Росен Карадимов: Не е чистка смяната на заместник-министри

Росен Карадимов: Не е чистка смяната на заместник-министри

Снимка: Савина Спасова, БНР

Не можете да кажете, че има чистка, когато се сменят заместник-министри. Ако бъдат сменяни ключови фигури от администрацията на министерствата, можем да се замислим дали има такъв процес. Това заяви пред БНР Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа. Той подчерта, че тази промяна е "на фаза политическо ниво на ръководството и не може да бъде наречено чистка, защото никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може да си подбере".

Служебното правителство на Димитър Главчев е политически балансирано, каза Росен Карадимов. "След като едните го припознават като правителство на другите, а другите - като правителство на първите. Това означава, че то е балансирано политически", добави министърът.

Карадимов обясни, че е получил покана за този пост лично от служебния премиер Димитър Главчев: "Получих поканата в качеството си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), а тя е една от основните структури в рамките на Министерството на иновациите и растежа. ... Успях да направя от ББР една от най-прозрачните институции в България. ... Изкушен съм да си мисля, че част от мотивацията за моята покана беше и това - прозрачността и отварянето на една институция, ключова в Министерството на иновациите". 

Той посочи, че в един момент ББР е била станала "нарицателно - от касичка на властта до заложна къща":

"Чуваха се гласове за нейното закриване, за нейната приватизация, за това, че е безсмислена като институция и в онзи си вид тя действително нямаше своите функции. Тя може да стане флагман на структуроопределящи политики на национално ниво и така е записана като цели в закона".

Атаката към ББР на Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката, като факти беше вярна, но като подход към банкова институция тя беше грешна, коментира Росен Карадимов. Наследството е тежко. Нито служебният министър Пулев, нито министър Милена Стойчева не са правили дори опит за влияние или намеса в работата на ББР. Уважавам министър Стойчева и ревизии няма да се правят, каза още министърът.

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Карадимов в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Pontifex Maximus

    14 Апр 2024 12:44ч.

    E, как ще правиш ревизия-това означава да ревизираш Вълка, Пеевски и компания....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    14 Апр 2024 13:07ч.

    къде го изровиха зетя на нора ананиева и тои за два месеца се съгласи и какво ще постигне едно нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    14 Апр 2024 16:06ч.

    Бабет, а провери това, което така убедено твърдиш. Не е зетят на Нора Ананиева, а на неква Соня. И дали е зет, сват и т.н. поне е на светло. Освен това, ако му беше слушала интервюто, не знам какъв ти е интелектуалния потенциал, но щеше да чуеш едно ниво на изказ и идеи, което не се среща вече по нашите ширини. Дори успя да респектира вездесъщата Дияна Янкулова, която усети високата топка и се вмъкване в разговора много премеренж. Те това най-много ме изкефи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тука ли?

    14 Апр 2024 16:45ч.

    И тука ли се нарои тролаж?Последното, което ме интересува, е нивото на изказа на точно ей това изкопаемо от мутренските времена. Нивото на изказа е задължително условие за всеки, дето за нищо друго не го бива. Като честните сини очи за всеки мошеник! А чий кум, сват, булчин брат или зълвин син е, никого не интересува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дкмс- то

    14 Апр 2024 14:06ч.

    И то министър. Бахти държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    14 Апр 2024 15:54ч.

    Как безпощадно и с какъв безумен импресионистичически замах е драскала съдбата върху лика на Карадимов! Помня го като жизнерадостен младеж от 1990. Тогава Росенчо стана последния секретар на Димитровския комунистически младежки съюз! Бодър, пъргав, готов да приеме и изпълни всяка партийна заръка. Днес, съдейки по снимката му, е свирепо остарял. А е едва на 61. Състаряването му сякаш нарочно засилено с театрален грим. То му придава вид на мизерстващ пенсионер, бивш учител по неевклидова геометрия. Уичтел, който се опитва да спре алкохола за да се върне в Евклидовия свят. От дописката научаваме също, че Росенчо е успял да се инкарнира в доцент. Други сайтов пък пишат, че той е собственик на два имота на Лазурния бряг. Единият е на улица Клемансо. За Ница тя е като софийската Мария Луиза. А самият Клемансо е бил голям веселяк.Твърдят, че са негови следните каламбури: жените живеят по-дълго от мъжете, особено вдовиците и, че има два ненужни органа - простатата и президентът на Републиката. А Росенчо заслужава много повече от това да бъде доцент и и никому ненужен министър в правителството на Главчо. Карадимов безусловно трябва да е поне професор и собственик на Виенско колело, по високо от наклонената Пиза в Кула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи