Румънският президент потвърди пред Радев подкрепата си българското домакинство на „Три морета“

Румънският президент потвърди пред Радев подкрепата си българското домакинство на „Три морета“
Президентът Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата „Три морета“ през 2021 г., както и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ, която се състоя през 2018 г., съобщава пресцентърът на президентството.

Снимка: БулФото, архив

 

Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“. По време на разговора, който се проведе по инициатива на българския президент, беше подчертано, че като близки съседи България и Румъния имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области, които да допринесат за по-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в целия регион.

Присъединяването на всички държави-участници към Инвестиционния фонд на инициативата е важна стъпка за реализация на общите проекти в областта на свързаността, е позицията на двамата президенти. Според президента Радев освен отделните държави, финансиране може да бъде осигурено и чрез приобщаване на бизнеса и международни финансови институции.

България и Румъния следва да работят за постигането на още по-голяма свързаност между двете страни, включително чрез изграждането на нови мостове през река Дунав, посочи българският президент. Задълбочаването на партньорството с Европейската комисия в тази насока е от значение за цялостното развитие на река Дунав като основен транспортен коридор в Източна Европа. Президентът Йоханис подчерта необходимостта и от подобряване на навигацията на корабоплаването в българо-румънския участък на реката.

Възможността България и Румъния да обединят своя научен и образователен потенциал в търсене на устойчиви технологии и  решения в областта на транспорта и енергетиката, също беше сред темите на разговора.

Президентът Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата „Три морета“ през 2021 г., както и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ, която се състоя през 2018 г.

Коментари

 • Радев се изложи

  05 Ное 2020 14:20ч.

  Що за безотговорност?! Какви три морета? Това е трансатлантически проект с огромни геополитически, геостратегически и геоикономически последици, обслужващ чужди интереси, които нямат нищо общо с българските. Кога ще спрете да си играете със съдбата на България и българския народ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на ви сега

  05 Ное 2020 14:36ч.

  Патриархът руски ви предупреди за натовския офицер, обаче вие му се нахвърлихте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Радев!

  05 Ное 2020 14:45ч.

  Само така. Крайно време е да спрем да сме подлоги на Москва. Само да припомня, че огромната част от тези 2 милиона и 300 хиляди, които гласуваха за него, гласуваха точно защото е натовси офицер. След протестите и юмруите много хора се разочароваха от него. Кайно време е да си върне престижа. Въпреки крясъците на Вацев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирател

  05 Ное 2020 14:48ч.

  Точно тези тези 2 милиона и 300 хиляди, следващия път ще си помислят дали да гласуват за него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До:Браво, Радев!

  05 Ное 2020 14:51ч.

  Вацев няма вина, че Вие сте неграмотен/а и хал хабер си нямате от геополитически проекти. Преди да ръкопляскате, се научете да четете, но не само на матерния си език. В противен случай ставате жалък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може и да си помислят, демокрация сме.

  05 Ное 2020 14:55ч.

  Обаче колко са тези, които ще си помислят, като видяхме помиярите протестиращи и хунвейбинските изцепки не се знае. Хората започнаха да събират подписки за оставката му и го освиркваха много преди да се чуе за "Трите морета". За трите морета още никой не се е изказал против. Освен в БСПарските медии. Които продължават да са подлоги на Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ме наричат жалък подлоги на Кремъл

  05 Ное 2020 14:58ч.

  за ме не чест. Не ви ли омръзна да раздавате квалификации? Спори се с факти, а не с обиди и псувни. Но левия трол, освен да хвърля кал друго не умее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от помияри

  05 Ное 2020 14:59ч.

  Това, че Вие не чувате и не четете, не означава, че никой не се е изказал против "Трите морета".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До:Да ме наричат жалък подлоги на Кремъл

  05 Ное 2020 15:00ч.

  Първо се научете да пишете грамотно! Фактите отдавна са известни, но човек, който не може да пише, явно не може и да чете ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамин златен от 17:00

  05 Ное 2020 15:15ч.

  Когато не можеш да предложиш ФАКТИ в един спор, тогава обикновено започваш да пишеш глупости или да обиждаш. Туй нещо за грамотността не ти се получава. Защото звучи като във вица - "Ама вие защо биете негрите". И вината за Трите морета не я търсете в народите на Източна Европа, които бяха смазани под ботуша на Кремъл. И е нормална реакцията им днес да се опитат да се предпазят от руска агресия. Търсете я в политиката на СССР. Там е заровено кучето, но това обяснение не ви устройва. Пнеже Русия никога и по никакъв начин не може да е виновна, дори да и кажеш истината в очите. Винаги ще се намерят такива, които да ни поажат колко Русия е невинна и колко целия свят желае да и направи зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Ное 2020 15:17ч.

  Доколкото разбрах е лишил Естония от това домакинство, тъй като Естония е помолила да се изместят с една година напред датите, за да осъществи не виртуално, а реално домакинство с физическо присъствие. Какъв му е проблема да не се съгласи с нещо логично и справедливо, като България щеше да стане домакин една година по-късно. Колкото до самата инициатива, докато Европа не вземе пълен контрол над външната политика на всички държави членки на ЕС, ще е така. Всяка една по отделно е твърде слаба за да води изцяло независима политика, след като сме членове на НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  05 Ное 2020 15:23ч.

  Сватбеният (генерал на 4 летящи машини в авиобаза Граф Игнатиево) е поревдният предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами човекът си е натовски генерал, другото е за кьоравите

  05 Ное 2020 15:27ч.

  Радев, Радев, за мен и близките ми от фаворит ти си вече бита карта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До прегазения от ботуша на Кремъл

  05 Ное 2020 15:30ч.

  Господине, който навремето не е искал да го гази кремълски ботуш, да не се е присъединявал към хитлеристката коалиция. А що се отнася до фактите, позаинтетесувайте се колко национални катастрофи е коствала на българите мантрата за едни три морета. Прочее видимо нямате нищо против да ви гази вашингтонски ботуш. Щото в момента ви гази, че и тепърва ще ви нагазва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • седедристията не прощава

  05 Ное 2020 15:51ч.

  Никакъв ботуш на Кремъл не е мачкал друго, освен фашаги. Много естествено е, че техните днешни наследници никога няма да простят на Кремъл. Както и внуците на чорбаджиите-изедници по турско няма да простят на Русия, че ни освободи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дайте да си изясним първо за ботушите,

  05 Ное 2020 15:54ч.

  че нещо много се засегнахте. Вашингтонсият ботуш до сега още не е открил нито един концлагер в България. Същият ботуш, колкото и да го псувате и ненавиждате не е провокирал да се арестува нито един българин по политически пичини. Можете да изразявате свободно волята си и го правите непрекъснато. Без никакви последствия а свободата ви. При Вашингтонския ботуш можете да пътувате спокойно и никой нито вие нито децата ви ще бъдат разстреляни на границата понеже ви се приискало да пътувате по света. Та засега ако се сравнят двата ботуша българинът определено не иска руския ботуш. Защото при руския ботуш се чувстваше смазан и унизен. А по втория въпрос, че сме много виновни дето навремето сме се присъединили към хитлеристката коалиция. Да присъединихме се, основно на хартия. Българското "фашистко правителство" не изпрати НИТО ЕДНО българско момче на Източния фронт. И по всяка вероянтост това коства живота на цар Борис. Българското правителство издаде заповед към българската войска нито една пушка да да не стреля срещу Червената армия. Какво получихме срещу това толерантно отношение спрямо Русия ? Получихме три годишна окупация от Червената рмия, която беше изхранвана от българския народ, която не се мръдна от тук докато не сложи на власт марионетното си комунистическо правителство. Получихме откриването на концлагерите, където бяха избити много български интелектуалци и хора нямащи нищо общо с фашизма. Само след 9ти септември за три месеца по данни на едно изследване на Желю Желев са избити без съд и присъде 16 000 души противници на властта. Интересно е друго - ние, които не пратихме един човек в на Източния фронт трябваше да платим това със загубата на 2 мирлиона македонски българи, които бяха обявени за македонци и голяма част от тях избити и минали през концлагери. За сметка на това Румъния, която изпрати войски на Изток и остави край Сталинград 1 милион свои войници си запази Трансилвания, чисто унгарска област. И на Сталин не му мигна окото да вземе такова решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • qwed

  05 Ное 2020 16:02ч.

  Веселина Томова му го каза на радев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Ное 2020 16:05ч.

  Явно за да пишат срещу Радев гербаджийските тролове получават двоен надник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Ное 2020 16:09ч.

  И вината за Трите морета не я търсете в народите на Източна Европа, които бяха смазани под ботуша на Кремъл. И е нормална реакцията им днес да се опитат да се предпазят от руска агресия. Ефенди, копай тука прекрасния текст на Буров. На 5 септември Русия обяви война на България. В кабинета ми влязоха Никола Гешев, Павел Павлов и Андрей Праматаров. Бяха с раници, натъпкани с пари и оръжие. Поканиха ме да тръгна с тях. Казах им: “Как я докарахте дотам - вие да бягате към Турция, а народът бяга към Русия”. Изгоних ги. Ако ще се мре, в България да се мре. Защото човек без майка и родина е като парцал. И заплаках, но не заминах (стр. 135). Заклевам те: умри като просяк, но умри в родината си (стр. 136).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вашингтонсият ботуш до сега още не е открил нито един концлагер в България. "

  05 Ное 2020 16:15ч.

  Има време и за това, ефенди. Натам вървим пак. А ако питаш мене, днешното време е рай за глупаците, Нашингтон специално си ги въди като зайци и угоява като свине. Сигур си от тях, много доволен от редовната ГМО-хапка, а?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • qwed

  05 Ное 2020 16:22ч.

  Радев що така не се появи да каже нещо за твърдението на Борисов че не е оставил никой гладен. Хората в момента се интересуват от три морета ли. Човек от улицата да хванеш ще е по-добър пиар от неговите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба ви от Горно Нанадолнище

  05 Ное 2020 16:28ч.

  Още по въпроса за ботушите: Вярно е, нито един български войник не е изпратен на Източния фронт. Но я да видим колко български войници бяха изпратени например в Гърция и в Сърбия.Ще кажат някои . те си връщаха български земи. Е, щом е така, защо трябваше да стрелят срещу сръбските партизани, защо изпратиха 11000 гръцки евреи в концлагери.Защо ли - защото ни газеше немския ботуш. После дойде руския ботуш - не знам колко са стояли съветските войски в България, но знам че вито една тяхна военна база не е била дълготрайно настанена в България.И всички дивотии които са вършени тогава са си чисто наш български подмазвачески патент. Та по този повод стигаме и до вашингтонския ботуш . Вярно е свободни сме да пътуваме където си искаме - и в тази връзка нека сметнем какво ни коства масовата емиграция.А американските военни бази - кой ги настани безвъзмездно на българска земя. А дадените милиарди за виртуални самолети и т.н. и т.н. Аналогията е същата - българскс подмазвачество без значение чий е ботуша.Та нека спрем да обвиняваме този и онзи а да погледнем себе си - що за народ сме като клякаме на всекиго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  05 Ное 2020 16:32ч.

  И3М е нещо като Варшавският договор, само че наобратно. Още в Техеран, Сталин е поискал от Чърчил и Рузвелт след победата пред СССР да се създаде буфер от държави под руско влияние. Целта за в бъдеще Германия да няма възможност за директна атака към СССР. Съюзниците са се съгласили и са договорили зоните за влияние след войната. Та всякакви дрънканици за руска окупация на страните от Източна Европа са плод или на болна фантазия или на най-обикновена глупост. Сега наблюдаваме обратният процес. Европа създава пред себе си буфер срещу евентуална руска инвазия. На пангара пак са държавите от Източна Европа. Заплахата пак идва от Европа. Не Русия е тази която налага санкции и ограничения за изсмукани от пръстите обвинения. В случаят Радев постъпва държавнически и със стратегически виждания. Война както и по-рано е невъзможна поради характерът на въоръженията. Но икономически натиск е възможен. Веднъж вече сме го преживели от другата страна. За да имаше силни съюзници СССР трябваше всячески да ги подкрепя. Днес ситуацията е същата. Който иска силен и надежден съюзник трябва да плаща за неговото развитие. Или както казват американците, нищо лично просто бизнес. За който го умее разбира се, не за тези които имат Тикви на раменете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХА-ХА-ХА! (Браво, Радев! на 05.11.2020 в 16:45)

  05 Ное 2020 16:50ч.

  Само соросоидните отрепки ще се опитвате да възкресите имиджа на новия българомразец и национален предател:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Айде, айде! на 05.11.2020 в 18:32

  05 Ное 2020 17:09ч.

  Плямпаш си, защото нямаш морален ориентир и си и така, и вака. Войната винаги е възможна. Ако беше невъзможна, САЩ нямаше да хвърлени атомните бомби над Хирошима и Нагазаки. Войната не само, че е винаги възможна, защото точно това беше демонстрирано с хрърлените атомни бомби, но е и силно желана от войнолюбците в САЩ. В карйна сметка, САЩ се надяват, че ще се измъкнат невредими от една Европейска война. Ще загинат глупаците от триморието. А твоят предател Радев "държавнически" предава своя народ, който му гласува доверие! НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ НЕ ОЗНАЧАВА БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ, А БОКЛУК И ПРЕДАТЕЛ! Портиерът на американското посолство е наредил на натовския си генерал да лобира за построяване на здрав мост над Дунав, способен да издържи тежките американски и натовски танкове на път от най-голямата американска военна база в Косово...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Ное 2020 17:20ч.

  В Америка идват на власт войнолюбците-джендъри и до тях се нареди и Радев. Мръсен татовски генерал! До 24 година Черноморския район ще бъде готов за войната. Тук и в този форум са се навъдили войнолюбци. Когато докарат децата им или внуците в ковчезите друга песен ще запеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Ное 2020 17:50ч.

  текстът от Буров е прекрасен, продължението-не много прекрасно. Заради участието си в бълг. правителство от септ. 1944г Буров е осъден и изпратен “на топло“. Нјама значение, че е русофил и че е бил в правителството има-нјама 1 седмица. И след като му съсипват живота, тој умира по-късно. В затвора. Та по темата-какво конкретно искаш да кажеш, имало ли е терор и 3 години савецка окупација докато другарете с 2 пръста чело ликвидират опозиција, свободни медии, всјакакви другомислешти? За да продължат да управлјават след това с всички “екстри“ на болшевишките изроди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Ное 2020 18:00ч.

  Просто са си разделили американските негри по базите .....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Ное 2020 18:11ч.

  аз съм против този проект не искам да ставам мишена на руските ракети Румъния не е критерии за нищо искам мир и дружба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ира

  05 Ное 2020 18:45ч.

  Съжалявам,че гласувах за това нищожество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Ное 2020 19:43ч.

  задунайска уфсъ с евразийски манталитет на 05.11.2020 в 19:50 Като сте в гражданска война от войнишкото въстание от 1919 г. и правите коалиция с Хитлер така се получава. Между другото самият Буров не оплаква съдбата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Айде, айде! на 05.11.2020 в 18:32 на 05.11.2020 в 19:09

  05 Ное 2020 19:44ч.

  В бизнеса няма морал. Или печелиш или губиш. Война няма как да има. Не че някои не я искат. Путин предупреди, ако някой отвъд океана го вади голям и разпали война в Европа, Русия ще насочи ракетите си на там където е взето решението. САЩ де! В САЩ са наясно и не им се живее в пещери. Когато няма риба и ракът е риба. България е обвързана държава и няма право на самостоятелна политика. В такъв случай се възползваш от съществуващите възможности. Въпрос на интелект. Ако имаш нещо в Тиквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Ное 2020 19:46ч.

  Българското "фашистко правителство" не изпрати НИТО ЕДНО българско момче на Източния фронт. Ефенди, българското фашистко правителство какво свидителства самия Бурове било наясно /за разлика от такива като тебе/, че войниците ще минат на руска страна, барабар с музиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ковид 2025

  05 Ное 2020 21:47ч.

  Радев, за кви три морета мечтаеш ? Кой те научи за тия три морета- а ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ". Получихме откриването на концлагери"

  06 Ное 2020 0:23ч.

  Да се лъже е един от десетте смъртни гряха: концлагерите ги получихте наследство от Царство България, заедно със сос от Закона за защита на нацията, легионери и бранници, но нефашистка според такива като Вазе, а профашистка всъщност още от правителството на Кръволока Цанков и Закона за защита на държавата - за подробности виж гибелта на Гео Милев, Йосиф Хербст и останалите, които не са били нито комунисти, нито атентатори. Що продължавате да лъжете, бе, гиди "демократи с демократите". И кого лъжете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи