Румъния отхвърли като неуместни исканията на Русия за изтегляне на силите на НАТО

Румъния отхвърли като неуместни исканията на Русия за изтегляне на силите на НАТО
Министерството на външните работи на Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното присъствие по Източния фланг на НАТО. Това се посочва в прессъобщение на румънското МВнР, след като Москва поиска изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България, предаде Аджерпрес.

Румънският президент Клаус Йоханис Снимка: АФП, архив

 

Министерството на външните работи на Румъния напомня, че присъствието на НАТО в съюзническите държави е строго отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Руската федерация в Източното съседство, най-вече след 2014 г., когато украинската територия Крим бе незаконно окупирана от Русия. Това поведение продължава да се засилва сега, въпреки опитите на НАТО да се ангажира в конструктивен диалог, отбелязва румънското МВнР.

 

През декември м.г. Русия е поискала юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г. Днес руското външно министерство уточни, че тъй като България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения, засяга и тези две страни. Това искане вече бе отхвърлено без съмнение като неприемливо от страна на НАТО както публично, така и в рамките на диалога НАТО-Русия и САЩ-Русия. Подобно искане е неприемливо и не може да бъде предмет на преговори, посочва румънското МВнР.

 

Съюзниците заявиха твърдо, че ще продължат политиката на укрепване на сигурността и колективната отбрана, включително чрез присъствието на войници на НАТО на територията на източните съюзници. Заедно със своите съюзници Румъния ще продължи да подкрепя твърдо, с аргументи, основаващи се на развитието на ситуацията със сигурността в Източното съседство, важността на укрепването на Източния фланг. В този смисъл румънските власти приветстваха неотдавнашните изявления на САЩ и Франция за намерението за разполагане на военни сили в Румъния в рамките на позицията за възпиране и съюзническа отбрана.

 

Същевременно Румъния изразява надежда, че откритият процес на диалог с Руската федерация в този период ще продължи и ще доведе до деескалация на ситуацията в полза на цялото евроатлантическо пространство.

 

Коментари

 • bot

  21 Яну 2022 16:31ч.

  ох сакън. как тъй без нато?!? отде ше наливаме безплатна тунджа, ако не от натовскити самолети?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  21 Яну 2022 16:55ч.

  С приятел като САЩ не ни трябва враг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  21 Яну 2022 16:57ч.

  Крим никога не е бил окупиран от Русия , защото е част от нея , потвърдено с референдум ! Влизането в агресивната организация НАТО е извършено от шепа продажници без референдум ! Русия не напада , но е длъжна да се защити от вълците , които са я обградили готови да я разкъсат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние си имаме канадец, а мамалигарите - направо немец

  21 Яну 2022 17:16ч.

  Независими и суверенни държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румъния отхвърли като неуместни исканията на Русия за изтегляне на силите на НАТО

  21 Яну 2022 18:15ч.

  Ключови думи: НАТО, Румъния, САЩ, криминал, хумор Румънци откраднаха гориво за 2 милиона долара от авиобазата на НАТО и казаха, че за това са виновни американците, които не се съобразявали с "румънската култура". Пентагонът в понеделник, 13 декември, потвърди кражбата на гориво от авиобаза на НАТО "Михаил Когалничану", откъдето излитат разузнавателните самолети на алианса, за да шпионират Русия. Подобни действия от румънска страна продължават четири години на обща стойност 2 милиона долара. В същото време министърът на отбраната на Румъния Василе Дунку обвини за инцидента самите Съединени щати. „Вижте, това беше точка за доставки някъде извън американската военна база. Бих го нарекъл небрежност от страна на американците - те не са достатъчно запознати с нашата култура “, каза ръководителят на румънското министерство на отбраната. В понеделник обаче хеликоптери от Първа кавалерийска дивизия на САЩ пристигнаха в същата румънска база за ученията. https://lenta.ru/news/2021/12/14/nu_nado_bilo/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Яну 2022 19:01ч.

  (...)Министерството на външните работи на Румъния напомня, че присъствието на НАТО в съюзническите държави е строго отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Руската федерация в Източното съседство, най-вече след 2014 г (...) Домнуле, НАТО се намести в Румъния далеч преди 2014-та. Там дето си направиха една противоракетна база, лъгаха, че и вие с тях, че била срещу корейските и иранските ракети. После ще обявявате я неутралитет, я война, когато Баба Меца прекрачи границата ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние сме лесни, но румънците са свикнали с кютек

  21 Яну 2022 19:03ч.

  Румънците ще искат да изядат 2-3 калибъра по окупационните им бази, и са готови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво казват

  21 Яну 2022 19:10ч.

  Румънските православни славяни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто от любопитство!

  21 Яну 2022 20:59ч.

  А вашите апетити към Молдова са нещо друго, нали? И окупационните ви войски си бяха съвсем истински по време на втората световна война! Или то пак е нещо друго?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • апетити към Молдова

  21 Яну 2022 21:55ч.

  Апетитите към Молдова са едно към едно с присъединяването на Крим. Само дето това, което Русия може да си позволи с по-слабата Украйна, Румъния не може с много по-силната от нея Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неучуден

  22 Яну 2022 7:40ч.

  И в България, и в Румъния управляват натовски слагачи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи