Росен Христов: V блок на АЕЦ ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме от Русия

Росен Христов: V блок на АЕЦ ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме от Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме ядрено гориво от Русия.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на "Лице в лице" по БТВ.

Доставките започват от средата на 2024 год., когато е ред да има частично зареждане. Затова известно време блокът ще работи успоредно и с руско гориво, и с гориво на "Уестингхаус".

„Първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията „Уестингхаус“ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по план ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министър Христов.

„Първото зареждане е частично. Горивото е съобразено с изискванията за безопасност и е съвместимо с руското гориво. Това е напълно безопасно. Проучихме всички опции. В Чехия вече има успешен случай, както и в други държави. Сигурни сме, че техническото решение е най-доброто за пети блок“, добави той. 

Договорената цена е идентична с тази на руското гориво, уточни Росен Христов. 

„За първи път „Уестингхаус“ ще изработва касетите и доставката на горивото. Те ще инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Двете системи ще работят паралелно първоначално. За VI-и блок сме пред подписване на договор с „Франатом“. Това ни дава диверсификация – два напълно различни източници“, категоричен е министърът на енергетиката. 

„Спираме да внасяме руско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от причините. Компанията „Твел“ обяви, че имат затруднения и проблеми. 2023 година няма да могат и да искат да доставят. Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме“, допълни Христов.

Росен Христов отговори и на въпроси, свързани с отработеното ядрено гориво. 

Имаме капацитет да съхраняваме отработеното ядрено гориво 50 - 100 години. Русия не изпълнява договора да го извежда от България. Руската администрация е отнела лиценза на фирма "Маяк", с която сме имали договор. Затова сега се води разговор с френска компания, каза той.

Ако бяхме купили танкерите с газ на ПП, сега цената щеше да е 300 лв., заяви той.

 

Коментари

  • Доларът ни блазни

    22 Дек 2022 21:02ч.

    A 4-ти юли ще празнуваме ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен Христов: V блок на АЕЦ ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме от Русия

    23 Дек 2022 7:36ч.

    На каква цена ще го пазаруваме от Уестингхаус и каква ще е съдбата на отработеното гориво? В Дунав ли ще го изхвърляме? Радевият кабинет затри окончателно България, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    22 Дек 2022 21:10ч.

    Росен Христов: V блок на АЕЦ ще работи изцяло с гориво на "Уестингхаус", спираме да внасяме от Русия === Това са пълни глупости. Няма нито една АЕЦ, произведена от ССР или Русия, на която да е подменено цялото гориво. Просто НЯМА. Но за този идьот ИМА. И другото е, че този Уестингхаус Електрик Швеция АВ не произвежда никакво атомно гориво. Той е ПОСРЕДНИК. А с кой ще посредничи, питайте простоКирливия и кокорчовеца. Срещу прилична надценка и оставено тук отработено атомно гориво, пак ще си караме с руското, но прекупено от нашите гьонсурат мошеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Дек 2022 23:09ч.

    Ако е така, както казваш, все пак това е по добрият вариант, че поне опастност от ядренна авария на АЕЦ Козлодуй ще бъде избегната. Ще ни остане само да купуваме от 2 до 4 пъти по скъпо гориво от руското, защото прекупвачите и те деца хранят. След 1-2 години цените на електричеството у нас ще се удвои благодарение на скъпото ядрено гориво и излизането на т. н. пазар на всички домакинства! Това ще е поредното безумие на наглите и алчни брюкселски зелки. След затваряне на 40% от ТЕЦ-вете у нас, благодарение на дружните усилия на СДС-та, царски правителства, гербаджийски правителства и правителства на харвардските шарлатани, България от енергийния бисер на Балканите през 1990 г., продаваща ток на всички наши съседи ще започне да внася ток от Турция (до тогава Турция ще има поне 2 атомни централи, построени от руснаците) и останалите ни съседи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иванко

    23 Дек 2022 0:10ч.

    АЕЦ в Акую е изцяло собственост и под управлението на руснаците. Турция просто ще получава електроенергията. За втората АЕЦ не съм наясно. Само идиоти като нашите могат да забранят дейността на такава АЕЦ, която им носи само ползи. А Ердоган е показал, че е много далече от нашенското психарско ниво, дето щели да закриват дейността на Нефтохима, защото Русия получавала 10% от печалбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членството в ЕС ни убива

    23 Дек 2022 11:29ч.

    Не правете деца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    22 Дек 2022 21:11ч.

    Американците ще прибират ли отработеното гориво? Такива експерименти с нещо което работи си е направо престъпление. Явно следващата година ще е годината на моржуването, защото няма да имаме пари да си платим скъпата енергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    22 Дек 2022 21:14ч.

    Русия не изпълнява договора да го извежда от България. Ами ЕК ни забрани да изнасяме навън отработеното атомно гориво. Ама заради това Русия не изпълнявала договора. Същото като със Северните потоци - наглосаксиите ги гръмнаха, а сега ще съдят Газпром, че не си изпълнява договорите. Уфф, аман от гьотферени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нО КОМЕНТ

    22 Дек 2022 21:19ч.

    явно дебилизацията в нашта татковина е пълна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са дебили, нито гьотферени нашите политици

    23 Дек 2022 11:00ч.

    а само обикновени продажни шарлатани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    22 Дек 2022 21:32ч.

    Когато дойдат Ф-16, ще накарат българин да направи провокация срещу Крим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви самолети няма да дойдат от САЩ

    23 Дек 2022 14:24ч.

    Което не означава, че ще спрем да купуваме по окем бройки всяка година

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама

    22 Дек 2022 21:34ч.

    Разбира се отново Путин / Русия е виновна . Не можели фериботи да минават - бля , бля , бля . Глупости . Висш слугинаж и от страна на Радев към американския губернатор . Доста добра подготовка е имал , за да убеди толкова много хора , че може да води по-умерена политика , а всъщност си слугува на "Козяк " .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    22 Дек 2022 21:36ч.

    Не Русия, а България се е отметнала от договора. Заради "общностни ангажименти". Сега ще пазим отпадъци и ще плащаме надценки - хич не им се врзъвайте, че цената била същата. Същата е само временнто - за да замижат евроатлантические глупци. Отделно има немалка вероятност да стане някоя авария заради недомислени преправки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    22 Дек 2022 21:37ч.

    Ветото Македония падна. Вкараха ни в еврочакалнята-почна инфлацията. Официално въоръжаваме страна в конфликт. Унищожихме Белене, Син Поток, затворихме 4-ри реактора, съсипахме образование, здравеопазване, земеделие, плащат ни, за да не произвеждаме. Ядем имитация на хляб на безумни цени. Горяхме в ТЕЦ-ове мед. отпадъци от Ебола-Африка. Боцкаха ни с експериментални течности, принудително. Турция ще ни пази небето. Унищожаваме лева. Приемаме цифрово евро. 43 пола. 5-токачествени детски храни на ЕС на тройни цени. Остана ли нещо истинско в тази държава, нещо нормално, нещо свещено? Остана да си отровим чернозема шистов, да сменим кирилицата с латиница, и да обявим война едновременно на Китай, Иран, Русия, Бразилия и погрешка, от пренапъване на Папуа (без Гвинея) и Хаваите, ако преди това не гръмнат реакторите Козлодуй- Чехия на ръба на експлозия, Украйна отработено ядрено гориво на голо поле-скрити доклади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-голямото престъпление

    22 Дек 2022 22:04ч.

    Това е най-голямото престъпление спрямо ядрената енергетика на България, извършено от правителството на президента Радев! Позор! Колониалното правителство под ръководството на Радев изпълняват нарежданията на Блинкен, който свежда на Радев нарежданията на колониалния господар. Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    22 Дек 2022 22:23ч.

    Шарлатани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше решения на НС

    22 Дек 2022 23:40ч.

    и то НС избрано наскоро, през октомври. Стига с този Радев, поемете собствената си отговорност за това че имаме такова НС. Проверете кои от НС са гласували "за" и напишете писма до тях. Аман от мрънкачи, "дето нищо не вършат" както е казал дядо Славейков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Дек 2022 9:17ч.

    "този Радев" можеше да атакува решението на НС пред КС ( според проф. Пламен Киров), но удобно се въздържа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатания

    22 Дек 2022 22:33ч.

    Какво се случва не се знае.Тези реактори са руски. С американско гориво не се знае дали ще работят. Ако стане авария главния шарлатанин ли ще носи отговорност или този хубавец Росен. Няма значение . Ситуацията ще е необратима по ужасна от шарлатанска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    22 Дек 2022 22:37ч.

    Споко колеги,няма да има никаква смяна на горивото!Както правилно отбеляза колегата по-горе тази фирма е само посредник,а не производител.Естествено,че матриалът ще е руски,но вече на тлъста цена.Добре отработената схемичка с газа-пак руски,но с надценка.Всичко платено,разбира се от покорното българско племе.Само въпросът с отработеното гориво е висящ,ма нищо-его те Странджата,Северозапада,що пусти територии-все ще се намери място за един трап.Е,последиците...карай,купонът да тече...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Над нещата

    22 Дек 2022 22:40ч.

    Изглежда, че държавата е подготвена за територия, а не да я населява народ. Иначе нямаше да има подобни трикове - всяка нова власт хули преходната, отправя обвинения които не преминават в наказания, всичко старо е по-добро от всичко ново. Отношенията между хората се влошават заради силно конкурентната изкуствена среда и недостига, ограбването, източването в полза на някого извън пределите. Всяка тема днес разделя хората на групи, на все по-малки групи, до отчуждаване. И всеки ден някой предлага нови и нови теми за разделяне, до разпадане. И никой не предлага обединение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този път няма да има колективна безотговорност

    22 Дек 2022 22:47ч.

    В борисовата градина има повече от 240 дървета за тези които са решили и за тези които са изпълнили! Но ако имат претенции може и по двама на клон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Филан Кишиев

    22 Дек 2022 22:48ч.

    В България е много трудно да си тъп - конкуренцията е убийствена. Но този успява мислейки, че и ние сме такива. САЩ закупуват гориво от Русия, този е толкова уверен, защото се е самопоставил във веригата посредници на световно неизвестни селски търгаши. Прав е някокой по-горе - Ами отработеното гориво?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебното правителство има

    22 Дек 2022 23:02ч.

    мандат за подготовка и провеждане на избори,а то изпраща оръжие,променя работещата атомна централа,купува самолети.Имаме ли държава ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    22 Дек 2022 23:07ч.

    Вие сте тотални тъпанари, достойни наследници на по предните които разсипаха БГ.Който докараха 9 милионна БГ в 6 милионна подмандатна територия. Та Сърбия е вече по голяма като население, а за военна мощ и индустрия да не говорим и то след разпад на Югославия и война .Тотални тъпанари сте!Българи,емигрирате от тая кочина през 2023.Не стойте да слугувате на тия тъпанари. Послушайте майора.На лошо не ви уча.Емигрирайте.Това не е държава.Светът е голям. Не работете за тия копои. Емигрирайте и работете за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Дек 2022 23:18ч.

    Стига си приказвал глупости! Да си оставим райската земя на цигани, арабски пришълци и евреи? Емиграцията не е решение, а трябва да се буди заспалия народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Дек 2022 6:58ч.

    Разбирам възмущението ви и не го осъждам. Но не го квалифицирам.Дали е глупост времето ще покаже.Не може 3000000 да са глупаци.Това е реакция на безсилието да промениш нещо.На 49 тръгнахме.Глупаци ли сме?Боли ме за тази земя.Унижаваха ме свои.Намерихме си мястото.Поне никой сега не ме унижава.А за другото изобщо не го споменавам-качество на живот.30 г бяха достатъчно време БГ да дръпне защото имаше добра основа-образован народ, не лоша икономика и развито селско стопанство.Стана обратното.Затова и приканвам да не си губят времето по младите че да не пишат същото след 30 години.Лек ден Иван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    23 Дек 2022 8:46ч.

    Не можело 3000000 да са глупаци!Без да се обиждаш пич,ама може!Справка-Украйна!40 млн.безумни зомбирани глупаци!Поздрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яре, Яре, не ти личи да си по-добре там

    23 Дек 2022 11:12ч.

    Поне не го били унижавали... на всеки глупав комплексар унижението/егото/ му е проблема...язък, че си ми толкова симпатичен:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яре ли си, шиле ли си

    23 Дек 2022 13:36ч.

    Представяш се за бивш военен. Я кажи краставо магаре, какво е наказанието за този, който напусне бойното поле и призовава и другите да го напуснат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е чао!

    22 Дек 2022 23:22ч.

    ... Само не разбрах, като "Уестингхаус" е толкова в час да ни доставят гориво за нашия кирлив АЕЦ, защо Щатите зависят изцяло от руско ядренно гориво? И за каква диверсификация става въпрос, бе тъпаци? Мисля сир че скоро ще минем на китова мас, това е! Само дето китове няма, освен тея в Евро- Пасмината, дето са папнали от Катарските филии с мас! Я си .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    23 Дек 2022 0:02ч.

    Ще преодолеем и тази шарлантания, наречена Румен Раадев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    23 Дек 2022 8:35ч.

    Много е тъп !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    23 Дек 2022 1:59ч.

    Америка ке падне. (перифраза Вазов, Чичовци) Но от дб, пп, герп не са го чели това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А за отработеното гориво

    23 Дек 2022 2:49ч.

    И синергитичните идиоти, и прилежащите им мисирки мълчат като... вий си знаете като какво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    23 Дек 2022 4:40ч.

    Поредният полезен идиот,който плещи каквото са му наредили. Например за транспорта на горивото имам предложение което е по бързо,по безопасно и абсолютно сигурно.Товарят го на един Ту-160,няколко СУ-35,за ескорт и в рамките на 2 часа е у нас.Какво ще кажеш Христов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • етап на ускорено необратимо унищожение

    23 Дек 2022 7:32ч.

    Умишленото уврежданена ПАВЕЦ Чеира,плановете за затваряне на Мариците,схемата за умишлено увреждане на 5-ти и 6-ти блокове на атомната ни централа под формата на зареждане с фалшиво гориво, са все логични стъпки на западните куратори за безогледно миниране и разрушаване на нашата страна. Тези събития са показателни за безнадеждно вредната българска политическа класа, която уверено върви към момента на своето неизбежно физическо заколение. Но това е от друга страна едно светло предзнаменование - за предстоящо оттегляне на империята на абсолютното зло - запада, от нашата многострадална земя, и връщане на майка България в семейството на славянските християнски народи и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля си,

    23 Дек 2022 8:00ч.

    Не преживявайте толкова,през 2024 година България ще бъде вече в Руската зона на влияние.Така чеспокойно,по-важно е да не влезнем във войната,защото тогава ще си научим урока,но по трудния начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    23 Дек 2022 8:42ч.

    По-верятно е да сме в турската зона колега,руснаците вече бая си изпатиха с нас.Веднъж предател-винаги предател...Те и без това турците гледат на нас като на досадна историческа грешка, на исконно техни земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бохи

    23 Дек 2022 9:12ч.

    По-скоро турците гледат на нас, като на народ, който е бил част от тяхната империя. Според мен интеграцията на Румелия към Турция ще мине безпрепятствено - Инджев, Минджев и подобни ще оближат задника на Султана и ще пишат оди на радостта :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    23 Дек 2022 8:50ч.

    Сега разбирам че допуснах ужасна грешка като гласувах за Радев.С двете си правителства този човек довърши страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Дек 2022 9:23ч.

    Не се укорявай, другите кандидати бяха същата стока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами прав си да се укоряваш!

    23 Дек 2022 10:48ч.

    Не знам къде си гледал, ама какво очакваш от натовски генерал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    23 Дек 2022 8:55ч.

    Този за спазването на какви договори изобщо говори след като Киртак Киро Кирташки и Кокорчо Просташки заедно с подлогата Нинова сътвориха фарса с руските дипломати .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горивото на "Уестингхаус" е руско

    23 Дек 2022 9:36ч.

    Американците не са в състояние да произведат горивни касети - копия на руските. Горивото също е руско, 100 %... Извод ? И американци и руснаци ни "работят", същата схема като с газа. Под политически лозунги почваме да купуваме старата стока с нов етикет, разбира се по-скъпо и при по-лоши условия /отработеното гориво/. Българският народ е един много малък народ, но за сметка на това е доказал че е един много глупав народ (по-глупави от нас са единствено украинците). Мън мън мън, от дивана, пред ракийката и салатката. Протести ? Ха ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Дек 2022 9:40ч.

    Диверсификация по лгбт-ейски означава вместо от Русия да купуваме на по-неизгодни за нас цени и условия от братските САЩ. Противниците на "диверсификацията" са противници на демокрацията и подлежат на заглушаване, казаха от министерството на мира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Дек 2022 9:44ч.

    Много сме закъсали, ей! Не вярвам да е само за пари. Те са много прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    23 Дек 2022 9:53ч.

    Служебното правителство на Радев, окончателно предаде РОДИНАТА ни на сатанистите. Направи по-глеми бели, дори и от правителството и на Кирчо и Кокорчо. И СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НЕ ЗНАЕМ КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ. ХА-ХА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Други опитни зайчета има ли, или ние сме първи?

    23 Дек 2022 10:45ч.

    Някой друг @#€& пробвал ли е досега, дали руски реактори работят с горивото на тая фирма, дето по едно време се заговори, че е фалирала? Ако има “козлодуйски бряг бум” ще влезе в статистиката на Уестингхаус за пригодност на горивото им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам да запомним добре

    23 Дек 2022 12:00ч.

    имената на инициаторите и изпълнителите, действащи за заместване на досегашното атомно гориво с новото, показало вредното си влияние във Франция, за да отговарят не само морално, но и материално, за евентуални вреди на нашето оборудване в Козлодуй и население в страната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заместване на досегашното атомно гориво с новото, показало вредното си влияние във Франция

    23 Дек 2022 12:18ч.

    ?? А сега де ? Що пък Франция и за какво "вредно влияние" става дума ? Франция има собствена ядрена енергетика, сама си произвежда компонентите, както и внася гориво от ... Росатом ! Франция не заменя собствените си касети с такива на Уестингхаус . Такъв прецедент с руска АЕЦ имаше в Чехия, а не във Франция !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • внася гориво от ... Росатом

    23 Дек 2022 12:37ч.

    То затова на Франция и ръждясаха половината реактори. Това не е заради калпавия материал на реакторите. В никакъв случай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП и Възраждане да проявят повече смелост

    23 Дек 2022 12:47ч.

    и да внесат процедура по импийчмънт, а не да се молят да този продажник и предател. Ако преди две години успяваше да се прикрива, то сега въшките окончателно избиха на челото му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Дек 2022 13:05ч.

    До На стара коза яре 22 Дек 2022 23:07ч. Ти още ли си тук, бе дърта коза! Обиколили сме Европа преди 30 години като екскурзоводи, съвсем млади, но с акъла си. По-стиснати и противни хора от западняците няма. Освен това си обичаме родината, каквато и да е, също така няма и да си оставим майките да умрат сами по коридорите на апартаментите, изоставени от такива като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенчо

    23 Дек 2022 14:03ч.

    Ние и досега на сме доставяли руско ядрено гориво. Доставяха го руснаците с техни транспортни самолети до наши летища. Какви фериботи и кримски мостове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не мислите.

    23 Дек 2022 14:40ч.

    че този и другите ортаци покрай него ще стоят в страната след нещото, случващо се в Козлодуй?!? Блажени са верующите, даже още преди случващото се, всички отговорни за това моменталисимо ще са по самолетите, даже и предварително...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Дек 2022 19:32ч.

    заиграването с АЕЦ ще коства на Радев поста, дано за нас не коства много повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи