Руски сайт преброи българските С-300 по регистрационни номера на участници в Гергьовденския парад

Руски сайт преброи българските С-300 по регистрационни номера на участници в Гергьовденския парад

Специализираният във войната в Украйна руски канал в Телеграм Рыбарь (над един милион последователи) публикува интересен анализ за готовността на България да помогне на Украйна с ПВО. Оригиналното заглавие на статията е "Трябва ли Украйна да чака системи за противовъздушна отбрана от България или как да определим броя на С-300 в една страна по регистрационния номер на автомобилите ѝ". Публикуваме превод на статията.

Миналата седмица един от нашите абонати засне пускови установки С-300, които се движат по пътя от Банкя към София. В конвоя е имало три превозни средства, придружени от автомобили УАЗ.

Това можеше да се приеме за подготовка за предаването им на Украйна, но случаят не беше такъв. В действителност автомобилите пътуваха към столицата, за да репетират парад в чест на Деня на храбростта, който се отбелязва в страната на 6 май.

И все пак в една толкова обикновена ситуация вниманието ни беше привлечено от регистрационния номер BA-105930 на едно от попадналите в кадър превозни средства.

Какво толкова специално има в него? Тази малка подробност помогна по неочакван начин да се отговори на въпроса колко С-300 всъщност има България и дали може да ги изпрати на въоръжените сили.

Какво показват официалните данни

В момента българската армия разполага с два дивизиона С-300П с по пет единици всяка. Всички те са прехвърлени от СССР през 1988 г. и все още са на въоръжение. Няма информация за препродажба на комплексите.

Изглежда, че 10 ЗРК с далечен обсег на действие са прекалено много за една малка държава и затова част от тях може спокойно да бъдат предоставени на трета страна, без да се загуби отбранителната способност. Например Украйна, която вече неведнъж е молила българските власти за тези средства за противовъздушна отбрана.

Вярно е, че официалните данни може да не отговарят на действителността: някои съоръжения може отдавна да са излезли от употреба и да остават в баланса само номинално. Отворените източници могат да помогнат да се повдигне завесата на секретността и да се определи реалният брой на боеспособните единици С-300.

Какво ни казват снимките и видеоклиповете

Решихме да проверим снимките и записите, публикувани в интернет, на ПУ на българската система С-300. Всички превозни средства имат уникални регистрационни табели от военен тип VA-######, което улеснява тяхното идентифициране.

В интернет бяха открити следните снимки:

➖Парад в София през 2009 г. - единици с номер BA-105929 и номер BA-105930.
➖Парад 2016 г. - инсталация с номер BA-105931.
➖Репетиционен парад 2019 г. - инсталация с номер BA-105930.
➖Парад 2019 - инсталация с номер BA-105929.
➖Снимка от полигона - инсталация с номер BA-105931.

Търсенето доведе до любопитни резултати: всички български С-300, попаднали на снимката в продължение на 14 години, са носили само три уникални номера. Сред тях е и BA-105930, видян вчера от абонат. 

Ситуацията е подобна и във видеото: същите три превозни средства могат да се видят на парадите през 2018 и 2019 г. Характерно е, че преди това изобщо има записани две ПУ: както на демонстрационните мероприятия през 2009 и 2016 г., така и на учението "Шабла" през 2015 г.

Въз основа на всички факти можем да кажем, че сега Българската армия разполага само с три пускови установки от системата С-300. Интересно е, че тази цифра съвпада с оценките на някои български наблюдатели отпреди една година.

Какво казва това на Украйна

В момента България не разполага със зенитно-ракетни системи от този тип, които би могла да прехвърли на друга държава, без да се лиши от този тип противовъздушна отбрана.

Не изглежда страната да разполага и със запаси от машини или дори компоненти: без руско обслужване 7 от 10 ПУ се използват вече почти 30 години единствено за поддръжка на оперативните единици. Ситуацията вероятно ще бъде подобна и с боеприпасите.

Ето защо изявленията на правителството в София за невъзможността да се доставят системи С-300 на Украйна изглежда са верни: българите просто нямат какво да предадат на ВСУ, освен единствените три единици. Функционалността на които, впрочем, също е под въпрос.

Като се има предвид изчерпването на запасите от съветско оръжие в Европа, както и ракетните отпадъци и загубите от руски удари, единственият начин да се подкрепи системата за ПВО на Украйна е да се доставят системи за ПВО от западен модел. В противен случай украинските въоръжени сили наистина няма да имат с какво да защитават небето в средносрочен план.

 

Източник: Рыбарь

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

  • Кво общо имат военните трътеи с Георги Победоносец

    04 Май 2023 21:27ч.

    Не рахатясващ религиозен фетиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русский рибар

    04 Май 2023 21:31ч.

    Доказахме по научному, че на българския рибар гащите са скъсани . Молодцы, удача !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че откъде ги намериха тия съветски ракети?

    04 Май 2023 21:37ч.

    Седесарите не ги ли нарязаха още тогава, когато режеха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Май 2023 21:38ч.

    Нищо не е нарязано, всичко отиде в Сърбия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нато и евроценностите къде са блеели?

    04 Май 2023 21:43ч.

    Как са допуснали да ни остане съветска ракета или танк? Как са ни приели в голямото демократично и свободно семейство с тия ръждиви и кървави сърпичукове и петолъчища??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Май 2023 21:37ч.

    На Усрайна даряваме 16 бр. F 16 ... саш като ги начертаят, да им ги изпратят и без тва не ни вършат никаква работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    04 Май 2023 21:38ч.

    Няколко поправки. Първо, става въпрос за 2 дивизиона, а не 2 дивизии (това е грешка на превода), това доколкото се сещам беше информация от Уикипедия. Второ, като организация системата за ПВО е изключително недостатъчна. По теория едно време имаше два вида ПВО - ПВО на страната към ВВС и ПВО на войските под командване на сухопътни войски. Не съм врачка за С-300, но има още два полка от т.н. бившо ПВО на войските с други комплекси, които ме съмнява, че ако не са харизани, то в скоро време може да изпратят част от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Май 2023 21:41ч.

    Тях краварите ги взеха да ги разучават, ама се хванаха за големите пръсти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    05 Май 2023 2:55ч.

    понеже съм служил в ПВО-имаше 5-6 дивизиона със старите руски ракети. Беше постоянно дежурство 24 часа 7 дни в седмицата, със сухи тренировки-поне 25 на месец. Предполагам, че и сега е така, и тази, които броят автомобилите на парадите, ми приличат на вица за Иванчо и гащите му:-) Много досадна служба беше, защото не можеш да се отдалечиш на повече от 3 минути от бункера на щаба. Даже понякога си в банята, и сирената свири...И понеже общо взето беше скука, особено втората година, взех допълнителен изпит за планшетист, даваха 3 допълнителни дни отпуска за втора специалност ако вземеш изпита. По онова време нямаше много самолети над БГ и всичко, което летеше, го отбелязвахме на планшета...например около 11 часа сутринта от София за Москва всеки божи ден излиташе "краставичаря"-със зеленчуци за руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    05 Май 2023 3:06ч.

    вица, който ми прилича на броенето на автомобилите; Иванчо 2 дни не посещава училището, на третия ден отива и учителката го пита защо е отсъствал:"Ми другарке, аз имам само едни долни гащи и майка ги изпра, и не исках да идвам на училище без гащи". "Добре, ами втория ден защо не дойде като гащите са ти били вече сухи?" Иванчо: "аз тръгнах към училището на втория ден, но то пътя е покрай твоята къща, и видях на балкона, че твоите гащи са мокри и окачени на въжето да съхнат, и реших, че няма да дойдеш на училище"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладък,

    05 Май 2023 11:24ч.

    сигурно си служил бащ в щаба, а не в някой от дивизионите.. По времето на БНА маше 4 бригади с по 8 огневи дивизиона всяка, + 1 технически дивизион към тях, в него се сглобяваха и съхраняваха изделията.. Основно оборудвани с комплекси "Волхов", "Двина" и "Нева". От С-300, никога не сме имали повече от един дивизион...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С-300 и C-200 от Wikimapia

    05 Май 2023 12:10ч.

    В Уикимапия американците са отбелязали дивизиона С-300 в близост до манастира на билото над Банкя, затова и колите идват от там. С-200 имаше по пътя от София за Петрохан, но поделението отдавна го закриха. С-200 има и в Южна България, както указва Уикимапия. В Уикимапия ги няма само номерата на военните и на частните автомобили. Затова, когато ви снимат американците от GOOGLE MAPS, не се радвайте, а питайте защо им се позволява...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мехехе

    04 Май 2023 21:43ч.

    Абсолютна глупост. Да не мислите, че България си е свалила от бойно дежурство всички установки за да ги показва на парада? Със сигурност има дост аповече, които си дежурят на съитветните места, а на паради участват само част. Даже може да са макети. Някой гарантира ли, че в тръбите има ракети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойно дежурство?

    04 Май 2023 22:14ч.

    Вие се шегувате! След толкова боклук военен министър през последните 30 години?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    04 Май 2023 22:18ч.

    Какви ракети в тръбите?? За парад .. хах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    04 Май 2023 23:55ч.

    Не е трудно България да бъде унижена, но не е нужно. С каква цел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преброил руския сайт, ама друг път

    05 Май 2023 2:16ч.

    Те броят само кюнците, ама не знаят, че вътре няма нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ефтини кьорфишеци

    05 Май 2023 7:11ч.

    мола спрети са да взривявати секи ден гладни прукорори. чи сми прости, аи, ама вол за мезе не бива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Май 2023 7:20ч.

    Броене му майката.Според Бродски западната цивилизация е "цивилизация на броенето". Поредни видеа от войната.Руски спецчасти минават през украински окопи и намират тела на украински войници.... https://t.me/boris_rozhin/84724?sing

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    05 Май 2023 9:06ч.

    Руснаците пропускат, че ние си падаме малко цигани, а циганите, както е известно, имат навика да живеят по много на един и същи адрес. Установките всъщност са 42, но всичките имат едни и същи регистрационни номера, къпят се веднъж дневно и отговарят на името "Теофил".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    05 Май 2023 9:14ч.

    Руснакът в случая е некомпетентен, на паради излизат само празни учебни, небоеспособни ракети. Но С300 е едно много добро оръжие, а американските "невидимки" в Югославия, сърбите сваляха с още по-стари комплекси. За съжаление на сбърканяците - западоиди у нас! ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БГ Военни - дано си направите някакви изводи!

    05 Май 2023 9:15ч.

    За съжаление нашите военни много подобни разкиващи неща не са помислили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    05 Май 2023 9:41ч.

    А дали не сме дали някои за/на части?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украински рибар в руски канал

    05 Май 2023 11:52ч.

    лови риби за Украйна. Така тихо, тихо ще отмъкнат от България не тези три, а останалите седем зенитни коплекса С-300 и нашите новоеничари и дупедавци ще обявят, че са ги снели от въоръжрние като уж негодни!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Poncho

    06 Май 2023 23:20ч.

    В нет а има файл с данни за обществена поръчка за С300, там са описани бройки, с. номера, тип и т.н. Не е голяма тайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Poncho

    06 Май 2023 23:20ч.

    В нет а има файл с данни за обществена поръчка за С300, там са описани бройки, с. номера, тип и т.н. Не е голяма тайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи