Росен Христов: Не постигнахме споразумение за таван на цените на газа в ЕС

Росен Христов: Не постигнахме споразумение за таван на цените на газа в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Споразумение за таван на цените на газа в ЕС няма да бъде постигнато на днешното заседание на енергийните министри в Брюксел, съобщи министър Росен Христов.

България и още 14 държави се обединяваме около това, че трябва да има динамичен таван и да се гони цена максимум от 150-160 евро за мегаватчас, поясни той.

Това не е регулиране на пазара, а предпазна мярка от свръхвисоки цени като през август и септември, каза енергийният министър. Както вече е известно, другата група около Германия и Нидерландия настоява да няма ограничения, а ако има, да са високи, така че да не се активират.

"Това са групата държави, които или имат полза от търговията с газ, съответно – от високите цени, или изпитват остра нужда от газ и като Германия са с мощна икономика и са готови да платят каквато и да е цена, само и само да има газ. Имат и ресурси да компенсират потребителите за високите цени. За съжаление, отново виждаме една разделена Европа, едни двойни стандарти и едно надмощие на икономически силните държави във вземането на решението".

Министърът заяви в отговор на въпрос на "Хоризонт", че не очаква пробив до края на тази година и изрази опасения от компромиса, който би могъл да бъде постигнат от чешкото председателство на Съвета на ЕС и Еврокомисията:

"Моето притеснение е, че този компромис в крайна сметка няма да е такъв, какъвто върши работа. На нас в България не ни трябва просто газ. И индустрия, и потребители, всички са обединени от мнението, че на нас ни трябва газ от порядъка на максимум 200-250 лева на мегаватчас. Иначе нямаме нужда – тоест икономиката не може да работи ефективно и предпочита да затвори".

Турция е готова да обсъжда постоянни доставки на синьо гориво за нас, каза министър Христов: "Сега заминаваме – в петък и събота, отново за Турция, имаме среща и с министъра, и с компанията "Боташ", където вече по-конкретно да видим какво може да се договорим“.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Кога бедния (България) ще е развен с богатия (Гепмания, Фракация и др.)? Отговора е никога. Ако има нещо което богатия може да „завлачи или излъже“ бедния – прави го, защото има право на това.

    13 Дек 2022 21:01ч.

    "Това са групата държави, които или имат полза от търговията с газ, съответно – от високите цени, или изпитват остра нужда от газ и като Германия са с мощна икономика и са готови да платят каквато и да е цена, само и само да има газ. Имат и ресурси да компенсират потребителите за високите цени. За съжаление, отново виждаме една разделена Европа, едни двойни стандарти и едно надмощие на икономически силните държави във вземането на решението". Ценности, ценности Онуфри ... ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    13 Дек 2022 21:05ч.

    Министър Христов е прозрял, че ЕС е разделен не само по въпроса, който са обсъждали, но и че икон. по-силните страни диктуват правилата и двойните стандарти са правило, а не изключения. По добре късно, отколкото по-късно, министър Христов... ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Дек 2022 21:14ч.

    Господин Министър, не ходете повече по ЕС, няма нужда да сеобръщате и към турските посредници, винаги ще има надценки Пътя е ясен - към Крим, може и с моторен катер да се отиде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление, отново виждаме една разделена Европа, едни двойни стандарти и едно надмощие на икономически силните държави във вземането на решението

    13 Дек 2022 21:35ч.

    Нещо се обърквам. Един друг министър наскоро разправяше, че влизаме в еврозоната, за да сме взимали и ние решенията. Кой е прав?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали ес е способен да реши какъвто и да било въпрос

    14 Дек 2022 0:21ч.

    Хубавото на провала на енергийните министри в брюксел е, че България (както и всяка друга участваща страна) има политическо основание да работи по-активно по отношение на газа оттук-насетне. При доказано невъзможно общоевропейско решение за газа, един прагматичен министър би предложил няколко потенциално успешни за нас направления, по които едновременно да се работи на дипломатическо и техническо ниво и нека най-жизненото се докаже само. Безспорно, двустранни преговори с Турция имат съществени предимства и достатъчни механизми на устойчивост при различни военно-политически сценарии.На следващо място, при коренно изменена среда от времето на замразяване на Южен поток от българското правителство, то днес може да постави пред ЕК и Европарламента искане за подновяване на строежа на потока, при това с европейско финансиране.Една такава смела инициатива би била добре дошла като вариант за излизане от задънената улица, в която се набута ЕС.В процедурата на едно подобно предложение биха се отличили нови европейски политически лица, които да послужат за формиране на ново ръководство на ЕС и деликатно оттегляне на старото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи