Русия нанесе масиран удар по енергетиката на Украйна. Удължават режима на тока с по няколко часа в цялата страна

Русия нанесе масиран удар по енергетиката на Украйна. Удължават режима на тока с по няколко часа в цялата страна

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Русия предприе нова серия от въздушни удари с ракети и дронове срещу Украйна и нанесе щети по енергийни обекти в югоизточната и западната част на страната, което предизвика необходимостта от вноса на рекордни количества електроенергия, предаде Ройтерс. При ударите са пострадали най-малко двама служители в поразените обекти. 

Това е второто масирано руско нападение срещу украинска енергийна инфраструктура за тази седмица. 

Руската армия нанесе групов удар по украински енергийни обекти, поддържащи военно-промишления комплекс, съобщи руското министерство на отбраната.

"В отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руски енергийни обекти тази нощ Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с прецизни оръжия с далечен обсег на действие от въздуха и морето и безпилотни летателни апарати по украински енергийни обекти, които осигуряват работа на предприятия от военнопромишления комплекс", се казва в изявлението.

Освен това са поразени складове с боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана, доставени на Киев от западни държави. Всички цели на удара са били постигнати, подчертават от министерството.

Националният електроенергиен системен оператор "Укренерго" съобщи за повреди в негови съоръжения в Запорожка и в Лвовска област. Ударено е било и газопреносно съоръжение в Западна Украйна.  

"След осем масивни атаки, които врагът нанесе по енергийната система от март насам, ситуацията в енергийния сектор остава тежка", заяви украинското министерство на енергетиката. След снощното руско нападение Украйна ще внесе рекордните 33 559 мегаватчаса (MWh) електроенергия, допълва ведомството. Освен това правителството ще трябва да удължи продължителността на планираните спирания на електроподаването из цялата страна с по няколко часа.

По-рано днес украинските ВВС съобщиха, че силите им за противовъздушна отбрана са свалили 12 от общо 16 руски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната.

Противопожарните служби в Запорожие и Лвов се борят с пламъците, а ремонтните екипи бързат да отстранят повредите по енергийните съоръжения.

В западноукраинския град Ивано-Франковск има щети по сградата на Националния технически университет по нефт и газ, както и по 14 търговски и жилищни сгради. 

"Можем да кажем със сигурност, че врагът няма да спре. Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана", заяви в "Телеграм" губернаторът на Запорожка област Иван Федоров.

Москва от своя страна каза, че въздушните ѝ удари срещу украинската енергийна инфраструктура са в отговор на нападенията на украински дронове по руска територия.

От март насам руските сили засилиха бомбардировките си на украинската енергийна система, като извадиха от строя около половината от производствения капацитет на страната и предизвикаха сериозен енергиен срив, отбелязва Ройтерс.

Източници: БТА, Риа Новости

 

 

 

Коментари

  • Не по енергетиката бе.

    22 Юни 2024 16:09ч.

    Ударете по Банкова със сто Кинжала и хиляда Калибъра. По летища и натовски бази. Само гледайте да са претъпкани с натовска и фашистка измет, да не хабите бадева ракетите. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Юни 2024 16:26ч.

    На "унтерменшите" ток им не требе. ТОТАЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ извършва руския ЛИДЕР над своя западен съсед. Полковник Ходаренок при Соловьов предлага след ТЕЦовете да бъдат разрушени "всички ВЕЦове и язовирни стени"..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ядрените централи? Тях за кога ги пазят??

    22 Юни 2024 16:30ч.

    Сичко под ножа и Кинжала; Господ ще познае своите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    22 Юни 2024 19:50ч.

    И ти си бил с много тежко детство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    22 Юни 2024 17:10ч.

    Да бяха приели условията на примирието от първите седмици на войната, когато Путин беше добър и разбран. Сега ще свърши само след пълна разруха в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    22 Юни 2024 17:16ч.

    ЕС нанесе масиран удар по Българската енергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С още няколко часа

    22 Юни 2024 19:29ч.

    Скоро по 25 часа на ден без ток и вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Юни 2024 20:59ч.

    Има една интересна карта - https://www.lentata.com/te-taka-nashenskite-evroatlanticheskite-maloumnici-sche-ni-nabutat-vv-voyna

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера

    22 Юни 2024 22:12ч.

    Всички дронове свалени, от 16 ракети дванадесет свалени, а Лвов и запорожието горят, университет, 14 сгради и прочие .... Не разбирам! Прилича малко на онези, които днес имаха парад (осмо чудо на света) - не се размножават, а се увеличават. Ха-ха-ха! Кой ги развъжда с финансиране и защо? Пак се чудя! Да отговорят "троловете от бранша" - Копейков, Кмета и онзи Европе*****т.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За още по голямо

    23 Юни 2024 3:32ч.

    Чудене колега е,от къде ракети,нали ги свършиха ,преди година две през пролетта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи