Русия: Не е имало удари в близост до полската граница. Това е провокация

Русия: Не е имало удари в близост до полската граница. Това е провокация

 Руското министерство на отбраната определи като провокация твърденията на полските медии и официални лица, че руски ракети уж са паднали край Водев. "Не е имало удари с руски оръжия в близост до украинско-полската граница, заявиха от министерството.

"Изявленията на полските медии и официални лица за предполагаемото падане на "руски" ракети край село Водев са умишлена провокация с цел изостряне на ситуацията. Руските оръжия не са поразили нито една цел в близост до украинско-полската държавна граница", заявиха от министерството.

Руското министерство на отбраната подчерта, че публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руски оръжия.

По-рано във вторник полското радио ZET, позовавайки се на неофициални източници, съобщи, че две ракети са ударили сушилня за зърно в село в Източна Полша, на границата с Украйна. Инцидентът е станал в село Водев в Любелско воеводство. По данни на радиостанцията са загинали двама души. В доклада не се посочва самоличността на ракетите. 

Телеграм каналът Рыбарь: Какво е известно за падналите ракети досега

Около 22:00 ч. московско време се появиха съобщения за две ракети, паднали близо до село Водево в Любелското воеводство, на границата с Украйна. При инцидента са убити двама местни фермери.

Инцидентът съвпадна с поредния масиран руски удар по цели на украинска територия. Първите снимки от мястото на пристигане са публикувани от полския военен експерт Ярослав Волски. Все още няма точни данни за принадлежността на падналите боеприпаси: според една от версиите това е ракета "Калибр" или Х-101 на руските въоръжени сили, а според друга - зенитна ракета от украинския зенитно-ракетен комплекс С-300.

- Полският министър-председател Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по сигурността и отбраната. Полските военновъздушни сили вдигнаха във въздуха изтребители от летище Томашов Любелски в Любелското воеводство. Въздушното пространство на полско-украинската граница е напълно празно чак до Варшава.

- Някои американски медии, позовавайки се на източници от разузнаването, твърдят, че ракетите, паднали в Полша, са били руски. По-късно обаче говорител на Пентагона заяви, че САЩ все още не могат да потвърдят тези съобщения.

- Руското министерство на отбраната отрече да е удряло цели в близост до украинско-полската граница и заяви, че отломките не принадлежат на руски ракети.

Източници от Брюксел заявиха, че реакцията на НАТО на инцидента в Полша ще зависи от твърденията на Варшава относно собствеността на свалените ракети. Полша получи публична подкрепа в Словакия, Латвия и Естония.

- Някои местни полски медии твърдят, че инцидентът в Водева всъщност е станал около 16:00 ч. и не е свързан с военни действия. Според тях тракторът от снимките, разпространени в мрежата, просто се е взривил на хидравличната везна по време на претеглянето. Тази версия обаче не обяснява наличието на шрапнели, наподобяващи части от ракети, в близост до мястото на взрива.

- В момента медиите очакват решението на полското Бюро за национална сигурност, което ще бъде взето в близко бъдеще.

 

Коментари

  • Поляците си го търсят

    15 Ное 2022 22:34ч.

    Не помнят ли уроците, когато поддържаха Наполеон и той им обещаваше държава? Никой не се учи от историята си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и по-нови уроци

    15 Ное 2022 22:50ч.

    За Наполеон са се били 30 хиляди поляци. За Хитлер - 500 хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така, поддържаха Хитлер и като начало си отхапаха от Чехословакия

    16 Ное 2022 0:17ч.

    Изобщо ролята на някои сили по време на ВСВ в Полша и Украйна е доста съмнителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премълчана статистика

    16 Ное 2022 0:32ч.

    Има точна информация за брой евреи във всяка една европейска държава преди и след войната. И … изненада, убитите евреи в Германия, като процент, са много по-малко от убитите евреи в Полша. Поляците са се възползвали от войната и са изтребили своите евреи, 90% убити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но ще има

    15 Ное 2022 22:44ч.

    Ако поляците продължават с лъжите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    15 Ное 2022 22:48ч.

    По такива въпроси Полша винаги действа по поръчка на САЩ. Целта на тази провокация е търсене на повод, полски и други войски да влязат в Украйна. Но който сее ветрове жъне бури. Авантюристичната политика е причината славната полска история от Жечпосполита до наши дни да минава през печални събития.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 22:49ч.

    Удари може да няма, но тукашните зелени чорапи искат да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от пентагона

    15 Ное 2022 22:54ч.

    молим без фейк инфо - чорапките ни са шаренки и седемцветни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша търси повод за нахлуване в Украйна

    15 Ное 2022 22:56ч.

    Най-вероятно провокацията е съгласувана с Англия и със Зеленски. Англия е в основата на междуславянската братоубийствена война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Ное 2022 23:00ч.

    Албионците не са доволни от развоят на събитията... САЩ, Русия и Китай са в заговор ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Ное 2022 23:03ч.

    Английската корона и ватикана се опитват да наложат новия световен ред, в който те да са на върха, САЩ да е свален от пиедестала, а Русия никъде я няма... Китай естествено е фабрика без глас, но УВИ, засега не им се получава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    15 Ное 2022 23:23ч.

    Ако е вярно изречението,"Тази версия обаче не обяснява наличието на шрапнели, наподобяващи части от ракети, в близост до мястото на взрива."Ключовата дума в това изречение е шрапнели,което директно ни отвежда към варианта зенитна ракета.Най-простичко казано зенитните ракети поразяват на принципа на ловната пушка,т.е при сближаване с целта,бойната глава се взривява и осколките под формата на конус политат и поразяват целта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албански реотан

    16 Ное 2022 4:35ч.

    Има много индикации за предварително подготвена провокация. Още в ранния следобед (EST - това е зоната около Ню Йорк), мой колега китаец ми каза, че финансовите пазари се понижават рязко заради ракетно нападение на Русия срещу Полша. Пуснах търсене в Гугъл за това, проверих CNN и всички водещи агенции - абсолютно нищо. Но рязкото понижаване на Dow Jones в периода 13:15 - 13:35 си беше факт. Не му обърнах повече внимание, но новините за ракетите излязоха доста след това. Когато шофирах от работа за вкъщи новините по националното радио на Канада съобщиха тази новина с репортер говорещ с британски акцент. Това може да са някакви тъпи подробности но логиката е, че Русия едва ли ще атакува Полша със зенитни ракети, които имат ниска поразяваща мощност. Това най-вероятно ще бъде повод да се натисне Русия да спре масивните ракетни удари по Украйна, но едва ли casus belli за война на НАТО срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    16 Ное 2022 8:08ч.

    пшек е диагноза. алчни, надменни и безкрайно предани на говедарите. или е провокация, наредена от последните, или е случайност и сега се опитват да извлекат дивиденти от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    16 Ное 2022 8:32ч.

    Работа на Зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо пропускате очевидното?

    16 Ное 2022 8:33ч.

    Полша има най голям интерес от ограничена ескалация. Инциденти които ще и дадат предлог да вкара полски, или още по-добре натовски войски на петте области в Украйна с полско население. Полша си ги счита за свои, и далеч не е загубила надежда да си ги върне. Не ми се струва невъзможно това да е работа на полското разузнаване което на този етап има огромно влияние в Украйна и украинската армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи