Руски медии: Китай иска да превземе Сирия без бой

Руски медии: Китай иска да превземе Сирия без бой
Китай иска да превземе Сирия без бой, пише "Независимая газета". Според арабското издание "Ню Халидж" Пекин смята да изпрати специални сили в подкрепа на Асад. По данни на "Ню Халидж" в Сирия може да бъдат изпратени китайските специални подразделения "Сибирски тигри" и "Нощни тигри", а решението е взето с оглед дейното участие на хиляди бойци от терористичната уйгурска групировка "Ислямска партия на Туркестан" в сраженията на сирийска територия, ппише dir.bg.

 

Експерти напомнят, че подобни съобщения е имало и преди, но не отричат, че Небесната империя разчита да сложи ръка на следвоенна Сирия. Обаче става дума за икономически, а не военен контрол. Още през 2016 г. постоянно плъзваха слухове и изтекли сведения, че Китай всеки момент ще започне да праща войски в Сирия - санитарни батальони, охрана и т. н., посочва пред "Независимая газета" ориенталистът Алексей Маслов.Всъщност оттогава насам Китай не е изпращал никого никъде. Затова пък наскоро бе съобщено, че КНР е готова да участва в следвоенното възстановяване на Сирия, дори с хуманитарна помощ.Напълно в духа на Китай. Сиреч той е готов да инвестира средства в Сирия - във възстановяване на стопанството, в контрол върху някои територии и така фактически да се възползва от победата на руските и на американските войски, казва експертът.Защото Китай инвестираше огромни пари още в предвоенна Сирия. Става дума за милиарди по различни оценки. КНР на практика изгуби тези пари. Сега Пекин иска да възстанови икономическото си влияние и да обере плодовете от чуждата победа, допълва той.Същевременно Китай винаги заявява: "Днес подкрепяме официалния режим" в Сирия. С други думи, ако страните примерно се споразумеят и Башар Асад се оттегли, Китай ще сътрудничи с всеки друг режим, отбелязва руският ориенталист.Сирийските демократични сили, включващи главно кюрдски формирования, може да станат част от националната армия, ако се постигне компромис в политическото уреждане на кризата. Това заявява пред "Известия" говорителят на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Абд Салам Али."Ако бъде намерено приемливо за всички решение, присъединяването на СДС към сирийската армия ще бъде логично развитие", посочва Али."Никога не сме поставяли въпроса да се обособим или отделим. Напротив, кюрдите настояват правата им и правата на другите етноси да бъдат затвърдени в рамките на единна Сирия", изтъква той.Депутати от сирийския парламент отбелязват, че кюрдите са неделима част от обществото и ако са готови да следват интересите на страната, няма да има никакви пречки за обединяване на формированията им с официалните въоръжени сили.Според експерти този сценарий ще заздрави суверенитета на държавата и ще успокои Анкара, която смята кюрдските организации за терористични, допълва "Известия".

 

 

Източник: dir.bg

 

 

 

Коментари

 • опашати лъжи

  30 Ное 2017 16:09ч.

  Каква победа на американски войски бълнуват тия от тоя петоколонен вестник бе?! Те имат ли представа къде точно американци са победили в Сирия и кого?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  30 Ное 2017 19:43ч.

  Китай е като цивилизацията на мравките в забележителния роман на Саймък “Градът”, непознаваема, неконтактна, всемогъща. Светът не си дава сметка, с какво се е захванал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чапай

  01 Дек 2017 15:25ч.

  само един може да се разпорежда в Сирия. Кой ще познае от първи път?!!!!!!!!?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи