропорционално върху собствените глави под формата на заплаха и разрушения. Като начало, Русия ще даде нови ракетни технологии на Иран, Сирия и Венецуела. Освен това, гражданската авиация на Запада е заплашена от нападения на терористи с американски ПЗРК, изнасяни за режима на хунтата в укрорайха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    28 Май 2022 9:30ч.

    Някои пенсии днес съвсем са се размечтали за достигане до Ламанша, миене на сапоги в океана, концентрационни лагери в Белене и пр., в същото време Матушката им не може да вземе дори Харков за 100 дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • седем пъти мерИ, един път режИ

    28 Май 2022 9:46ч.

    Единственият принцип, който би трябвало да важи в тази ситуация е: след като те стрелят по нашите, ние стреляме по техните! Нямам предвид украинците въобще. Преди две седмици казаха - ако не спрат саботажите на руска територия, ще унищожим командните центрове, в които работят офицери от Израел и Англия. Ами чакайте, ако нещо стане - тогава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    28 Май 2022 10:26ч.

    Надяват се все още да сработи човешкото в тях. Обаче ония не мислят, разчитат само на продълговатия мозък и на словесно-агресивната бруталия. Такива са рептилните. Включвайки главния чрез Волята Божия, накрая Русия ги унищожава и тия едва после питат "Ма нас за шчо?".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    28 Май 2022 10:38ч.

    Руснаците заявиха, че част от оръжието, което САЩ предоставя, може да се появи в ръцете на американски екстремисти, на американска територия. Достатъчно е едно училище или супермаркет някой да го гръмне с Джавелин или един пътнически самолет да бъде свален със Стингър и доставките ще приключат. А вече виждаме, че стрелбите в САЩ, с много жертви, напоследък ескалираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямат предства че подобен клас ракети има и в Русия !

    28 Май 2022 11:48ч.

    Всяка атака по територията на РФ с далекобойни ракети от РСЗО ще доведе до незабавното унищожаване на местата на пусковете им. Ако те са на украинска територия, ще го отнесат украинците. Ако са извън украинска територия, по-зле за страните които са го допуснали. Не се залъгвайте с "членове 5 " и др. атлантически членчета ! Ще играе дебел мечешки член.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дзопино

    28 Май 2022 11:53ч.

    днес обявиха за още 2 свалени су25. абе наще къде са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    28 Май 2022 12:16ч.

    Нашите са в Безмер. Ама май са шпертплатови макети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи