Ройтерс: ЕС пренаписва плана за пестене на газ, страни искат изключения

Ройтерс: ЕС пренаписва плана за пестене на газ, страни искат изключения

Страните от Европейския съюз се стремят да смекчат плана, предложен от Европейската комисия, според който трябва да намалят използването на газ като част от подготовката на Европа за зима на несигурни доставки от Русия, пише БТА, като се позовава на Ройтерс.

Миналата седмица Европейската комисия призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива за последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ.

Планът на ЕК обаче се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

Очаква се днес дипломати от страните членки да обсъдят преработен вариант на предложението, видян от Ройтерс. Според текста ще се запази доброволната цел за повсеместно пестене на синьо гориво, но задължителните цели ще са различни за страните.

Съгласно това най-ново предложение, направено от Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, ще бъде приет набор от изключения от обвързващата цел за използване на по-малко газ.

Държавите, които нямат връзки с газопреносните мрежи на Съюза, ще бъдат освободени от целите. Този ход може да обхване островни страни като Ирландия и Малта, а за държавите с големи обеми на складиран газ могат да се въведат по-ниски цели за съкращаване на потреблението.

Занижаването на целите може да се отнася и до страните износителки на газ. Вероятно сред тях ще бъде Испания, която не разчита на Русия за доставки на енергоносителя и е сред най-върлите противници на предложението.

Критично важни сектори като химическата промишленост и металургията също могат да попаднат в изключенията от плана на ЕК.

Вместо Комисията, новото предложение определя националните правителства като отговарящи за процедурата, която превръща целта в обвързваща. Това може да бъде направено само с подкрепата на мнозинството от членките на Съюза, гласи още чешкият вариант.

Дипломати от страните от ЕС имаха разногласия по него, като някои го приветстваха, а други бяха обезпокоени от големия брой изключения, които предвижда.

На извънредно заседание утре министрите на енергетиката от 27-те членки ще се опитат да одобрят новото предложение. За приемането му е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 страни или от държави, представляващи поне 65 на сто от населението на ЕС.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • еврозадругата

  25 Юли 2022 15:18ч.

  "За приемането му е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 страни или от държави, представляващи поне 65 на сто от населението на ЕС." ----------- Въпросът се състои в това,коя ръка да ни бъде извита 🎪 😬

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Час по-скоро трябва да се махнем от този гнидариум ЕС

  25 Юли 2022 16:25ч.

  И като се махнем, да занулим всякакви взаимоотношения с поробените в него страни. Всички финансови задължения, поети от страната след смалянето на Жан Виденов се обявяват за омразен дълг. Нов Народен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #25 Юли 2022 16:25ч.

  25 Юли 2022 18:47ч.

  "Нов Народен съд." - Какъв народ ? Народ от зяпачи , сеирджии, сметкаджии и тарикати ? Чалгаджии и паразити ще ти правят народен съд , ама друг път. Народен съд може да направят окупаторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи