Русия започна разрушаване на бомбардирания театър в Мариупол

Русия започна разрушаване на бомбардирания театър в Мариупол

Руските власти в окупирания украински град Мариупол започнаха да разрушават по-голямата част от драматичния театър в града, където според украинските власти са били убити стотици при въздушна бомбардировка през март, предаде агенция Ройтерс.

Видео, публикувано на украински и руски уебсайтове, показва как тежка техника разрушава голяма част от сградата, като в същото време фасадата е оставена непокътната.

Украински официални лица осъдиха разрушаването като опит да се прикрият смъртните случаи при бомбардировката на 16 март и да се заличи украинската култура. 

Руски официални лица заявиха, че се осъществяват планове за възстановяване на театъра в град, който е под техен контрол.

"Театърът в Мариупол вече не съществува", написа във Фейсбук украинският министър на културата Олександър Ткаченко. "Окупаторите премахват следите от своите престъпления и не се интересуват дали това е културно наследство и дали принадлежи на друга култура", посочи той.

Руската информационна агенция ТАСС цитира директора на театъра Игор Солонин, че се събаря само част от сградата, която не може да бъде възстановена.

Бомбардирането на театъра стана по време на продължителната руска обсада на Мариупол - пристанище на Азовско море, което се смята за ключово за линиите за снабдяване между районите, които контролират руските сили в Южна и в Източна Украйна.

В театъра се бяха скрили цивилни. От двете му страни бяха поставени големи надписи "Деца". Според украинските власти при руската бомбардировка са загинали най-малко 300 души, а според някои оценки жертвите са повече.

Русия отрича да е бомбардирала театъра умишлено.

Мариупол удържа руските атаки над два месеца. Повечето сгради са разрушени.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • thenewone

    24 Дек 2022 9:52ч.

    Театърът в Мариупол не беше бомбардиран от Русия. Вътре в театъра азовците взривиха бомба, за което светът беше предупреден от руснаците 4 дена по-рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    24 Дек 2022 11:43ч.

    Абсолютно точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    24 Дек 2022 15:18ч.

    Тя и Матушката ти не е нападала Украйна според Лавров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Дек 2022 22:21ч.

    Глупак си г-н хахаха. Те и нацистите трепаха хора 8 години но не го виждаше.Не му е мястото да го обсъждам.И на 22 и 23.02 падоха снарядите в Донбас.И нацистките знамена се вееха.И това не виждаше.А много сгради бяха разрушени от самите нацисти за по добър обзор и обстрел. На такива като теб, фашистки свини пожелавам да ти се връща някой ден в насраната колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Дек 2022 9:59ч.

    И каква украинска култура има в Украйна, след като всичко беше изградено от СССР, а те лежаха 30-години и само експлоатираха и разпродаваха, и лижеха на вяра всякакви евро-атлантически гъзове?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кога

    24 Дек 2022 10:00ч.

    Истината е имала значение за т нар медии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    24 Дек 2022 10:16ч.

    А сега да видим дали Италия ще удържи на думата си. Тя обеща за своя сметка да възстанови театъра в Мариупол: https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/11144741

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Италия ще предостави ресурси за театъра в Мариупол на украинците, когато прогонят рашистките окупатори от земята си!

    24 Дек 2022 10:32ч.

    "Правителството одобри предложението ми да предоставим на Украйна ресурсите и средствата, за да възстановят възможно най-скоро театъра. Театрите на всички страни принадлежат на цялото човечество", написа италианският министър на културата Франческини в Туитър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нъцки

    24 Дек 2022 10:45ч.

    Италия добре разбира, че театърът не е за зелени клоуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    24 Дек 2022 10:52ч.

    Рашистката пропаганда не е култура! Джуджето скоро ще го приберат родителите му отвъд. С или без помощта на някои от приближените му, вече обърнали се срещу него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    24 Дек 2022 11:00ч.

    Чекай от умрел писмо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    24 Дек 2022 12:18ч.

    Айде , нема нужда! Възстановяването на Мариуполь върви с пълен ход. Руснаците ще възстановят театъра си пет пъти докато Италия чака да падне тавана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    24 Дек 2022 13:14ч.

    За джуджето зеленски ли става дума?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То град след

    24 Дек 2022 15:19ч.

    Мужиците няма тоя рубладжия театър щял да възстановява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Русия отрича да е бомбардирала театъра умишлено."

    24 Дек 2022 10:28ч.

    Аха, психопатите на Путин убили БЕЗ ДА ИСКАТ скрилите се от бомбардировките им в театъра стотици цивилни украинци - възрастни, майки с деца и пеленачета?! Може би, защото руските войници, предимно от племето буряти са неграмотни и не са прочели надписите "ДЕТЯ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Дек 2022 10:37ч.

    Даже възмущение от мерзостта на тоя горния писач не изпитвам. Може ли човек да се възмущава от хлебарки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    24 Дек 2022 10:48ч.

    Във форума на Блиц има един като него - полудял от русофобия, и даже самите блицаджии са вдигнали ръце от него и под всяка новина за Русия му отпускат право не само на н-брой свирепи постове, ами и даже му прибавят плюсове, колкото той си пожелае, за да се успокои. Тоест, такива луди така се успокояват - с еднотипно плюене, а не с класическа музика например, както е в повечето лудници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://offnews.bg/sviat/priberete-si-go-arestuvaha-zhena-zaradi-belezhka-na-groba-na-roditel-787118.html

    24 Дек 2022 10:54ч.

    „Родители на маниака, приберете си го, от него има толкова болки и беди, целият свят се моли за смъртта му.. (не се чете). Смърт на Путин, вие сте отгледали урод и убиец.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой е маниака, там е въпросът

    24 Дек 2022 11:06ч.

    Ха така, кажи нещо и за Наполеон, Хитлер, Клинтън... (не че с тях ще си успокоиш манията де) с тая разлика, че Путин ти дава време да се осъзнаеш и не забравя, че украинският народ е братски на руския, а ония правят всичко само за пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво следва след това?

    24 Дек 2022 11:14ч.

    Рашистките окупатори готвят танц върху костите под Драматичния театър в Мариупол, представление на гробището, в което превърнаха цял един град със стремеж да заличат украинския народ в Родината им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия обмисля да преименува Мариупол на Жданов

    24 Дек 2022 11:18ч.

    Кой беше Андрей Жданов? Днес много хора не знаят кой е бил Жданов и каква отвратителна роля е изиграл в буйните кампании за унищожаване на литературните, музикалните, кинематографичните и научните ценности на СССР. Като член на близкия кръг на Сталин по време на Големия терор, той е пряко отговорен за масовите кланета. Като надзорник на идеологията след 1945 г. той води ожесточени кампании срещу обвинените в "либерализъм" и "космополитизъм". Като представител на сталинистката външна политика той формулира "доктрината на Жданов", която разделя манихейския свят на „два лагера“. Източна Европа принадлежала на социалистическата, лагер буквално и преносно. ---> https://bg.koshachek.com/articles/koj-beshe-andrej-zhdanov-velikijat-inkvizitor-i.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соросианско сурвакарче

    24 Дек 2022 12:27ч.

    Ако всичкото това не е само поредната английска измишльотина и все пак е вярно, ние не виждаме ти лично като дежурен форумен мракобес да си нещо различно от Жданов, само че по либерастка линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Театърът

    24 Дек 2022 14:02ч.

    както и роддомът не са били бомбардирани. Оцелели в татъра подробно обясняваха как е бил взривен отвътре. Десетки очевидци разказват как азовците систематично са унищожавали града , стреляйки напосоки с танкове .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Научи руски, гледай видеа от 2017,

    24 Дек 2022 15:23ч.

    тогава в Мариупол пристигат азовците, узаконени от Порошенко, да наглеждат града. Градът е рускоезичен, не знам дали знаеш, гласувал за отделяне от Украйна и получил смъртна присъда от украинската власт. Затова и точно тя попречи на евакуацията на мирните жители и ги превърна в жив щит. Не ги припознава като свои. А тия патететики със заличаването на украинския народ ви ги пускат, за да имате идеална кауза, щото иначе би ви било трудно да изповядвате русофобията си – нова секта на сатанизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Дек 2022 21:43ч.

    Тролчо, с много телевизионна плява е пълна главата ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Дек 2022 21:45ч.

    Отнася се за 24 Дек 2022 11:18ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как точно ?

    24 Дек 2022 11:21ч.

    Как Русия "заличава следи на убийства" , след като контролира театъра и града повече от половин година ! И ако имаше нещо за "заличаване" да са го заличили досега 100 пъти, и без да разрушават сградата ... Впрочем сградата е за разрушаване, защото беше взривена отвътре от укронацистите от "Азов", докато се водеха сражения в града. И това беше потвърдено от многобройни свидетелства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така!

    24 Дек 2022 11:58ч.

    Украйна искаше да съди руските нацисти-военопрестъпници тъкмо в театъра на Мариупол. Затова го престрояват. Но съд пак ще има, а местопрестъпленията на съвремените нацисти-рашисти са безбройни. Руският рашизъм-нацизъм върви точно по модела на германския: смътни месианско-почвени идеи за изключителност, които един ограничен и неподготвен диктатор решава да наложи буквално - само невежите не разбират, колко условни са такива идеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10 месеца вече !

    24 Дек 2022 12:01ч.

    Как не ви смениха лиШчетата от Козяк ? Баси малоумниците , дето ви подбират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така!

    24 Дек 2022 12:29ч.

    Що не се гръмнеш? Може и отзаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по калъп изкарани

    24 Дек 2022 12:33ч.

    Тоя не му ли спреш грамофонната плоча с един мощен шут в демокЛатичния дебел задник, ще има да върти едната си и съща малоумна ам.опорка до трето пришествие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи никой няма да разкрие

    24 Дек 2022 15:34ч.

    какъв е подборът на идиотите като този.Предполагам, че с нюх към най–внушаемите, най–неинтелигентните и т.н, с мозък в газообразно състояние. Така магът Арестович беше определил състоянието на средностатистическия украински гражданин след една психоанкета, преведена, ако не се лъжа през 2017г.Сигурно по тези критерии са подбрани и троловете тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако

    24 Дек 2022 11:57ч.

    Театърът е построен по времето на СССР,какво да кажем за построеното постенето на Османската Империя у нас-например църквата "Света Троица" от Кольо Фичето??!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако

    24 Дек 2022 12:00ч.

    без"постенето"автоматичният коректор се престарава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    24 Дек 2022 12:26ч.

    Разрушенията показват, че театърът е гръмнат отвътре. Но после пропагандната машина обвини Русия, че е бомбардирала театъра. Същият почерк виждаме и в Буча. Само трепането може да освести наглеците, които не спряха да извършват военни престъпления, с мощната подкрепа на всички страни от бившата хитлеристка коалиция. Те не могат да преглътнат загулата през 1945 г. и се стягат за реванш. А Путин проспа 8 години, будалкан от танте Меркелица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек с памет

    24 Дек 2022 12:37ч.

    Не е бил бомбардиран. Сега събарят частта, която не може да се поправи, а трябва да се построи наново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Дек 2022 12:53ч.

    Сетили се те за театъра в Мариупол. Щели да съдят някого там. Кого бе, айол? Почвайте да сушите сухари и да кроите партенки, че лесоповалът в Сибир скучае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Дек 2022 13:00ч.

    А за Жданов. Тя работата с него изобщо не е толкова проста. Бил идеологически сатрап. Дрън-дрън! Дорис (СЕГА-шниците) знаят коя е, много ги обичаше "разобличителите" на Сталин, Жданов и другите сталинисти. Особено много обичаше Анатоли Рибаков (Дети Арбата). А аз добавях и Аксьонов Василий, Рой Медведев, Волкогонов (генерал!!!) и разни други мушмороци, които прекрасно си живуркаха при Никита и Льоня, но се оказа, че страшно много са страдали, защото им се налагало да бъдат двулични. Двулики Ануси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Дек 2022 12:41ч.

    "Но съд пак ще има" Ще има бе, но по-напред си пуснете тока и топлото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    24 Дек 2022 13:29ч.

    Разрушават за да го построят отново. Руснаците строят нови жил.комплекси в Мариупол, не е за вярване колко бързо напредват. Евала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Строителството

    24 Дек 2022 14:18ч.

    в Мариупол https://www.youtube.com/watch?v=QbjQnJAm2Ns

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Дек 2022 15:17ч.

    Разрушаване има, но възстановяване няма да има, щото догодина ще ги гонят оттам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    24 Дек 2022 16:02ч.

    ЗИП-е, бас държа, че си същият от един друг форум, който беше спрян "временно" след смъртта на Миряна Башева! И там блестеше с тъпотиите си!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само трепането може да освести наглеците, които не спряха да извършват военни престъпления

    24 Дек 2022 17:00ч.

    а.к.а. кацапите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските власти в окупирания украински град Мариупол

    24 Дек 2022 21:40ч.

    Руските власти в ОСВОБОДЕНИЯ от жидобандеровския режим РУСКИ град Мариупол ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    24 Дек 2022 21:54ч.

    А колко от форумците знаят, че през 2014 г. Мариупол беше освободен и дори гласува на референдума, но търгашът Путин го подари на Ринат Ахмедов - украински олигарх (етнический волжский татарин и практикующий мусульманин-суннит. )? Мариуполь русский город Война за Донбасс https://yandex.ru/video/preview/16439902749645904895

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Отраковский

    24 Дек 2022 21:59ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=7Q4NVkFWv7E Телеканал Сталинград 841 хил. абонати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Дек 2022 8:54ч.

    Лъжите на журналисти написали това са безумни. Самите жители на Мариупол твърдят кой е убивал , насилвал години наред в тази част на Украйна жени, деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи