Русия е извадила от строя почти всички украински топлоелектрически централи

Русия е извадила от строя почти всички украински топлоелектрически централи

При атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които руската армия предприе през последния месец, са били унищожени или завзети повечето топлоелектрически централи в нападната страна, предаде ДПА, като се позова на изявления на засегнатите компании и публикации в украински медии.

"След последния обстрел и разрушаването на ТЕЦ "Трипиля" държавната компания "Центенерго" загуби 100% от капацитета си за производство на електроенергия", съобщи днес новинарският сайт "Украинска правда", цитиран от БТА.

Информацията бе оповестена след разрушаването на топлоелектрическата централа край Змиев в Харковска област, Източна Украйна. Електроцентралата "Углегорск" в Донецка област, която също е собственост на "Центренерго", е под руски контрол от лятото на 2022 г.

Най-голямата частна енергийна компания в Украйна ДТЕК заяви, че пет от шестте ѝ електроцентрали са понесли сериозни щети и само 20% от капацитета ѝ за производство на електроенергия е останал невредим. Според "Украинска правда" обаче след последните атаки този процент е намалял.

В не по-добро положение се намира и третият оператор на топлоелектрически централи - "Донбасенерго". Електроцентралата край Старобешево в Донецка област е под контрола на проруските сепаратисти от 2015 г. насам. Втората електроцентрала на компанията - край град Славянск - редовно е подлагана на обстрел, съобщиха представители на "Донбасенерго".

Русия атакува и украински водноелектрически централи. Ракетни атаки през март извадиха от строя голямата ВЕЦ "Днепър" в Запорожка област.

Според "Украинска правда" атаките са били фокусирани върху тецове и вецове, които играят важна роля за стабилизирането на мрежата, тъй като са в състояние бързо да увеличат производството на електроенергия сутрин и вечер, когато потреблението значително се повишава.

Трите украински атомни електроцентрали, които остават под украински контрол, не са били атакувани.

Министърът на енергетиката Херман Халушченко неотдавна заяви, че ядрените централи осигуряват над 50 % от производството на електроенергия в Украйна.

Междувременно държавната Енергийна компания на Украйна (ЕКУ) съобщи, че увеличава вноса на електроенергия от ЕС, за да компенсира щетите от руските атаки, предаде Укринформ.

От средата на март 2024 година ЕКУ е удвоила е вноса на електричество на дневна база. Освен от Словакия и Румъния от март държавната компания започна да внася електроенергия и от Унгария.

Руският президент Владимир Путин коментира ситуацията с думите, че Москва е била длъжна да отговори на ударите по своите рафинерии. "По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, за да не оставим без електрозахранване социалните учреждения, болници и т.н. Но след серията удари по нашите енергийни обекти, бяхме принудени да отговорим", заяви Путин по време на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Русия може би е използвала нова, усъвършенствана ракета Х-69 при атаката си по енергийната инфраструктура в Киев, съобщи украинското издание Defence Express, позовавайки се на свои източници. След анализите на отломките в Триполския ТЕЦ експертите смятат, че не става дума за свръхзвукова ракета "Кинжал", а за новата разработка Х-69, за която се смяташе, че е приключила с изпитанията през септември 2023 година.

Defence Express съобщи през февруари, че Русия вероятно за първи път използва дозвуковата ракета Х-69, изстрелвана от бойни самолети (основно Су-34 и Су-35), при ударите на 7 февруари. Обхватът ѝ е 400 километра, а теглото на главата - 310 килограма.

Изстрелването от този тип самолети е лоша новина за изтощената украинска противовъздушна отбрана (ПВО). Украинските ВВС сега следят внимателно стратегическите бомбардировачи Ту-95 и МиГ-31, от които се изстрелват по-сложните въздушни цели. Също така обстрелите с Х-69 могат да бъдат по-масови заради големия брой носители.

 

 

 

Коментари

 • Каквото повикало

  13 Апр 2024 8:56ч.

  Такова отговорило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  13 Апр 2024 8:59ч.

  И по зле ще става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Апр 2024 13:23ч.

  Бившата сглобка направи същото у нас само с химикалка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • украинците трябва да са щастливи

  13 Апр 2024 9:04ч.

  Сбъдва се тяхната мечта за ДЕКОМУНИЗАЦИЯ ! Всичко което имаха от съветско време се ДЕКОМУНИЗИРА успешно, сега и в реално време. Трябва да благодарят на Путин за декомунизацията, не ли ? Слава Дурачине !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега ще търсят дали някъде не са останали паметници на Ленин

  13 Апр 2024 9:50ч.

  За да си отмъстят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веидър

  13 Апр 2024 9:26ч.

  Както каза Ванга , се осъществи , втори етап, добре, за Украина би съществувала в своетоси его! Само РУСИЯ връща собственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  13 Апр 2024 9:34ч.

  "Декарбонизация" в действие! Русия е загрижена за околната среда и "въглеродния отпечатък" на Украйна, затова оказва активна подкрепа за "зеления преход" на страната, за да е напълно готова за присъединяването си към ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе

  13 Апр 2024 10:14ч.

  Тия ще вземат да покрият високите европейски критерии! Едно благодаря да бяха казали на Владимир Владимирович!😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 14:03ч.

  Ти много болен, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  13 Апр 2024 14:42ч.

  Всъщност вие сте "болен", според "новото нормално", защото сте безотговорен към природата и нейното опазване! Невежеството ви не оправдава вашите престъпления към планетата! Ето, да се образовате от "меката на истината" защо ТЕЦ-овете са никому ненужни: https://factcheck.bg/naj-evtiniyat-tok-zelen-diktat-ot-brjuksel-i-oshte-mitove-za-vaglishtnite-centrali/ ... Освен това ТЕЦ-овете са човекоубийци! Те са отговорни за климатичните промени, които убиват милиони хора по света! На практика руснаците спасяват хиляди от "additional deaths" и климатична смърт! Затова бъдете "прогресив" и "End fossil fuels now!" https://www.euronews.com/green/2024/01/31/climate-change-is-killing-millions-an-expert-explains-why-many-deaths-go-unnoticed

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 14:51ч.

  Да бяхте произвели някакъв иновативен продукт, измислили нова технология, нобелов лауреат, а то бомбене на ТЕЦове. Фашистка измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  13 Апр 2024 15:18ч.

  Ами ако се беше случило ноември месец? А джендърче еврогейско?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  13 Апр 2024 15:22ч.

  Колко сте назадничав! Това не е "бомбене на ТЕЦове", а "закриване на ТЕЦ-ове", за да може Украйна да покрие европейските стандарти за вредни емисии! Използвана е най-новата технология за експресна декарбонизация. Така ще бъдат спасени до 250 000 човешки животи годишно, които иначе биха загинали заради "въглеродния отпечатък" на ТЕЦ-овете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  13 Апр 2024 9:35ч.

  Явно ще минават на газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  13 Апр 2024 9:40ч.

  Можеха още в началото на конфликта да свършат това и да предизвикат лавина от хуманитарни кризи, едва сега, едва след зимата. Агресорът е доста хуманен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 14:52ч.

  На всички пропаднали хора това са им мечтите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко, че заради политиците без мозък страдат нормалните хора

  13 Апр 2024 9:41ч.

  Украйна беше 60% държава Вече е 20% държава Скоро ще е територия .. ако "главата" не "прогледне"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рибата е с мътни очи

  13 Апр 2024 9:52ч.

  Значи развалена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  13 Апр 2024 11:08ч.

  Изключването на АЕЦ е следващата стъпка. Самите украинци ще се принудят да ги спрат при разрушена или нарушена работа на електропреносната мрежа иначе Чернобил 2. Имам подозрения, че зад призивите на САЩ към украинците да не атакуват НПЗ се крие осведомеността на американците за руските планове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • осведомеността на американците за руските планове

  13 Апр 2024 11:40ч.

  Си има реципрочното - осведомеността на руснаците за американските планове. Двете неща в съвкупност , в рускоезичния свят му викат ДОГОВОРНЯК. 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  13 Апр 2024 12:49ч.

  Има резон. Иначе войната ще стане неконтролируема и белята е готова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  13 Апр 2024 14:40ч.

  По погрешка уж от територията на Украйна трябва да бъде изстрелян един Трайдънт, после нещата ще си дойдат на мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  13 Апр 2024 14:49ч.

  По-вероятно е изтреляната ракета "Трайдънт" да удари мястото, от което я изтрелват, като преди няколко месеца! Но на вас явно не ви пука за украинците и искате да заличите държавата им с ЯО. https://www.thesun.co.uk/news/26070479/trident-nuke-sub-missile-launch-fails/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи