Русия ще разследва доставял ли е "Лукойл България" гориво за украинските танкове

Русия ще разследва доставял ли е "Лукойл България" гориво за украинските танкове

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин е поискал от комисията по сигурност и противодействие на корупцията и комисията по енергетика да проучат информация за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл", пише ТАСС. Причината е публикация в "Московски комсомолец", базирана на информацията на Die Welt, че България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива.

Според руското издание именно с горивата от "Нефтохим" украинските танкове са извършили своята успешна офанзива в Херсон и Изюм.

В края на декември ръководството на "Лукойл" официално заяви, че не доставя руски горива на Украйна.

"Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ към трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", каза изпълнителният директор на компанията Вадим Воробьов. Той изтъкна, че "Лукойл" няма сключени договори за доставка на петролни продукти в Украйна.

Но в 9-ия пакет от санкции срещу Русия беше вписана възможността България да използва на вътрешния пазар и изнася продукцията от получения чрез дерогация руски петрол единствено към Украйна. По този начин разрешението страната ни да продължава да използва по-евтината суровина няма да разруши вътрешния европейски пазар.

След публикацията в Die Welt от "Лукойл" заявиха, че никога не са получавали искане от българските власти да изнасят горива към Украйна.

От началото на годината "Лукойл" премести оперативния си бизнес в България на територията на страната, заявявайки, че целта е да плаща данъци у нас. В края на 2022 година "Лукойл" плати авансово 90 млн. лева данъци и по думите на служебния вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев това е повече, отколкото компанията е плащала през всичките години на дейността си в България.

Доскоро "Лукойл" оперираше на нашия пазар чрез регистрираната в Швейцария дъщерна компания Litasco.

 

 

Коментари

  • 1111

    25 Яну 2023 11:02ч.

    нашите казаха очевидно е доставяла, от 40-70% от нуждите на всу са покрити от Лукойл. Само руснаците може да са толкова тъпи няма как някой да е по тъп. това ако стане в сащ те ще унищожат физически ще ги изпарят просто

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    25 Яну 2023 13:28ч.

    1111 25 Яну 2023 11:02ч. Всички жълтопаветници сте с тежък когнитивен дисонанс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Яну 2023 12:58ч.

    за руснаците се съмнявам, да са толкова тъпи, но за теб съм сигурен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи