Росен Христов: Предишният кабинет не е спазил закона за открити тръжни процедури при покупки на газ

Росен Христов: Предишният кабинет не е спазил закона за открити тръжни процедури при покупки на газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не очаквам да има повишаване на цената на газа през зимните месеци. Това коментира в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените и както виждате вече обявихме цените за декември, те са все така достъпни от порядъка на 145 лв., като това декември, януари и февруари са месеците традиционно с най-високи цени, така че аз вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ приблизително в този диапазон, така че зимата да мине сравнително леко”, добави Христов.

Той коментира и изказването на бившия енергиен министър Александър Николов, че ще го даде на прокуратурата за неверни твърдения, че е нанесъл щети за милиони.

„Това е евтин начин за търсене на пиар и медийно внимание. Това, което аз казах е, че министърът на енергетиката трябва да носи отговорност за своите действия и бездействие за това, което се случва в енергетиката. Ако съдът реши, че не съм прав, то аз ще понеса отговорностите, но аз още веднъж го повтарям - министър на енергетиката трябва да носи отговорност Съжалявам, че това е изненада за господин Николов и че ще трябва да го научи по трудния начин, но моята позиция си е такава. В никакъв случай не виждам как това е клевета. Тъжно и смешно е бивш министър да се занимава с клюки и някакви евтини трикове за привличане на внимание, подчерта Христов.

Енергийният министър коментира и на какви цени в момента се купува газ и на какви цени са купували газ от април до август.

„Виждате изискванията на закона, че всички покупки на газ за период под 12 месеца трябва да се правят чрез тръжни процедури на лицензирани борси. Виждаш, че при тях нещо такова няма. Откакто аз съм министър нямаме нито една покупка без открита тръжна процедура, съгласно изискването на законодателството и това също е факт”, коментира още Росен Христов.

БГНЕС припомня, че по-рано днес в тв интервю бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че ще съди служебния енергиен министър Росен Христов. „Нямам търпение вече за доста ситуации. Когато става дума за нещо критично за България, се решава най-лесно с диалог. След като се позовава на моето име за казани откровени неистини, тогава само граждански иск към районен съд град Попово по адрес на текущия министър и жалба в прокуратурата, защото има вменяване на вина и независимо дали иска или не, текущият временен министър ще му се наложи да има дебат. Може да е в съда, може да е в кабинета на Донев, не ме интересува къде ще е. От петък досега съм си оформил документите, Попово е далече. От утре нататък някой може да очаква документите“, заяви Николов.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • Христо

  13 Ное 2022 16:24ч.

  Американският отговор: 146% https://idiod.video/pqk5zv.jpg САЩ, избори, хумор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този

  13 Ное 2022 19:16ч.

  Това е подставено лице на Кремъл, преминало по типичната процедура на кагебе с леко и бързо пребиваване в щатите, за алиби и легенда, и после връщане в Руский мир и служба в руски бизнес среди, а накрая и легализирането му в правителство на страна ЕС в цел да я скапе и прокара Кремълските интереси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи