Росен Христов: "Лукойл" трябва да работи, за да има евтини нефтопродукти

Росен Христов: "Лукойл" трябва да работи, за да има евтини нефтопродукти

Министър Христов: Чрез Джемкорп е изтекла секретна информация за нашата енергийната система, не е ясно в чии ръце е отишла.

„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите. Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на енергетиката Росен Христов. 

По думите му държавата се опитва глобално да понижи цените на газ и на ток. "Паралелно с това има разработена система за компенсация за небитовите потребители. Битовите потребители са на регулирания пазар. За небитовите абонати в НС променихме системата за компенсации, а сега предстои и нова. Правим всичко възможно цените да са поносими, но няма вариант да ги върнем до нивата от преди кризата". 

На въпрос има ли възможност да се намери механизъм, който да подпомага адекватно небитовите потребители, тъй като според МФ някои фирми имат сериозни печалби именно заради компенсациите. „Това е проблем, който идентифицирахме и ние. Но за съжаление, за да има помощ, тя или трябва да е еднаква за всички, или да няма въобще такава. Таргетирано подпомагане се счита за държавна помощ и се изисква одобрение от ЕК. Моето мнение е, че трябва да има някаква форма на диверсификация. Опитваме се да привържем компенсациите за небитовите потребители към изискванията на последната директива на ЕС за вложенията във възобновяеми източници, енергийна ефективност и намаляване на потреблението в пиковите часове”. 

По думите му така ще се диверсифицират компенсациите, но няма възможност по финансов показател да се избират фирмите, които да бъдат компенсирани. 

Той коментира и какво ще се случи с цената на бензина, когато в понеделник влезе изключението за България за руския петрол. „Не очаквам някаква сериозна промяна. За момента дерогацията, която приехме и с решение на МС влиза в сила от 5 декември, ще ни позволи за някакъв период да задържим настоящото функциониране на рафинерията. Нашата идея никога не е била да изнасяме гориво. Идеята е да задоволяваме вътрешния пазар. И както се вижда до момента без никакви ограничения българският пазар е задоволен изцяло с горива и те са на най-ниска цена от цяла Европа. Въпросът е, че това е временна ситуация”, посочи енергийният министър. 

Христов подчерта, че активно се работи по кардинално решение на проблема. „Това е възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис – Бургас. Това ще даде възможност да захранваме рафинерията с неруски газ по един много пряк път”, заяви той. И допълни: „Ние успяхме с преговори да убедим "Лукойл", че е по-добре да си плащат данъците в България. Тоест да си пренесат активната дейност у нас. Показахме им предимствата да плащат данъци у нас. Това сега е факт, а за да се случи - това означава рафинерията да работи и да има доставки на горива на приемливи цени. ЕС в момента купува петролни продукти с руски произход от Турция”, каза Христов. 

„Ние защитаваме изцяло националния интерес. Тази дерогация е дадена, не заради една частна фирма, а за да може България да произвежда нефтопродукти и да задоволяваме вътрешния пазар. И това, което правим е да държим тази рафинерия отворена, за да имаме петролни продукти на по-ниски цени, да имат работещите в нея работа и да има един социален баланс”, отговори той на обвиненията, че се защитават интересите на една частна руска фирма, а не на България. 

„Проблемът е, че не можем да доставим нефт от всякъде. Проблем е, че ако вземем контрола и национализираме предприятието – нямаме гаранция, че руската страна ще продължи да предоставя петрол. Идеята е „Лукойл” да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите”, категоричен е той. 

„Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Трябва да има социално справедлива програма, но е много трудно да го направим”, посочи енергийният министър.

 

 

Коментари

  • Гинирал Патън

    03 Дек 2022 8:09ч.

    Shvi klituriti kremliovski otzepim mrusni disari. Zoinata tzitzka sha ruchatii

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    03 Дек 2022 11:01ч.

    Тъп западен лизач! И нищо повече не си ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Дек 2022 8:15ч.

    Айде бе... вашето служебно правителство така защитава националните ни интереси, че вече ни идва да оправим цвета на нацията ? като почнем от зелените чорапи на Кенеди! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Проблемът е, че не можем да дотавим нефт"

    03 Дек 2022 8:17ч.

    Ами вие сами си/ни го натрапихте тоя проблем, без САЩ и политиката на бясна русофобия такъв проблем не би имало. Трябва да намерим сили да се опълчим на политиката на управляващите пронацистки клики в САЩ и ЕС, т.е. да престанете да бъдете цинични към народите си, а не после плезидентът ви да се чуди защо уж приятелите му били цинични с великите му идеи за тримариум и общо споделяне на джендър-ценностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    03 Дек 2022 11:03ч.

    Абсолютно вярно! Западните марионетки спрат ли Нефтохим-а, ще плащаме луди пари за горива! Нека не позволяваме това да се случи! Не е нужно едни алчни и тъпи марионетки да паразитират на наш гръб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    03 Дек 2022 11:47ч.

    БРАВО НА МИНИСТЪРА ! Ето какво става когато един честен човек заеме висш държавен пост, дори и да не е особено компетентен. Защитава националния интерес! Защо обаче и Президента, който го е назначил , не заеме честна позиция за "Марица изток " и АЕЦ. Нали той се кълнеше , че бъдещето на въглищните централи е гарантирано до 2038 г. А за АЕЦ до 2050 г. Защо сега мълчи ! Закриването на въглишната енергетика и опитите АЕЦ да работи с американско гориво ще бъдат НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. За АЕЦ и ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА с непредвидими последици. Наскоро такъв експеримент се проведе във Финландия, но има изпускане на радиация и спряха навреме. Господин Президент говорете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АЕЦ "Козлодуй" тепърва ще бъде лицензиран от "Росатом",

    03 Дек 2022 11:54ч.

    защото лицензите за 5-и и 6-и блок изтичат през 2028 и през 2030 г. Кой ще познае дали "Росатом" ще удължи лицензите на АЕЦ "Козлодуй", ако руското гориво бъде подменено с проблемното гориво на фалиралата компания "Уестингхаус"? И настана мрак и тишина след 2030 г...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    03 Дек 2022 12:30ч.

    АЕЦ "Козлодуй" е руска централа и трябва незабавно да бъде спряна. Нефтохима трябва да бъде запален и да изгори до шушка. Българите трябва да освободят територията за нуждите на Метрополията. Точка по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е толкоз просто и логично

    03 Дек 2022 11:48ч.

    Но ДПС и Дебилна България (ДБ) искат да затворят Лукоил Нефтохим, под формата на "национализация", която на по-късен етап задължително ще прерасне в нова приватизация в правилните ръце. ДПС действа по инструкции от Анкара - само Турция да продава бензин, дизел, пропан-бутан, пропилен, тулоен, керосин и т.н. и т.н., произведени от евтиния руски нефт. А Нефтохим Бургас да спре производство за месеци, докато бъде пренастроен за скъп нефт от близкия изток и след това да произвежда на високи неконкурентни цени, така че да раздуе инфлацията още повече. И докато ДПС работи за интереса на Турция, Дебилна България (ДБ) откровено работи за подмазване на идващия нов американски посланик в София, който още от сега ги е наплашил много яко и на който искат първи да му оближат подметките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    03 Дек 2022 11:52ч.

    Кат Матушката ви национализираше западни фирми, имали глупостта да правят бизнес с Русия се подмокряхте, сега когато България тръгва да регулира Лукойл плачете кат вдовици за...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я ходи

    03 Дек 2022 11:58ч.

    да ти го начукат педерасите отвъд океана. Всички разбрахме за какво ревеш в този форум. Разбрахме и половата ти роля на американска вдовица... Чий го крепиш в България или вече те отпрашват на запад?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    03 Дек 2022 12:53ч.

    ДПС , ДБ, ПП, а и други протягат лепкави пръстчета към Нефтохим, АЕЦ и други фирми-няма да питам ЗАЩО- то е ясно на непредубедените хора. Явно са поели някакви обещания към външни хора и държави, които сега трябва да изпълнят. Иначе... лоши последици за тях/а ,може би и за нас/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    03 Дек 2022 13:03ч.

    ........... цени за литър бензин (95) в средата на м. ноември: Гърция - €2.05 Германия - €1,92 Франция - €1,80 Полша - €1,39 САЩ - €1,05 Беларус — €0,99 Русия — €0,83 ..........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Дек 2022 13:13ч.

    В исторически план,аз се отнасям с уважение към Руската империя спрямо въстановяването на българската държавност.На държавата-армия,администрация,образователна система.След 1945 когато останахме в тяхното влияние (оставяйки политиката) като територия те ни запазиха (имаше 100% да се даде част от Родопите на Гърция-западът Го искаше).Икономически Те ни развиха.Щяхме да си останем аграрна страна като Гърция (нали бяха западно ориентирана 2ро разрядна страна).9 милиона не се става "западняци" с мизерия и глад.Имаше работа,нямаше скитници,гладни,полята обработени.Навсякъде се строеше.Да не мислите че 1944 страната бе пълна с пътища,жп линии,гари,училищи,университети?.Който иска да си кълне колкото иска -това значи че това не е българин,а долен предател,оставяйки историята си за "ценности" -гейове, трънясала територия, опростяване и прочие. Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи