Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ

Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В момента се правят тестове, които да установят причината за теча в охладителната система на генератора на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.  След това ще направим план за корекциите. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов впо БТВ.

Става въпрос за технически проблем в неядрената част на системата, потвърди също той.

Министърът каза, че очаква най-късно до утре диагностиката да покаже какъв е проблемът, след което да се направи план за отстраняването му. До момента изглежда, че ще спазим срока, който е 3 ноември, за синхронизиране на системата. Надявам се, че проблемът няма да е по-тежък, коментира той.

Росен Христов коментира, че за момента няма финансови загуби от изключването на шести блок, защото това е в срока на плановия ремонт - до 3 ноември.

Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ „Козлодуй“, защото пречеше на един от възможните нови доставчици „Фраматом“. Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – „Фраматом“ и „Уестингхаус“, подчерта министърът.

Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.

Цените на природния газ

„Газпром“ не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща“.

Според министъра падането на цените на синьото гориво не единствено обвързано с борсовите цени.

Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата. 

Горивата

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия.
„Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от „Лукойл“. Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „Лукойл“ произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител „Лукойл“ да работи, защото така ще се намалят на цените“, посочи Христов.

Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

„Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или
евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива. „Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

Цените на тока

„Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше желание професионално да се обсъждат нещата“.

„В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме“.

 

Коментари

  • “ Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии”

    30 Окт 2022 21:03ч.

    Когато политици говорят за технологии, си проличава простотията им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    30 Окт 2022 21:07ч.

    Казва много важни неща ! Играта е много отговорна и не е за комсомолци . евроатланти ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правителството не трябва

    30 Окт 2022 21:35ч.

    да решава особено отговорни технологични въпроси , без консултация със специалисти по въпросите! Те не са длъжни да са вундеркинди, но не трябва да се смятат за такива, както направиха с новото гориво за Уестингхауз...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Окт 2022 8:11ч.

    В годините на Побъркания Преход ни налазиха всевъзможни одиозни типове. Кирил Петков, наречен от своите хора Просто Киро, обаче е нещо извънредно. Той наистина е Великият Случайник. Но не беше наврян случайно във Властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Окт 2022 8:12ч.

    В българската политика и публичност се появи един екземпляр, в чието съществуване е много трудно човек да повярва, толкова невъзможен изглежда Киро. И този човек управляваше държавата – и ако не беше разкаран набързо, можеше да я подпали от четирите й краища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Окт 2022 8:12ч.

    Тъй или иначе, той остави своя разкривен отпечатък върху българската политика – и тя много трудно ще си възвърне някакво относително приличие след неговото краткотрайно пребиваване в нея. Онзи, който инсталира Просто Киро във властта, очевидно много е мразел България…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Окт 2022 8:14ч.

    Това е важно да се осъзнае, че Румен Радев го направи, а не Кирчо... кирчо е само машата в ръцете на циганина! Румен продължава да го прави, като тика държавата към пропастта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видяхме ги

    31 Окт 2022 21:48ч.

    колко могат Кирчо и Асенчо и какви бели направиха за толкова кратко време! Затова в никакъв случай не трябва пак да се издигат на власт в държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи