"Ройтерс": Израел няма стратегия за излизане от Газа, едва ли ще успее да унищожи напълно Хамас

"Ройтерс": Израел няма стратегия за излизане от Газа, едва ли ще успее да унищожи напълно Хамас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Операцията на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу терористите от Хамас "няма да има аналог в своята жестокост и няма да бъде като това, което Израел направи в ивицата Газа преди години", пише "Ройтерс".

В същото време Израел няма ясен план за действие след приключване на операцията, твърди агенцията, като се позовава на западни и "регионални" служители (очевидно от Близкия изток). "Ройтерс" не разкрива източниците си.

Стратегията на Израел за близкото бъдеще е унищожаването на инфраструктурата на ивицата Газа (дори с цената на големи жертви сред цивилни), изтласквайки местните жители до границата с Египет и унищожавайки подземната тунелна мрежа на Хамас.

Ройтерс отбелязва, че израелските власти едва ли ще успеят да унищожат напълно Хамас, както се заканват, а могат само да отслабят значително групата.

Американски източник твърди, че във Вашингтон има "по-малко оптимизъм". Според него по-вероятен сценарий е Израел да убие или залови колкото може повече членове на Хамас, да взриви тунели и ракетни работилници, а след това - когато израелските загуби се увеличат - да започне да търси начин да обяви победа и да напусне ивицата Газа.

В същото време, пише "Ройтерс", израелските държавни служители казват пред агенцията, че нямат ясна представа каква ще бъде ивицата Газа след края на военната операция. Източник във Вашингтон отбеляза, че някои от помощниците на американския президент Джо Байдън са загрижени, че Израел няма стратегия за излизане.

Според източник на агенцията по време на пътуванията до Близкия изток държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са подчертали необходимостта Израел да се съсредоточи върху следвоенния план.

Според "Ройтерс" израелските служители от службите за сигурност са загрижени за липсата на ясни планове. "Израел няма окончателно решение за Газа. Стратегията му е да хвърли хиляди бомби, да унищожи всичко и да влезе, но тогава какво? Те нямат стратегия за излизане", казва един от източниците на агенцията от службите за сигурност.

Според "Ройтерс", предложението на Вашингтон е Палестинската администрация, начело с Махмуд Абас (на снимката), която сега контролира Западния бряг, в бъдеще да поеме управлението и на ивицата Газа. Хамас на практика владее Газа от 2007 г. В същото време "Ройтерс" подчертава, че има огромни съмнения дали Палестинската администрация ще може да управлява тази територия.

Освен това, пише "Ройтерс", има опасения, че в случай на израелско нашествие в ивицата Газа, ливанската "Хизбула" или директно Иран "ще отвори нови фронтове в подкрепа на Хамас. Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолаян вече заговори за "възможни превантивни мерки" срещу Израел.

Другият огромен проблем, който може да възникне, според Ройтерс, се крие в това, че инвазията в Газа ще доведе до масово изселване на бежанци, които след това завинаги ще останат в страните, които ги приемат.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси вече заяви, че "милиони египтяни" ще започнат да протестират срещу приемането на бежанци, че преместването на хората от Газа на Синайския полуостров, граничещ със сектора, ще го превърне в база за бъдещи атаки срещу Израел.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • И Русийката няма никаква

    20 Окт 2023 21:54ч.

    Стратегия, ама упорства вече 600 дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи