Руски съд национализира сладкарска фабрика на бившия украински президент Порошенко

Руски съд национализира сладкарска фабрика на бившия украински президент Порошенко

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Октябърският районен съд в Липецк, Русия национализира акциите и дяловете на две руски структури на корпорацията "Рошен" на бившия украински президент Петро Порошенко (дейността му е обявена за екстремистка и забранена със същото решение) - базираната в Липецк сладкарска фабрика "Рошен" АД и "Рошен" ООД. Това съобщи обединената пресслужба на съдебната система на региона.

Става дума за акциите на АД "Липецка сладкарска фабрика "Рошен", както и за акциите в LLC "Рошен" - 94,9976%, собственост на Централноевропейската сладкарска компания, и 5%, собственост на бившия изпълнителен директор на LKF Олег Казаков.

Дейността на Петро Порошенко (който е президент на Украйна в периода 2014-2019 г.), сина му Олексий Порошенко (народен представител на Украйна през същия период) и Олег Казаков е забранена в Русия "във връзка с осъществяването на екстремистка дейност".

Решението на съда по административното дело е "обърнато за незабавно изпълнение", но може да бъде обжалвано.

Изданието "Комерсант-Черноземье" описва как заводът в Липецк е загубил привлекателността си за потенциални инвеститори:

Липецката сладкарска фабрика (ЛСФ) "Рошен" (част от корпорацията "Рошен" на Петро Порошенко), която спря дейността си за неопределено време поради запор на имущество, губи потенциалната си конкурентоспособност на пазара и привлекателност за инвеститорите. Докато "Рошен" търси купувачи за завода, стойността на нетните активи на завода е спаднала с 13% до 3,8 млрд. рубли през годината и не е известно колко дълго ще продължи забраната за продажба на предприятието. Украинските собственици могат да плащат за престоя на фабриката още дълги години, а инвеститорите, които нямат гаранции, че наказателното дело за възстановяване на ДДС от предприятието ще бъде прекратено и политическата "следа" ще бъде премахната, не се интересуват от актива, смятат експертите.

Влошаването на перспективите на ЛКФ "Рошен" е констатирано в наскоро публикувания отчет на дружеството за 2019 г. От него следва, че заводът не планира да възобнови работа в краткосрочен план. "Като се вземе предвид натрупаният опит, критично се оценяват съществуващите недостатъци в работата на ... се планира да се приложат мерки, свързани със спиране на производствената дейност за неопределен период от време поради неблагоприятни промени в пазарните условия", - такова решение е взел Съветът на директорите на дружеството.

Поради влиянието на геополитически фактори компанията е принудена да преустанови производствената си дейност

През 2017 г. беше извършено пълно спиране и консервация на всички инфраструктурни съоръжения. Дружеството, разполагащо с факторите и инструментите на конкурентен субект на пазара на сладкарски изделия през последните няколко години, може да не е в състояние да изпълнява задълженията си в бъдеще при нормални условия на бизнес", се посочва в доклада.

Това се потвърждава от влошаващите се финансови показатели. Според резултатите за 2019 г. нетната загуба на фабриката възлиза на 366,23 млн. рубли (година по-рано - 182,43 млн. рубли). Размерът на нетните активи е намалял с 13% до 3,82 млрд. рубли от 4,38 млрд. рубли през 2018 г. Фабриката запазва 39 служители, а "като се вземат предвид настоящите обстоятелства", компанията счита резултатите от 2019 г. за "задоволителни". Ръководството на завода вижда основната си задача в "намаляване на загубите": "Но при липсата на промени по отношение на въздействието на геополитическите фактори, перспективите за развитие са трудни за прогнозиране".

В допълнение към поддръжката на спрените съоръжения, в доклада се посочва, че данъчните плащания са основното перо от разходите на фабриката. През февруари 2020 г. Върховният съд отхвърли искането на LKF за възстановяване на пропуснатия срок за подаване на касационна жалба срещу решенията на три инстанции относно допълнително начислените данъци в размер на 361,6 млн. рубли и глобите по решението на Федералната данъчна служба от юни 2015 г. Основанието за данъчната ревизия е строителството на фабрика за сладкарски изделия и дистрибуционен център в село Косиревка, извършено от ООО "Металимпрес" от Нижни Новгород. Според Федералната данъчна служба разплащането с главния изпълнител е извършено на завишени цени, което е позволило на LKF да получи неоправдана полза при възстановяването на ДДС. LKF плаща 361,6 млн. рубли и след това се опитва да възстанови срока за обжалване, но не успява.

Сега LKF се опитва да оспори други допълнителни данъчни оценки от данъчните власти, чието производство зависи от подробностите на решението за 361,6 милиона рубли и поради това е спряно. Но фабриката все още не може да постигне успех в съда. Така през август 2020 г. Арбитражният съд на Липецка област отхвърля иска на LCF, който оспорва налагането на отговорност за 43,3 млн. рубли. В края на август е възобновено производството по иска на ЛКФ срещу данъчните власти за 48,5 млн. рубли. Все още тече производството по иска на завода за обявяване за незаконна на ревизията на ФТСУ от ноември 2015 г., според която дружеството трябва да плати още 374 млн. рубли данъци. А на 2 септември LKF подаде молба за възобновяване на производството по делото за допълнително облагане с данъци в размер на 30,5 млн. рубли в съответствие с решението на данъчните власти от 2014 г.

В какво състояние е запазена липецката фабрика "Рошен"?

Основният проблем, който пречи да се намери инвеститор, също остава нерешен. "Басманният съд в Москва отвреме-навреме удължава запора на парцелите под завода", заяви вчера Олег Казаков, директор на липецкия завод, пред "Комерсант-Черноземье", когато бе попитан за напредъка в намирането на инвеститор. Съдът забранява продажбата или отдаването под наем на имуществото на завода, включително на земята, но разрешава дейността му. Арестът е наложен през 2016 г. в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери (част 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация): според разследването през 2012-2013 г. LKF изпраща фалшиви документи на данъчните власти за уж извършени през 2012 г. работи по изграждането на сладкарска фабрика на обща стойност над 1 млрд. рубли, което уж води до незаконно възстановяване на над 181 млн. рубли. ДДС. След това Рошен консервира предприятието през април 2017 г.

От централата на Рошен не отговориха на обажданията на "Комерсант-Черноземье" вчера. Г-н Казаков се затруднява да предположи колко време и колко пари ще са необходими на новия инвеститор, за да рестартира фабриката: "Рошен няма планове да рестартира производството си самостоятелно, това беше обявено отдавна. Колко бързо и скъпо ще бъде рестартирането на завода зависи от това какво точно ще иска да направи инвеститорът в завода". Припомняме, че по-рано украинските собственици обявиха намерението си да преместят основните активи и да оставят в Русия "само парче ръждясал метал", но цялото основно оборудване беше консервирано. От 2015 г. насам на пазара се говори за интерес към фабриката от страна на холдинга "Славянка", структурите на Сбербанк и търговеца на дребно "Магнит", а украинското ръководство на "Рошен" смяташе, че интерес към фабриката проявява руската "Обединена сладкарска компания". Но нито една от тези компании не е потвърдила публично интереса си към актива.

Администрацията на Липецка област не можа да отговори на запитването на "Комерсант" за участието на длъжностни лица в решаването на проблемите на консервираното предприятие.

Въпреки че предполагаемо незаконно получените 180 млн. рубли, които фигурират в наказателното дело, вече са възстановени, случаят "безкрайно се доразследва в търсене на нови обстоятелства".

Арестът не е отменен: при тези условия само инвеститор, тясно свързан с държавата, е уверен в скорошното приключване на делото, казва Алексей Антонов, главен анализатор на групата компании Alor. Според него консервираното оборудване може да остане гарантирано работоспособно в продължение на половин година: "За външен инвеститор показателите на завода нямат значение, тъй като при всички случаи тези активи са токсични по политически причини, стойността им условно е равна на стойността на сградите и земята под тях." "Хартиената стойност на нетните активи на завода може да падне три или четири години преди фалита, а този период може да стане още по-дълъг, като украинските собственици финансират загубите на актива в Липецк. Най-логичното нещо за "Рошен" би било да обяви завода в несъстоятелност", смята г-н Антонов.

Източник: kommersant.ru

 

 

 

Коментари

  • Коментар

    19 Фев 2024 18:17ч.

    Ами сега как ще папкаме шоколадите "Roshen"? Като станат руски, ще ги забранят у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    19 Фев 2024 19:09ч.

    Ще продължиш да имаш на разположение автентичната украинска алхимия. Без мита, без проверки за качество и съставки, а и без "устойчиво добито какао" (плачи, Аналена!).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Фев 2024 19:54ч.

    марката " РОШЕН " е кръстена на Ротшилд от евреина Петр Валцван ..........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    19 Фев 2024 20:27ч.

    Марката "Рошен" не знам на кого е кръстена, но е собственост на Шоколадовия крал По-Рошен-ко. Ако искаш им питай маркетинг отдела в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Фев 2024 20:37ч.

    Истинската му фамилия е : ВАЛЦВАН ! Като ги разбираш тези неща какво е истинската фамилия на бившия министър на отбраната Валентин Георгиев Александров !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомире,

    19 Фев 2024 21:42ч.

    Валцман, а не Валцван

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Фев 2024 17:36ч.

    Нещо си се затруднил с бившия военен министър . Няма го в нета да те предупредя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rtoday

    19 Фев 2024 18:29ч.

    Съединените щати трябва да предоставят помощ на Украйна не безплатно, а под формата на заеми или в замяна на минерали. Това мнение изрази сенаторът републиканец, който е и пълен русофоб - Линдзи Греъм. „Искам да превърна пакета от облекчения, в заем. САЩ има дълг от 34 трилиона долара. Украйна има минерали, има и много ресурси (...) Ако направите всичко това по този начин, мисля, че можете да получите много гласове (за предоставянето помощ на Киев) в Камарата на представителите и Сената“, каза Греъм .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Фев 2024 18:50ч.

    Още като стана президент прехвърли управлението на руските си активи на Ротшилд-Европа.. .може да се мислят за големи мениджъри, но не разбират

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Фев 2024 18:51ч.

    ...как се прави бизнес в постсъветското пространство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бацко, духчо, икономический корифеино!

    19 Фев 2024 19:02ч.

    Разкажи нам, несведующите, като как се прави съответният бизнес! И ако може без соросоидно-козяшки евро-нещо си опорки! А со факте, че да те разберем! Не можеш! Тогава - незачет! И, седни си, Слаб 2! Анадънму

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми той е пред фалит

    19 Фев 2024 19:06ч.

    Тия л..на кой ги купува???!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питай в България

    19 Фев 2024 19:10ч.

    Щом ги има навсякъде, значи все някой още ги купува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори българия

    19 Фев 2024 19:33ч.

    Ами тя България е превърната в тоалетна,л..йна навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Фев 2024 19:49ч.

    отдавна трябваше да се национализира тои е гл виновник за воината избяга наи позорно и се скри в сащ не желае да се бие за родината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепям

    20 Фев 2024 3:09ч.

    Той настройваше украинци срещу руснаци: https://www.bitchute.com/video/SPsyHsTS4vh2/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мина

    19 Фев 2024 20:03ч.

    Това не беше ли фирмата , която продаваше шоколади с живи червеи. Сигурно са нов вид , устойчив на високи температури, завъдени някъде около Припят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    19 Фев 2024 20:08ч.

    Време беше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много бързате с изводите

    19 Фев 2024 22:21ч.

    за шенкича.....да не останете изненадани....много скоро....за кого играе...не случайно има заведени дела-за едни ми ти работи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи