Русия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи в Украйна

Русия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи в Украйна

Русия отхвърля инсинуациите за ядрени заплахи и действия, насочени към подкопаване на физическата ядрена сигурност в Украйна, предаде агенция ТАСС. Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията към руското външно министерство, заяви това във вторник на конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Подробна реакция на инсинуациите за предполагаеми заплахи с ядрено оръжие и действия, насочени към подкопаване на ядрената и физическата ядрена безопасност в Украйна, ще дадем по-късно, като се възползваме от правото си на отговор (по време на дебата на конференцията - бел. ТАСС.), каза дипломатът. 

След неколкократни отлагания от 2020 г. насам заради пандемията от КОВИД-19, десетата конференция за Договора за неразпространение на ядрените оръжия бе открита вчера в централата на ООН в Ню Йорк и ще продължи до 26 август. Договорът е подписан от 191 държави и влезе в сила през 1970 г. с цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия.

През януари петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция), които са и ядрени сили, се ангажираха с "прекратяване на опитите за разпространение" на ядрени оръжия, преди приемането на нов доклад от конференцията.

По време на последната конференция по договора от 2015 г., страните участнички не успяха да постигнат споразумение по основните въпроси.

Източник: БТА

 

Коментари

  • nan

    03 Авг 2022 10:10ч.

    Много им се иска на англо-саксите да има локален ядрен "инцидент".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много хубава фабрика си имаш, да не и се случи нещо?

    03 Авг 2022 10:16ч.

    действия, насочени към подкопаване на ядрената и физическата ядрена безопасност в Украйна --- дали са инсинуации или заплахи, е ясно. Пияните руснаци запазват дипломатичен тон. Важното е, че темата СЕ ОБСЪЖДА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Студио Хикс

    03 Авг 2022 10:17ч.

    Темата, която не се обсъжда, е - има ли Израел ядрено оръжие, или да?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • философската плоскост

    03 Авг 2022 10:21ч.

    Има много сериозен дисбаланс между двете враждуващи страни - минава по линията кое е позволено и кое - не. Действия и приказки. Наште съюзници са на принципа "всичко е позволено", лъжата е истина и истината е лъжа - когато както ни изнася. Руснаците спазват правила, конвенции. Ооне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    03 Авг 2022 12:07ч.

    Самият Путин отправи заплахи в началото. Отметна се едва тия дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи