Русия е пред фалит

Русия е пред фалит

Русия е пред фалит, след като Москва реално не е платила задълженията си по две емисии еврооблигации, стана ясно в сряда.

Министерството на финансите на Русия съобщи, че е трябвало да плати в рубли на държателите на нейни деноминирани в долари еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г., тъй като чуждестранна банка е отказала да обработи платежно нареждане за превеждане на 649.2 млн. долара към инвеститорите, предаде Ройтерс.

Според руското ведомство чуждестранната банка, чието име не се посочва, е отказала платежното нареждане за трансфер на суми, дължими по по купоните на две емисии книжа, и не е обработила плащането по номиналната стойност на еврооблигации с падеж 2022 година.

Българският икономист Георги Ангелов обясни пред Mediapool, че най-вероятно американска банка е отказала да приеме плащане за сметка на блокираните валутни резерви на Русия в САЩ след 1 април, в изпълнение на поредната порция санкции, обявени от Вашингтон. До края на март САЩ позволяваха плащанията за сметка на валутния резерв.

Русия може да обмисли вариант да позволи на държателите на нейни еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г. да преобразуват плащанията в рубли в чуждестранни валути, веднага щом бъде възстановен достъпът на Москва до валутните ѝ сметки, посочи министерството.

Плащането в рубли в сегашната обстановка обаче не е изпълнение на задължението, тъй като кредиторите получават достъп до средства в рубли по банкови сметки на руски банки, които в момента са блокирани, при това на нереален обменен курс. Реално престация няма и започва да тече 30-дневният срок, след който ще се активират застраховките по облигациите и реално Русия ще обяви фалит, поясни Ангелов.

Способността на Русия да изпълнява задълженията по дълга си е в центъра на вниманието на инвеститорите, след като западните санкции доведоха до замразяване на близо половината от валутните резерви на страната и ограничиха достъпа на Москва до световните платежни системи.

На теория Русия би могла да се окаже в състояние на дефолт, но това ще бъде изкуствена ситуация, заяви Кремъл.

"Няма основания за реален дефолт (фалит, б. р.)", увери правителственият говорител Дмитрий Песков. "Русия има всички необходими средства, за да обслужва задълженията си, но ще продължи да плаща външния си дълг в рубли, докато валутните ѝ резерви остават блокирани заради западните санкции", допълни той.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • Връх на лицемерието на Запада

    06 Апр 2022 16:09ч.

    Блокира им сметките, а после иска да плащат отделно и то в неговата валута. А гаранция няма какво ще остане в руските сметки, преди време така замразиха 4 млрд. на Либия при Кадафи, а когато Либия бе демократично разрушена и Кадафи го нямаше, се оказа че повечето от тези пари са мистериозно изчезнали, колкото и абсурдно да е това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    06 Апр 2022 17:22ч.

    В грешка си.Замразиха на Либия стотици милиарди.По памет 200млрд.Част изчезнаха.За другите незнам.Скоро Англия върна на Иран към милиард ''замразени'' 50 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cvbfzu

    12 Май 2022 17:00ч.

    bactrim 960mg tablet - <a href="https://bactrimx.store/">bactrim over the counter</a> viagra drug

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zyfcpm

    19 Юли 2022 11:04ч.

    omeprazole pills <a href="https://methylpre.com/">methylprednisolone 8 mg online</a> buy methylprednisolone 8mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nlzbwm

    12 Авг 2022 10:16ч.

    buy clindamycin generic <a href="https://erythromycinln.com/">erythromycin 250mg oral</a> rhinocort allergy spray

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    06 Апр 2022 16:10ч.

    Според американския геополитическия стратег Джрордж Фридман целта на повечето военни и икономически акции на САЩ е дестабилизиране на определение региони чрез трайно тлеещи конфликти, обезсилвайки стратегическите конкуренти и предотврятявайки нежелани съюзи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    06 Апр 2022 16:16ч.

    САЩ отдавна са във фалит, трупат колосален дълг и въпреки всичко продължават да оглавяват глобалния мейнстрийм, както претендира техният дементен президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    06 Апр 2022 16:16ч.

    Това ви го обяснявах вчера. Ще ви фалират Матушката чрез отказ от приемането на плащанията. Вместо да спре войната Путя се готви да плаща и дълг в рубли. Дет се вика този ще се самофалира преди да го фалират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е пред фалит, но това е страшно за останалия свят

    06 Апр 2022 16:21ч.

    Защото полуделият Владетел може да натисне Червеното копче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Апр 2022 16:31ч.

    Ама разбира се, как не се сетих по-рано ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не Русия е във "фалит"

    06 Апр 2022 16:45ч.

    А западът е блокирал = откраднал, руските пари. Вова преупреди - ще има огледални действия. Много на Запад ще изреват на умряло - западните материални активи в Русия са десетки милиарда долара/евро, Вова ще ги присвои. Също интелектуална собственост, патенти, всичкото западно "табу" отива на кино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капризи май, а? много сме специялни, а?

    06 Апр 2022 16:46ч.

    Западът се опитва да промени правилата на правото, войната, сега и финансите. Банката отказала да обработи платежното нареждане! Ами като е така, значи - който има да взема някакви пари, да иде лично в Русия и да си ги получи на каса в местния банков офис. Тия много фантастична литература са чели, не знам Азимов или Лем, ама що си вярват на збърканата кибернетика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    06 Апр 2022 17:06ч.

    много нешта са сбъркани на запад, но 30 дн. гратис период за фалит тече за РФ...ште трјабва да си платјат в твърда валута, както е по договор, да не се ослушват и да не си пробутват тапетите(пардон, рублите). А којто вјарва в рувлите нека да не се бави, а да си обмени веднага спестјаванијата в рубли. Както казваше моја лјубомец, др.Живков, “дела трјабват, другари, дела“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    06 Апр 2022 17:29ч.

    Сега бензина ще стане една стотинка.Пълни глупости на изкуфели хора.Победиха ковид19 сега ще борят Русия.Спрели нещо си за Каназ?Ми ще си го произведат и ще отсвирят САЩ и ЕС за патента.Стойте и гледайте колко производители ще се изнесат в Русия ако тя не ги закача за патенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ред Шухарт-сталкер

    06 Апр 2022 20:13ч.

    В църквата на парите, всеки фалит е катарзис.. В случая Русия нищо не губи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи