Русия обяви, че е разрушила украинска военновъздушна база с високоточно оръжие

Русия обяви, че е разрушила украинска военновъздушна база с високоточно оръжие

Русия атакува и разруши украинската военновъздушна база "Староконстантинов", като използва високоточно оръжие, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на руското министерство на отбраната. 

 

Руските въоръжени сили продължават да атакуват военната инфраструктура на Украйна", заяви говорителят на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков. "Нападението на 6 март сутринта беше проведено с високоточно оръжие. Украинската военновъздушна база "Староконстантинов" беше изведена от строя", каза още той.

 

През 2002 г. Русия създаде корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение", като обедини около двадесет предприятия, произвеждащи оборудване за високоточни ракети и бомби. В номенклатурата на продукцията влизат управляеми ракети от типа "въздух-земя", маневрени ракети за близък бой, коригируеми бомби, противокорабни ракети, оръжия за борба с подводници.

 

Двете страни съобщиха за пораженията, нанесени по бойната техника и жива сила.  

 

Над 11 000 руски войници са били убити откакто на 24 февруари Москва започна нашествието си в Украйна, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс и БТА. 

 

През вчерашния ден беше съобщено за над 10 000 убити руски войници. Генералният щаб не съобщи колко са жертвите от украинска страна. От 24 февруари до 6 март руският агресор е загубил около 11 000 души от личния си състав, съобщи агенция Укринформ като се позова на съобщение на сухопътните войски във Фейсбук.

 


Дава се информация и за загубената от руските сили техника: 285 танка, 985 бронирани машини, 109 артилерийски системи, 50 реактивни системи за залпов огън, 21 средства за ПВО, 44 самолета, 48 хеликоптера, 447 броя автомобилна техника, 260 леки скоростни катери, 4 безпилотни летателни апарати на оперативно-техническо равнище.

 

 

На свой ред ген. Конашенков съобщи, че е била унищожен зенитно-ракетен комплекс С-300 на украинската армия. Според официалния представител на руското министерство на отбраната, също през последното денонощие изтребители и противовъздушна отбрана на ВВС на Русия са свалили четири самолета Су-27 и един МиГ-29 в района на Житомир, Су-27 и Су -25 в района на Радомишл, един Су-25 в района на Нежин, два хеликоптера Ми-8 - в района на Киев. Само за ден бяха унищожени шест безпилотни превозни средства, включително Bayraktar TB2 (турски дронове).

 

Ген. Конашенков каза още, че въоръжените сили на Руската федерация са поразили повече от 2200 обекта от военната инфраструктура на Украйна, унищожили са 69 самолета на земята и 24 самолета във въздуха.


Руското МО не съобщава за загинали и ранени военни от двете страни. Британското военно разузнаване междувременно съобщи, че руските сили взимат на прицел населени райони в Украйна, но силата на съпротивата забавя руското настъпление. 

 

Мащабът и силата на украинската съпротива продължават да изненадват Русия, посочи британското военно разузнаване в съобщение, цитирано от Ройтерс. Русия отговаря като взима на прицел населени райони на много места в Украйна, включително в Харков, Чернигов и Мариупол, отбелязва британското разузнаване. 

 

Досега Русия е прибягвала до подобна тактика в Чечения през 1999 г. и в Сирия през 2016 г., използвайки въздушни и наземни боеприпаси.

 

Конфликтът в Украйна може да продължи месеци, дори години, заяви днес британският вицепремиер Доминик Рааб и добави, че международните съюзници трябва да демонстрират "стратегическа издръжливост", за да е сигурно, че руският президент Владимир Путин ще се провали, предаде Ройтерс. Рааб каза още, че приказките за нараснала опасност от това Русия да използва ядрено оръжие при нашествието си в Украйна са опасна политическа риторика. Така той отговори на въпрос на журналист от телевизия "Скай нюз" за възможна ядрена ескалация от страна на Кремъл. Рааб каза, че това е отклоняване на вниманието от истинските проблеми, а те са, че е налице незаконно нахлуване и то не върви по план.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Мдаа

    06 Март 2022 14:02ч.

    За да разрушиш с един високоточен боеприпас цяла ВВС база.... това трябва да е атомна бомба на 500 метра над базата, или снаряд с 20 тонен тротилов еквивалент. Кое от двете, или отнова Раша лъже?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вакуумна бомба може би?

    06 Март 2022 14:23ч.

    Но по време на война не вярвайте на никого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко е неприятно коментарът ти да е сред руски реклами пуснати от руските администратори на сайта

    06 Март 2022 14:25ч.

    Кой знае защо с пиндоски имена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    06 Март 2022 14:29ч.

    Що да не вярвам? Зависи, какво е ударено. Четох, какво е изоставено в една от превзети военни бази. Цяла България може само да мечтае за снарядите, бомбите и т.н. камо на тази база. Тези са ги вагрухали до носа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    06 Март 2022 14:20ч.

    Преди малко съобщиха за още едно ударено с високоточни ракети летище - това до Винница, Западна Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някакво остатъчно чувство на срам кара руското командване да се хвалят единствено с научно-техническите си постижения, високоточен удар и т.н. Къде е гордостта от избитите украинци?

    06 Март 2022 14:38ч.

    Защо не зарадват и тукашните им приятели със сводка за броя на труповете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бре бре

    06 Март 2022 14:49ч.

    При тия грандиозни успехи на урките, ако боевете продължат още седмица цялата руска армия ще бъде унищожена, а вместо танкове ще има само скраб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмездител

    06 Март 2022 15:43ч.

    Бла -бла-бла! Евтина американска активна пропаганда за глупаци! Така е било и сфюрера навремето - докато гази Европско, англо-us капитали се наливат в касите му. Така е и сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сулю

    06 Март 2022 15:51ч.

    Триете ли, или що?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трият

    06 Март 2022 15:59ч.

    Но понеже са руснаци, не разбират много много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмездител

    06 Март 2022 16:12ч.

    Не знам. Ама като гледам US творенията, жалко. Тъпи, ама главорези. Безскрупулни убийци! ..... Едно време, когато Иисус отива на Кръста, пак всички в изстъпление крещят "Разпни Го!". Но това, че всички, обсебени от сатанинска омраза, крещят, не значи, че са прави. Прав е Той! Та... Ще видим. Време е да си прочетем "Апокалипсис" на Свети Йоан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    06 Март 2022 16:21ч.

    Истината никога не е уповавала на демократичен критерий. Христос ни завеща "АЗ СЪМ Пътят, Истината и Животът". Слава богу, че тълпите-людоеди нищо не разбират от едно такова възвисяващо измерение на Истината. Ще победи този, с когото е Бог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сулю

    06 Март 2022 16:29ч.

    Разбира се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укротен

    06 Март 2022 16:40ч.

    Днес е Прошка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • репортер от добрите

    06 Март 2022 16:42ч.

    Кадри от втория за днес откалибриран военен аеропорт във Винница, Западна Украйна: https://politikus.ru/events/141241-vs-rf-unichtozhili-aeroport-v-vinnice.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма високоточни руски оръжия, не им е по силите

    06 Март 2022 16:45ч.

    Затова се залага на голямата мощност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фактите бодат очите

    06 Март 2022 16:56ч.

    Злобицата ти никога няма да те направи даже лаик, та камо ли експерт. Не им било по силите... демек те прости, пък вий от умните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пък вий от умните...

    06 Март 2022 18:37ч.

    Да бе, да - отъркали сте се през витрина с "умните" и "смелите"... Да се вярва на бандеро-лъжците е направо Диагноза! Не, че и да се вярва на САЩисаните&Co е признак на светъл, свеж и извисен ум. По-скоро и за това всичко се свежда да е на обратното. Сигур Дарвин е прав - поне за наскачалите примати няма грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи