„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

Разследване на вестника показва и че украинската армия е получила 40% от дизела си от София. Киев потвърди. Фотоколажът е на Die Welt. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тайното спасение на Украйна - така германският вестник „Ди Велт“ е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там“,  така започва материалът на вестника.

Журналистите припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка - България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по официален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на „Ди Велт“ по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

„Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависмиостта си от Русия и притесненията от руска агресия, България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС."

Украинското правителство потвърди информациите ни в тази статия, пише още вестникът.

„Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията, заяви външният министър Дмитро Кулеба пред „Велт“. - Историята е проста. Докато някои от членовете на управляващата коалиция в България застнаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг.“

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, научава „Ди Велт“. Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от лидерите и търси разговор.

Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц - повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява по-късно.

Паралелно с това Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. И там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч. Но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин „денацифирането на Украйна.“

Дава за пример България след края на Втората световна война и посочва броят на убитите инакомислещи, опозиция, интелигенция, свещеници.

Пред „Ди Велт“ участници в тази среща са потвърдили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. Два дена по-късно Брюксел започва с икономическите санкции. В европейските кръгове те са наричани „българското предложение“.

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година. По това време войната не върви добре за Украйна - тя е успяла да спре руснаците в Киевския регион, но оръжията и мунициите й са изчерпани, а Западът още не е успял да й достави нови. Украйна има нужда от оръжия съветско производство и знае, че складовете на България са пълни.

Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия. На закрти врата обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Кулеба обяснява на домакините си, че всичко е на живот и смърт.

Петков отвръща, че вътрешнополитически ситуацията е много сложна, но той ще направи всичко възможно, за да помогне. Правителството дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие  и така решава задачата. Частните производители на оръжия работят под пълна пара. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украниската граница. Това летище е строго охранявано от НАТО и е най-важното за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

Проблематично става през юни, когато шефът на "Кинтекс“ Александър Михайлов е отстранен от поста си и изнася данни от търговията с цел да събори правителството на Петков. Той тогава съобщи за износ на стойност 2 милиарда евро.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия „Лукойл“. Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. И тук се ползва същата хватка – дизелът се изнася чрез посредници. Киев потвърждава и тази информация.

Дизелът се превозва с тирове и се прехвърля и на влакове. По същото време България все още е изцяло зависима от руски газ и петрол и това е причината да не се включи към санкциите, засягащи износа на руски петрол.

Русия разбира за помощта, която България оказва на Украйна. Още през април първият ѝ отговор е истинска хакерска война срещу страната. Хакерски атаки срещу производителите на ток, срещу пощата... Блокирането на изплащането на пенсии се дължи именно на такава атака. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвинение в шпионаж.

Според вестника това е и причината Русия да спре газовите доставки за България без оглед на преговори и договорки. Кабинетът на Петков обаче успява буквално за часове да намери втечнен газ от САЩ, в следващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан. Така българите не усещат липса на газ въпреки спирането на доставките от Русия, разказва "Ди Велт".

 

Източници: Клуб "Z", Die Welt

 

Коментари

 • Ретранслатора

  18 Яну 2023 9:24ч.

  https://m.lenta.ru/news/2023/01/18/bolgary/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добра информация

  18 Яну 2023 9:31ч.

  Показателен е коментарът на Киро, че "бил принуден да лъже, че не давали нищо": «По нашим оценкам, около трети боеприпасов, необходимых украинской армии на раннем этапе войны, поступало из Болгарии», — заявил бывший премьер-министр Болгарии Кирилл Петков в интервью. Он также рассказал, что из-за пророссийских настроений политической элиты страны руководство вынуждено было публично говорить об отсутствии планов военной поддержки и вести тайные поставки с помощью компаний-посредников.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киртак Киро Кирташки&Кокорчо Просташки

  18 Яну 2023 9:25ч.

  Боклуци бяхме боклуци сме и боклуци ще си останем но вие гласувайте пак за нас за да храним чужденците , а вие духайте супата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Яну 2023 9:44ч.

  Боклуците сте в една група с Русия, С. Корея, Иран, Сирия, Куба и пр. Пропаднали държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  18 Яну 2023 12:32ч.

  като са в една група ти защо си се кръстил на любимия си Ким Чен Ун бре, кретен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно...

  18 Яну 2023 15:20ч.

  ... щото е кретен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слава на Русия!

  18 Яну 2023 15:37ч.

  Боклуците са - Усрайна, САЩ, Англия, Германия, Франция, тъпите поляци. Зелени, вмирисани олигофрени. Всичко ще им се върне за гадостите, които вършат. Слава на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лика-прилика си

  18 Яну 2023 16:18ч.

  с тьотките в дълбоката руска провинция, които като получат новината за смъртта на своя син или съпруг, първо питат кога ще дадат парите за бялата лада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ун чен ир

  22 Яну 2023 13:17ч.

  Ти си боклук от онези малкото, дето мозъците им са загладени с голямата мистрия. Тъпи и продажни ко..пелета от пп и дебили ба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  18 Яну 2023 9:25ч.

  Поредните глупости

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският "Някой"

  18 Яну 2023 10:20ч.

  Не кради чужди бикове. Този "Някой" е фалшив!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският "Някой"

  18 Яну 2023 10:21ч.

  бикове да се чете никове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  18 Яну 2023 15:18ч.

  Е, не.... разсмя ме истински.. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  18 Яну 2023 15:19ч.

  Добре, че не е започнал да краде и кравите :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатания

  18 Яну 2023 9:27ч.

  Шарлатаните и техния шарлатанин освен шарлатани са и подлеци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах, че сме ядосани

  18 Яну 2023 15:30ч.

  Що така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А тъпите фенове на подлеците

  18 Яну 2023 19:51ч.

  се радват, като прасе в тиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ilinski

  18 Яну 2023 9:28ч.

  Срам и позор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предложение към Ди велт

  18 Яну 2023 9:29ч.

  Случайно вашите герои Петков и Василев са свободни в момента! Даваме ви ги безплатно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А честито на съфорумците

  18 Яну 2023 9:34ч.

  Не че знаехме фактите. Всеки, който е пътувал за Румъния през Русе, виждаше украинските цистерни. За снарядите също нямаше съмнение къде отиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Яну 2023 9:37ч.

  по същество нашите са обвинени в контрабанда на оръжие...в особено големи размери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пишеш глупости

  18 Яну 2023 9:38ч.

  Другарката Нинова е подписала всичко. По едно време лично Радев я порица публично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това и немец не го вярва

  18 Яну 2023 9:37ч.

  България "показа в точния момент смелост". Нали точно немците се пазят от тази смелост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подличко гласче

  18 Яну 2023 9:40ч.

  Тази статийка преди или след като гръмна атомната бомба NEXO е? Ми сега ДиВелт какво ще каканиже като се разбра връзките на шмекерите с терористи, фараони и прочие почтени граждани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да каже нищо,

  18 Яну 2023 9:44ч.

  защото Асенчо може да е кучи син, но вече е наш кучи син.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Яну 2023 9:41ч.

  Безродникът Петков не може сам да изпрати стотици тонов желязо и гориво. Много безродници има, които са организирали транспорта, лъжите, и са прибирали парите. Русия даде на България втори живот с кръвта си и България го опозори. Българите с власт в ръцете не са от тук и са за малко, след тях - и потоп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е било завера,

  18 Яну 2023 9:46ч.

  а официална политика на България, за която са те лъгали, за да спечелят пропутинския ти глас на изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Яну 2023 10:44ч.

  Да целуваш сапогите на поредния руски сатрап при вас комунетата се води русофилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умри ве, боклук прозападен

  18 Яну 2023 11:26ч.

  С децата си пукни, предателче жълтопаветно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемерие

  18 Яну 2023 9:41ч.

  Статията потвърждава лицемерието на Нинова, която се е устремила към властта и има голямо желание да управлява заедно с военолюбците, но само на думи е срещу доставка на оръжия за Украйна. В същото време води дела срещу водещи български журналисти. За шарлатаните Кирил и Асен спор няма - американски проксита, да благодарим на Слави Трифонов, че спаси държавата от управлението на тримата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Статията потвърждава лицемерието" НЕ на Нинова,

  18 Яну 2023 18:04ч.

  а на този капут про100Киртака, за когото целта, набелязана от ЕС-чиновниците оправдава абсолютно всички средства. Изрод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Яну 2023 9:43ч.

  Кат ликвидират Джуджето и се смени властта в Москва на това ще се погледне по друг начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кат ликвидират Джуджето...

  18 Яну 2023 9:52ч.

  Като ти трансплантират мозък и това може да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната немска помия

  18 Яну 2023 9:48ч.

  Няма никакви цифри - КОЛКО ОРЪЖИЯ ? КАКВИ ОРЪЖИЯ ? КОЛКО ТОНА ДИЗЕЛ ?... А какви са нуждите на ВСУ за изминалата година ? А каква консумация на дизел са имали ? Изобщо - това е кофа с л@йна лисната върху името България ! Сега, нека бъда пределно ясен - описаните схеми съществуват , те са факт ! Всички знаем че оръжейните ни манифактури изнасят нискотехнологична продукция за Украина през трети страни. НО КОЛКО Е ТЯ количествено ? Твърдението че това било "1/3 от оръжейните нужди на Украина" е АБСУРДНО ! Фантасмагорична лъжа ! Украина е най-голямата страна в Европа по територия , и все още има към 25 милиона населние. ВСУ отдавна надхвърли един милион численост, с Тероборона , граничните сили и др. военизирани части, Украина начислява 1,6-1,7 милиона под униформа. Хиляди машини - бронирани и спомагателни, повечето дизели. Как си представяте България да снабдява с дизелово гориво цялата тази ОГРОМНА ВОЕННА МАШИНА ? Какви са капацитетите на Нефтохима за това ? А каква "логистика" имаме за превози до Украйна ?? Та това е единствено Дунав мост !... Без коментар. Явно на гнусните немци е наредено да хвърлят кал по българите, да ни набутат колкото се може по "навътре" в конфликта в Украина. Да преувеличат чудовищно размерите на нашето материално съучастие на нацисткия режим в Киев. Германия винаги е била НАЙ-ВРЕДНАТА страна в българската история ! Никога не сме прокопсали в съюз с германците, така е и сега. По-далеч от тази прокълната нация !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твърдението че това било "1/3 от оръжейните нужди на Украина"

  18 Яну 2023 10:31ч.

  Tова твърдение е на Киро, в статията описано като "изчисления на Ди Велт". Същото и за дизела, но там е Асен. Tук си го пише, отдолу съм извадил цитатите: https://www.politico.eu/article/bulgaria-volodymyr-zelenskyy-kiril-petkov-poorest-country-eu-ukraine/ “We estimate that about a third of the ammunition needed by the Ukrainian army in the early phase of the war came from Bulgaria,” Petkov told WELT. ... “Bulgaria became one of the largest exporters of diesel to Ukraine and at times covered 40 percent of Ukraine’s needs,” former Finance Minister Vassilev told WELT.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tова твърдение е на Киро

  18 Яну 2023 12:09ч.

  Киро е сертифициран лъжец. Като ти каже "добър ден" , със сигурност е един часа след полунощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е така. Всяка страна ще е горда да има такива професионалисти... каза луковата глава Радев!

  18 Яну 2023 12:34ч.

  Все пак имат завършен двуседмичен курс в Харвард!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната немска помия - то оттам напоследък само такова се изнася!

  18 Яну 2023 12:38ч.

  Винаги сме си патили от тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Намирисва на поръчка

  18 Яну 2023 19:59ч.

  Кирчококорчовците търсят противоотрова заради крипторезила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  18 Яну 2023 9:49ч.

  Kики първо говори, а после - може би мисли/евентуално/. Това , което пише "Ди Велт" вече е известно-оръжията, горивата... Василев е от същата порода, но за разлика от К. П. все пак има някаква "спирка" на изявленията си. Лъжата е начин на живот на съпредседателите на ПП. Г-жа "нито един патрон" какво има да каже по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  18 Яну 2023 10:11ч.

  Време е народът поименно да знае своите "герои"! Имената им не трябва и за секунда да слизат от нормалните СМИ!!! Все пак рядко името България лъсва с цялото си величие на европейската сцена! Особено в такъв момент! Новите поколения на територията ще имат нужда от нови мантри и идоли! Петков и джуджето не се броят! Те са просто марионетки! Трябват ни имената на истинските "герои"!!! Онази, дето язди коня ще води листата на тези народни герои!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз

  18 Яну 2023 10:44ч.

  Те се оказаха и герои на ЕС. Не знам за друга западна публикация с толкова хвалби за българи. / Ако всичко това е вярно. Звучи малко преувеличено/.Продажници за нас - герои за тях. Къде живеем, къде членуваме? Шок и ужас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Яну 2023 10:13ч.

  Това, което е най притеснително в тая война е, че тя май наистина ще заприлича на тая между Иран и Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гурко

  18 Яну 2023 10:24ч.

  Ха-ха, нали щеше да бъде Афганистан? Сега щела да бъде Иран-Ирак. След два месеца какво ще запеете? Как яко ви обработва пропагандата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  18 Яну 2023 10:26ч.

  Ами нали това искате? Иначе как ще се разграби Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано да е вярно

  18 Яну 2023 10:18ч.

  Дано да е вярно. Дано. Позорно е, че не е безвъзмездна помощ. а търговия. Но функционалната навременна помощ в натура е най-полезна и ефективна. Браво на Кирил и Асен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският "Някой"

  18 Яну 2023 10:28ч.

  Тези хора откровено са мамили целия народ и смятат това за нещо добро. Трябва да им се търси сметка много сурово. Измамата не може да е легитимна политика и не може да бъде наричана "креативност"/ според вестника/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  18 Яну 2023 11:48ч.

  Как може да раздават нещо което принадлежи на данъкаплатците. Това са пари от събрани данъци и такси. Мизерници такива. А този от горе (дано да е вярно) да си даде спестяванията други да ги харчат без да го уведомяват. Прост индивид, та дрънка на кухо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  18 Яну 2023 11:51ч.

  Безвъзмездна помощ??? САЩ печелят от тази война,а най-бедния член на ЕС да дарявал безвъзмездно оръжията си и горивата си? Дано не си сериозен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  18 Яну 2023 13:05ч.

  Новината е широко тиражирана в чужди медии. Чак не ми се вярва как един лъжец, дошъл отнякъд, успя да лепне такова петно на всички нас. Изкара българите лъжци, които дъжат за неутралитет, но тайно помагат на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  18 Яну 2023 10:21ч.

  С една дума, руската „Лукойл“ дава гориво на украинците, за да воюват с руснаците. Би трябвало вече на всеки да му е станало ясно какво точно се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  18 Яну 2023 10:24ч.

  Ди Велт хвърля светлина върху политиката на едни продажници. Ясно е,че България не е в състояние да бъде тил с 1/3 от доставките на въоръжение, още по малко дизел. Но целта на медията е друга: да подкокороса лоените Германия и Франция да се задействат, като посочат "положителен" пример с бедна България. Разбира се не им пука, че прецакват българите които са признателен народ за разлика от поляците.Но все пак поименно посочват агентите във властта за които възмездие ще има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • +++

  18 Яну 2023 12:12ч.

  +++ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  18 Яну 2023 14:11ч.

  Дали ще има възмездие? А да видим. Ако и тая работа се размине така, ако и тези се измъкнат, и то като "супергерои"- денем/ т.е. официално/ невзрачни бълг. чиновници, нощем /неофициално/ - евроатл. супермени. Бълг. народ ще плаща скъпо наивността и немарливостта си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Яну 2023 10:25ч.

  "помощ в натура " ще ни се върне като един чепат и ноо, ноо натурален. После ще врещим "а нас за шо?!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГигаВат

  18 Яну 2023 10:31ч.

  Е, националните катастрофи българите сами си ги докараха. От много смелост, разбира се. Това, че пост фактум, имаше сеч из дъно на целия "елит" за тая работа, нямаше никакво значение. Необратимите резултати и последствия от "смелостта" на идиотите са си факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една питанка

  18 Яну 2023 10:37ч.

  Ako това в статията се окаже дори в малка степен вярно, а именно, че минпреда и друг/и министър/и са участвали на своя глава, зад гърба на парламента и дори на целия министерски съвет, в снабдяването с оръжия, боеприпаси и горива на воюваща страна и така сме страна във военен конфликт срещу държавния си интерес, за това не е ли предвидена сериозна награда в НК и това не трябва ли да обсеби прокуратурата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо си се объркал/а

  18 Яну 2023 13:10ч.

  Разрешения и лицензи за търговия с оръжие се издават от комисия към МС, а не от парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  18 Яну 2023 10:42ч.

  А ако след такива твърдения Русия реши да спре износа на суров петрол за Нефтохим? Чуват се вече такива предложения от руска страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дано го спрат

  18 Яну 2023 12:02ч.

  Само това е начинът да скъсаме окончателно с ватенките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  18 Яну 2023 13:10ч.

  Ким Чен, а дано, но след това какво ще ядеш? Да, вярно, твоята работа е да тролиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм Ким

  18 Яну 2023 13:14ч.

  На въпроса: Ще ям каквото ядох след спирането на газа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудно е, че такъв тъпак

  18 Яну 2023 20:07ч.

  все пак е намерил нещо за ядене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Яну 2023 10:43ч.

  За плащанията нищо не пишат. През Nexo или Ftx са минавали, или за по-сигурно - през двете, а може да има и други неизвестни засега перачници?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как се разкриха грозните мутри на всички

  18 Яну 2023 10:49ч.

  А какви мръсни лъжливи шмекери управляват тая колония не е истина! Дано партията на тая врачанска *** не вземе и 2%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  18 Яну 2023 10:57ч.

  да живее западната демокрация… Демократично избраното правителство в България не уведомява за нищо българския народ, който го е избрал и прави "чудеса от смелост" за да изпълнява заръките на глобалисткия елит водещ човечеството към изчезване на този природен вид. Дане би тази демокрация да е измислена от маймуните за да се спасят поне те от изчезване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е що се възмущавате?

  18 Яну 2023 15:36ч.

  Путин да не би да е питал руснаците дали искат да воюват с Украйна, да не би да ги попита за мобилизацията или за това 1% от населението да държи 99% от националното богатство на Русия. Симпатизирате на Путин, а когато наште правят като него, ревете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До този с тъпия въпрос

  18 Яну 2023 20:13ч.

  Възмущението е заради лъжата и измамата на нефелните ни политици, но естествено не е достъпно за пилешкия ти мозък, който си пее песни за Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елементарен въпрос:

  18 Яну 2023 10:59ч.

  Ако сме покрили една трета от нуждите от оръжие на Украйна, колко ли оръжие ни е останало?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И не толкова елементарен въпрос

  18 Яну 2023 12:02ч.

  Ако сме покрили една трета от нуждите от оръжие на Украйна, колко ли е всъщност оръжието доставено в украината, че тя още продължава да воюва? Това значи ли, че реално 4 месеца от изразходваното оръжие се пада на бг доставки???!!! Въпросите са повече от отговорите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Става дума само за снарядите

  18 Яну 2023 15:39ч.

  и другите боеприпаси. Числото 1/3 е реално, като се има предвид специализацията на ВПК на НРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  18 Яну 2023 11:03ч.

  Ех, че готино! Пустата й истина винаги излиза на бял свят. Сега разбрахте ли защо горивото в България е толкова скъпо - плащали сме и горивото и на украинската армия. Руснаците! Забравете за Грозев! Сега знаете, кои са вашите хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не е крил от вас истината

  18 Яну 2023 15:42ч.

  Корнелия правеше нахални политически изказвания за пред най-глупавите си избиратели, но никога не е отричала, че българската военна продукция стига в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По делата им ще ги познаете...

  18 Яну 2023 11:04ч.

  Интересно, че всичко това се е случило по времето на правителства, които са служебни или промотирани от Радев. И нека някои си се възхищават на твърдението, че Крим е руски. Синергия в действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова ли е напечено положението?

  18 Яну 2023 11:11ч.

  Западняците да не би да са се уплашили нещо, че са пуснали тази статия? Прилича ми на: "Ама аз нищо не съм направил! Той, той го направи!" Вижте колко оръжие е дала България и т.н. Мислене за черни дни ли е това? Застраховка срещу евентуални бъдещи разчиствания на сметки ли? Да предвиждат събитията далеч напред - това западняците го умеят. Не вярвам, обаче, в Русия толкова да пасат трева, че да им се вържат. Цялата патаклама в Украйна си я подготвиха западняците, съвсем умишлено и целенасочено, под ръководството на САЩ и Великобритания, а също и на Германия и Франция. Та за това ми е и въпроса - да не би да се е случило нещо значимо, за което още да не знаем и което вече обръща палачинката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и което вече обръща палачинката?

  18 Яну 2023 11:35ч.

  Тя палачинката винаги се обръща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матросов на амразурата!

  18 Яну 2023 12:05ч.

  Да не ни е сефте, а?:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро и Кокоро принудиха с активността си

  18 Яну 2023 11:18ч.

  европейските лидери да се държат неприятно и да говорят лоши неща против Путин. Така да знаете, българите са виновни. Изцяло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  18 Яну 2023 11:20ч.

  Срамът е, че този дава такова интервю с такава информация първо на чуждестранна медия. Трябва да се привика в НС и да се пита. Ех Паисий, Паисий...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук съвсем резонно възниква въпроса

  18 Яну 2023 11:51ч.

  Защо България има конституция, защо има НК, ДАНС, прокуратура. Защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НК, ДАНС и прокуратурата

  18 Яну 2023 12:04ч.

  не са създадени да бранят руските интереси в България. Дръжте се адекватно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  18 Яну 2023 12:24ч.

  Доколкото се чува, някои страни искат да дадат Леопарди на укрите, но за това се иска съгласието на страната доставчик, т.е. Германия. Защо тази норма не се прилага в нашия случай? Ето ви свят, базиран на правила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президент

  18 Яну 2023 13:17ч.

  Президентът нали получва информацият от службите. Няма как да не е знаел за огромната помощ от гориво и снаряди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само е знаел,

  18 Яну 2023 15:47ч.

  но в момента прави същото - чрез служебното продава огромни количества военна продукция на Украйна - вече не само през посредници, но и пряко. Бъдете адекватни! Ние сме членове на ЕС и НАТО. И двете са решили да се помага на Украйна. По исторически причини ние произвеждаме най-необходимото за ВСУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бегай от тука бе адекватнико

  18 Яну 2023 20:19ч.

  аман от папагали с орелско самочувствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  18 Яну 2023 11:53ч.

  Дълго след края на тази война, ще берем гнилите плодове и ще плащаме сметката от действията на тая сган български предатели и краварски подлоги... Но няма и да ни е за пръв, нито за последен път... Такива сме си ние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълго след края на тази война, ще берем гнилите плодове

  18 Яну 2023 12:01ч.

  Което ще значи, че сме оцелели поне като държава и би било добре. Колкото до гнилите плодове - то и сега си ги берем, вече 33 години в условия на капитализъм и евроатлантическа ориентация. Едва ли ще видим някаква разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  18 Яну 2023 12:01ч.

  Истината е, че искат да ударят Нинова!!! Защото никой не може да опровергае, че и един патрон не е продаден на Украйна докато тя беше министър!!!! Куповачи са били САЩ и Великобритания а краен получател, Полша!!!! Министъра законово е длъжен да разписва такива сделки!!!! Не могат да ударят принципен и честен човек като Нинова!!! Това не са им шарлатаните от ПП, ДБ или Слави!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длъжен е, прав сте

  18 Яну 2023 18:22ч.

  но както Швейцария винаги има условие за забрана на ре-експорт за страни замесени във военен конфликт, и неутралната държава Швейцария не дава никакви оръжия на Украйна, така и ние трябва да си правим договорите. А нашите дупетати се заглавичкаха с една формулировка на украинския посланик: "и военно-ТЕХНИЧЕСКА помощ" и започнаха да пълнят товарният самолет АН 124 с който Кулеба ни се домъкна и отказа да си тръгне, докато не го напълним с каквото им е нужно за фронта им... Като деца болни от Алцхаймер са ни дупетатите на 48-НС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а Курвела се закле:

  18 Яну 2023 12:19ч.

  нито един патрон не е изнесен за украина. Именца в списъка на цвета на нацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  18 Яну 2023 12:40ч.

  В цяла Европа дизелът поскъпна, заради военните машини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИ, ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО! ИДВАТ ИЗБОРИ.

  18 Яну 2023 12:58ч.

  Истинските лица на ДБ, ПП и БСП са разкрити благодарение на "свободната западна преса". Сега знаем всичко за тези злодеи и лицемери. Генералът Янев, клел се в българското знаме, казва "Всички знаехме за оръжията. Това е просто бизнес!". ГЕРБ даде залпа за вдигане на ветото ни над Македония и за решението за оръжията за Украйна в 48я Парламент. Сега знаете всичко, българи. Идват избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е просто бизнес!

  18 Яну 2023 14:01ч.

  Именно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  18 Яну 2023 13:25ч.

  Ново 20се от ДиВелт - представя ни постановката "Мижи да те лажем" със специалното участие на международни марионетки. Едните от България сами се хвалят колко много са помогнали на Украйна с оръжия, нафта и лобиране за санкции срещу Русия, а другите от Украйна замазват след тях: - браво, да, така беше, да, на правилната страна, точно така. Затова Русия подло спряла газта на българите, а Кирчо буквално за часове намерил американска газ и за седмици опънал много специална тръба до Гърция за азерския газ. И имало газ за всички българи и заживели щастливо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  18 Яну 2023 14:51ч.

  БСП начело с Курнела са пътници. Продажна сган. Срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  18 Яну 2023 15:16ч.

  Майко мила, по-големи глупости не бях чел... очеизвадно фалшива новина имаща за цел насока на общественото мнение в определена посока..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истински фейк

  18 Яну 2023 15:49ч.

  Както великата глупост, че Русия нападна Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hfucufufudjcjcjcj

  18 Яну 2023 17:03ч.

  Въпросът тук е друг, другарки и другари! Ако сме продали толкова оръжие, къде са парите? Къде са данъците от тези сделки? С такъв износ икономиката ни трябва да цъфти! Обаче….. парите ги няма! И така, Кирчо и кокорчо да кажат КЪДЕ СА ПАРИТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами къде са парите ...

  18 Яну 2023 17:24ч.

  най-вероятно не са платени. До колкото знам, за това плащал някакъв фонд. Но като се има пред вид, че и нашия хал е като украинския /заеми, дългове, лихви и пак заеми и пак лихви/ - най-вероятно са отишли за погасяване на заемите ни. Украинците за сега няма с какви пари да погасяват техните заеми /защото оръжието не им се дава даром/, за това западни компании придобиват собственост - на земя /най-качествения чернозем/, на заводи, които фашистката хунта в Украйна спешно национализира, защото иначе няма как за ги предаде в чужда собственост за погасяване на заемите. И така, докато текат бойни действия, разни сладки имущества осъмват със западни собственици. Но, това е повод за радост - чужди инвестиции бе, чужди инвестиции бол ...!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички новини от западните мсм

  18 Яну 2023 18:33ч.

  трябва да се посрещат с огромна доза недоверие и скептицизъм. Само си спомнете какво каза Клаус Шваб на WEF-аджийската сбирка в Давос - трябва да се борят с "фалшивите новини" и да контролират информационния поток! Затова и поканиха мин. Минеков с антуража му, за да ги ошашавят с гурме-вечерите и с блясъка на швейцарския курорт и да поемат ангажимент да ни контролират по-добре! А като поеме такъв ангажимент - нашият политически елит няма равен на себе си! Ей го Кирчо, колко лоялен и старателен се оказва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаят че юнозинството бълг са русофили

  21 Яну 2023 17:24ч.

  Искат да очернят България пред Русия, нарочно. Всички сериозни политици знаят за русофилството ни, и клепат България. Киро и Асен затова тайно са продали оръжието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи