Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната"

Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Министерство на транспорта на Румъния още не знаят, че ще участват в строителството на пет нови моста над Дунав. Предизборно от Продължаваме промяната тръбят, че вече са ги уредили. На въпрос на „Гласове“ към румънското министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени се получи следният официален отговор: На ниво Национална железопътна компания „CFR-SA“, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа.

„България и Румъния драгират Дунав в търсене на места за 5 моста, обяви министърът на транспорта Николай Събев.“ Това съобщават единогласно и целокупно всички български медии на 6 юни, след срещата на съвместната българо-румънска група по свързаността, провела се в Букурещ.

Експерти от МРРБ, запознати с процесите на инфраструктурно строителство и особено такова, което минава над водни басейни обясниха, че предпроектните проучвания включват обследване на цялото дъно, състава на земните пластове в дълбочина в точките, където ще стъпи всеки мост, обследване на прилежащите територии за осигуряване на задължителната инфраструктура. Следва проучване на собствеността, изготвяне на планове за отчуждаване.

Сам по себе си, този процес отнема около две години и неговото финансиране, ако е включено в цената на всеки от мостовете означава, че трябва да е изготвена план-сметка още преди началото на градежите. На този етап у нас такава не съществува. Предположенията на бившия транспортен министър Николай Събев бе, че „колкото и да струват, от тези пари няма да се краде.“

В началото на септември Николай Събев и Кирил Петков заснеха предизборен клип на "Продължаваме промяната" по релсите на Дунав мост. В него отново се обещават пет моста над Дунав. Само че румънската страна не знае нищо за тях.

Как протече процесът:

18 декември, 2021. г.

Бившият транспортен министър Николай Събев, родом от Русе, заявява, че е с амбиции Русе да се превърне в европейски транспортен хъб и трябва да се започне с разрешаване на трафика на Дунав мост, като проблемите да са решени до пролетта на 2022 г.

(През 2013 г. тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов с тясна специалност инженер-корабоводител, заяви, че Варна ще стане Ротердам на Балканите)

22 декември, 2021 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че „правителството възнамерява да построи четири моста над Дунав, както и три тунела под Стара планина – Шипка, Петрохан и един на изток.“

18 януари, 2022 г.

Бившият финансов министър Асен Василев съобщи, че ще бъдат построени „4-5 моста над Дунав и три тунела под Стара планина“ и това ще се случи в инфраструктурната програма на правителството с 4-годишен хоризонт и обща стойност от 12 млрд. лв. Предварителната оценка за всеки мост на база свободни предположения, бе заложена на около 100 млн. лв., но не повече.

Според Асен Василев държавният бюджет щеше да е внесен до средата на януари и гласуван до края на февруари и по презумпция – щом се оправи времето, ще започне и строителството.

24 януари, 2022 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че до 2026 г. между България и Румъния, над Дунав ще бъдат построени пет нови моста – бройката вече беше твърда.

6 юни, 2022 г.

След среща в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността, министрите на транспорта Сорин Гриндяну и Николай Събев, Събев съобщи, че все пак драгирането на Дунав е приоритет за румънската страна. Той допълни, че „България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове.“

На въпрос на „Гласове“ към румънското министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени, както и ще предприемат ли стъпки за рехабилитацията на отчайващото състояние на релсовия им път от Дунав мост и Дунав мост 2, бе получен следният официален отговор:

„На ниво Национална железопътна компания „CFR-SA“, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа.

По отношение на железопътната инфраструктура, свързваща двете стани, SFR-SA е завършила предпроектното проучване, необходимо за изпълнението на проекта за електрификация и рехабилитация на железопътната линия Крайова-Калафат, както и линията Букурещ-Виделе-Радулещи-Крайова и Радулещи-Гюргю, както и проект за модернизацията на линията Букурещ-Жилава-Гюргю.“

 

Отговорът на румънското министерство на транспорта до "Гласове".

3 септември, 2022

На среща със симпатизанти в Силистра, бившият премиер Кирил Петков заяви: „Г-н Борисов е обещавал не веднъж, че ще построи още един мост между България и Румъния. За последните 12 години обаче, той не направи нищо. Ние за седем месеца се договорихме с румънското правителство за този мост и за още четири!“

Фактите сочат, че от зараждането на идеята за втори мост над Дунав до неговото пускане в експлоатация, изминаха 109 години. Именно амбицията на Борисов рязко ускори строителството, а той пристигаше на оглед с всеки напредък, включително и с хеликоптер, който тържествено прелетя отгоре и с румънския премиер на борда в деня на физическото съединяване на двете половини. Мостът бе открит на 14 юни, 2013 г.

Международният влак, който пътува между Видин и Румъния обаче не спира в отсрещния на Видин Калафат. На първата спирка пътниците трябва да слязат и да изчакат друг влак. За повечето видинчани най-безпроблемно е минаването през моста с велосипед.

Втори факт е, че в отсечката между гара Видин и навлизането в Румъния, мотрисата Сименс се движи със 120 км/ч в продължение на около 7 минути. С първите стрелки на територията на Румъния скоростта на влака пада на 30 км/ч поради отчайващото състояние на релсовия път и тя не се променя в идните три часа и половина до Крайова.

Интересното е, че само една публикация разказва, че фирмата "Лардж инфрастракчър проджектс" ООД, създадена през 2019 г. е представила напълно завършен проект за комбиниран жп мост над Дунав при Русе-Гюргево, който ще е част от нова магистрала, която преминава през средата на България – на картинка се вижда буквално нарисувана червена черта от север на юг и с влак от София до Русе ще се пътува 3 часа и 20 минути и 4 часа между София и Букурещ. В този проект сегашният Дунав мост ще бъде само пешеходна атракция.

 

Проектът е представен в Букурещ именно по време на междуправителствената среща с подкрепата на БТПП.

14 септември, 2022. На среща с поддръжници Кирил Петков заяви, че всичко за градежа на мостовете над Дунав е готово, остава само да спечелят изборите и да започне строителството.

 

 

Коментари

 • Зодия Прасе

  16 Sep 2022 8:58ч.

  "Кирил Петков заяви, че всичко за градежа на мостовете над Дунав е готово, остава само да спечелят изборите и да започне строителството." Тиганът и олиото също са готови, остава само да хванат рибата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Sep 2022 20:16ч.

  Румънската Промяна също май не е запозната .............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • VladTepes

  15 Ное 2022 11:50ч.

  Дано поне оправят моста и влаковете между Русе и Букурещ да не обикалят вече през Виделе - не е нормално да се таралянкат почти три часа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Sep 2022 9:02ч.

  трябва да си мега тъп, за да гласуваш за ПП отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 16 Sep 2022 9:02ч. трябва да си мега тъп, за да гласуваш за ПП отново.

  16 Sep 2022 10:22ч.

  ...трябва да си мега тъп, за да гласуваш за ПП, ГЕРБ, или ДБ отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, че кой говори да се гласува за ГЕРБ отново?

  16 Sep 2022 13:23ч.

  Козяшките опорки днес много нефелни, бе! Като вчера, че и утре! Козяк, спите! Незачет! И днес козяшки лебец нема да има! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това го няма в опорките на ПП

  16 Sep 2022 9:03ч.

  Просто Киро сам си додява каквото му хрумне. Може да построи и теснолинейка Ком-Емине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-р

  16 Sep 2022 9:23ч.

  Че Киро и Асен са патологични лъжци е известно! Даже КС го потвърди. Обаче и Киро, и Асен и Дедо Еконтий са брутални крадци и схемаджии. И сега Гешев е на ход!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • киртака

  16 Sep 2022 10:00ч.

  Интересно откъде едни мамалигари ще знаят това , а виж ако бяха завършили Харвард тогава положително щяха да знаят защото мошенниците се надушват и привличат от далече .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  16 Sep 2022 10:11ч.

  Как пък се събраха, все отбор лъжци. Тежко на мизерната ни държавичка, ако пак се докопат до властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Sep 2022 10:16ч.

  какво моье да се очаква от тази разпасана команда и напират пак за нс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната"

  16 Sep 2022 10:21ч.

  Не е дадено на перавославни християни да вникват в будещето. Това е дадено само на куку-будистите и медикаментозните пророци, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • erkek

  16 Sep 2022 10:45ч.

  Явно мостовете ще да са до средата на реката....От там нататък да се спасява кой как може...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коста

  16 Sep 2022 11:26ч.

  Това е най-смешното нещо, казано по темата! С кеф чета коментара трети път. И най-готиното е, че си го представих, хахахахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • erkek

  16 Sep 2022 10:45ч.

  Явно мостовете ще да са до средата на реката....От там нататък да се спасява кой как може...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  16 Sep 2022 10:58ч.

  тоъ и ониъ (Буци) ми ставът все по симпатични:правилните хоръ зъ бългърете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  16 Sep 2022 11:09ч.

  КироТъпото и Еконта са смятали да направят мостовете като изненада за румънците - щели са да им кажат чак като ги построят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от Суец до Ротердам

  16 Sep 2022 11:16ч.

  Соломон Паси разказваше за някакви големи инфраструктурни проекти, които ще бъдат реализирани от съюзниците, и ще цъфнем. Така че питайте него, той е по-гъст с тях от Събев. Това е част от опитите за отрязване на Русия и развиване на свързаността север-юг по Триморието. Радев в Полша мисля че също говори по тоя въпрос. Така че кога и как не зависи от ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ом мани-мани мрън мрън мрън

  16 Sep 2022 11:19ч.

  А Събев си фантазира както му дойде. Четох негово интервю от 2012-13 година мисля че, където разказваше колко бил зле, направо бил умрял, но станал будист и се оправил, и бизнеса му потръгнал, и как Русе страшно много ще се развие покрай будизма, ще стане град за поклонение един вид. Има го някъде в нета. Пълни глупости, то будизма си е това де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4-ти км.

  16 Sep 2022 11:25ч.

  Генерираш фантазии, осъзнаваш, че това са фантазии, след това се освобождаваш от тях. Да де ама в РЕАЛНИЯ свят на това му викат неадекватен, че и по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Sep 2022 11:31ч.

  Крайно време е да се основе рубрика - НАЙ-ДОБРИЯТ ВИЦ. Киро ще спечели предварително с явно превъзходство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  16 Sep 2022 12:17ч.

  Пълни мошеници! Кога успяхте да изучите науката на лъжата и кражбата?! Някакви специални училища ли са се навъдили или просто майките ви така са ви родили?! Продължавам да отказвам да осмисля и разбера - що за идиот и наивник трябва да си, че да се готвиш да гласуваш за геппаджийницата и изменчивостта?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенделиева е доста куха дърта лейка

  16 Sep 2022 12:20ч.

  да си къса дипломата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тънка манипулацийка

  16 Sep 2022 12:26ч.

  на симпатичната Лианка - министерството не знае, а показва отговор е от румънското НКЖИ отговарящо за релсите. То не се занимава с бъдещи международни проекти. А в стратегическия мастер плана на румънското министерство на транспорта тези мостове ги има като бъдеща перспектива още от 2010 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  16 Sep 2022 15:22ч.

  Аналогичен случай с на този с танкерите - Кико ги договори, а пък строителите ги мързи да ги построят, защото така им изнася!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  16 Sep 2022 21:59ч.

  Има една хубава българаска приказка, как един човек си мечтаел отивайки на пазар с една кошница с яйца и как ще напечели едни пари. Радвайки се пуснал тояжката на която се крепяла през рамото му кошницата и.....Кирчоватабота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи