Росен Христов: България кардинално трябва да реши дали ще развива ядрената енергетика

Росен Христов: България кардинално трябва да реши дали ще развива ядрената енергетика

Снимка: БТА, архив

"България кардинално трябва да вземе решение дали ще развива ядрената енергетика. Предложението на Министерството на енергетиката е да я развием, тъй като имаме значителен опит в експлоатация на ядрени мощности. ... Това ще затвърди ролята ни на енергиен лидер. ... Нашето предложение е да се построят четири нови ядрени блока, като два от тях ще се явят заместващи на сегашните 5-и и 6-и блок, които е предвидено да бъдат изведени от експлоатация около 2050 година. В нашите анализи това се вижда ясно каква роля играе, защото с изваждането на въглищните електроцентрали, на страната са ѝ необходими базови мощности". Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Росен Христов.

Енергийният министър съобщи, че се разработва стратегия за следващите 30 години за електроенергетиката и на 17 януари (вторник) в 10 часа ще се проведе кръгла маса с всички заинтересовани страни - браншови организации, синдикати, депутати от Комисията по енергетика:

"Виждането на Министерството на енергетиката е за интензивно изграждане на мощности и запазване на функционирането на въглищните електроцентрали, така че България да остане нетен износител на електроенергия, каквито са и нуждите на Региона. Препоръчваме изграждане на нови мощности както в ядрената енергетика, така и във водни електроцентрали и възобновяеми източници, така че да осигурим един плавен преход към декарбонизация, съгласно общоевропейските цели".

Според министър Христов предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост с ЕК зависи от това как Комисията ще погледне на него:

"Дали предоговарянето е уточняване и изравняване на нашите цели с общоевропейските, което е нашето предложение, или се счита за кардинално предоговаряне и ще трябва да премине през целия процес на предоговаряне. Това е важно решение и се радвам, че депутатите се обединиха около него. ... Целите, заложени в ПВУ, не могат да бъдат постигнати по друг начин, освен с изваждане от експлоатация на голямо количество въглищни мощности".  

Около 3 млрд. евро са приходите от износ на електроенергия за 2022 г., подчерта министърът на енергетиката и уточни, че "приходите, които страната би генерирала от износ на ток, със сигурност ще са по-големи от средствата по ПВУ".

"Важно е да се подчертае, че и Министерството на енергетиката, и правителството сме за постигане на общите цели на ЕС за декарбонизация - 55% намаление до 2030 г. декарбонизация - до 2050 г. Това е постижимо и в нашата стратегия се вижда, че плавен преход осигурява постигането на тези цели без нарушаване на енергийната сигурност и като останем енергиен износител".

Той подчерта, че ако Народното събрание одобри стратегията, която МЕ подготвя, това ще бъде добра база, върху която да се стъпи за преговори с ЕК.

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Христов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • шарлатани

    15 Яну 2023 12:51ч.

    абе нали закривате всичко,какво да решава България,тя приключи. С кретени не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заменянето на ядреното гориво

    15 Яну 2023 13:06ч.

    без предварително проучване става ли за тези реактори, работили досега с друг вид такова, или не става е престъпно! Разумните управляващи досега трябваше да направят тези проучвания, защото това не ви са въглища!! И ако стане белята, кой ще възвърне на хората и държавата здравето и евентуални вреди?? разрушения??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще развива?

    15 Яну 2023 13:12ч.

    Този не е с всичкия си! България никога не е развивала ядрена енергетика, развиха ни я руснаците. Вижте ги какво правят турците? И що не отидоха при "братята" за океана да им развият една ядрена енергетика? Сега ще гледаме и скъпи реактори на чертежи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само

    15 Яну 2023 13:17ч.

    ще гледаме, но и има опасност да не ни се разминат непредвидени вреди от експериментиране с неизследваното ново гориво в реакторите! И после каква полза, че знаем виновните, те отдавна ще са извън страната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България кардинално трябва да вземе решение дали ще развива ядрената енергетика. Предложението на Министерството на енергетиката е да я развием, тъй като имаме значителен опит в експлоатация на ядрени мощности.

    15 Яну 2023 13:36ч.

    Развитието се казва уестингахус. Развитието е равно на унищожение. Това е посланието на радев към народа. Енергетиката и паричната система-това са стари техники за подчинение. България не е остров и не взема решения за никаква енергетика и никакво евро. Тези процеси вече са се случили на големите играчи като сащ например и тя е подчинена държава-вижте нивото на задлъжнялост. И не е случайно, че Русия използва енергийните си ресурси за война и основава нова парична система. При нас всичко е винаги наобратно. Тоя министър пред кого разиграва театъра с развитието, а иначе унищожение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папагал

    15 Яну 2023 13:37ч.

    не на нас тези глупости с някакви измислени декарбонизации; няма такова нещо; не съществува; баста;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отработено гориво

    15 Яну 2023 16:14ч.

    Първо нека се договорят американите, французите или други нови доставчиИ на ядрено гориво да си прибират обратно обработеното. Това е най-важното за да не станем площадка за ядрени отпадъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядрената енергия е най-евтина и най-чиста.

    15 Яну 2023 16:56ч.

    Ако искаме да имаме конкурунтно способна икономика трябва да я развиваме. Евентуалния отказ от нея ще е или под външен натиск или от глупост..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Яну 2023 16:57ч.

    Ся. Ще се изразя фнимателно - напомням на тоа, че през 2013-та беше проведен референдум за развитието на ядрената енергетика в Бг. Тъй като участваха по-малко от необходимя брой (интересно, кой ни е виновен?!), решението, което беше подкрепено от повечето участващи нямаше силата да отмени по-рано взетото решение на НС: "Парламентът препотвърди в четвъртък решението на правителството за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" със 163 гласа, от които 120 "за" на ГЕРБ и "Синята коалиция". Против бяха БСП и "Атака" - 42 гласа и един въздържал се, ДПС не участваха във вота."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България най-напред трябва да излезе от "евроатлантическите структури", да сложи ред в държавата, въздавайки справедливост и чак след това да решава

    15 Яну 2023 17:39ч.

    Днес не могат да бъдат взети невредни за бъдещето на народа и страната решения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    15 Яну 2023 21:49ч.

    тя не е решавала от 1000 години, а сега вземала, че решила;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи